Slovenija
23 ogledov

Protestna vožnja na dolenjski AC

Pomurka, protest Žurnal24 main
Društvo podizvajalcev bo v ponedeljek med 10. in 12. uro na dolenjski avtocesti izvedlo drugo protestno vožnjo.

Protestna vožnja bo potekala od Grosupljega proti Novemu mestu in nazaj. Kot so sporočili iz društva, bo vožnja potekala v okviru vseh zakonskih določil in omejitev.

Zapora edina možnost

Predsednik društva Mirko Požar napoveduje, da bodo državljansko nepokorščino stopnjevali, če podizvajalci ne bodo prejeli plačil za opravljena dela. V petek, 8. julija, bodo opravili protestno vožnjo na primorski avtocesti, teden kasneje pa nameravajo na pomurski avtocesti postaviti popolno zaporo ceste.

Društvo, ki meni, da druge možnosti kot zapore ceste nima, se vsem udeležencem v prometu vnaprej opravičuje za morebitne nevšečnosti, je še sporočil Požar.

Dars: Dvakrat ne moremo plačati

Podizvajalci se že od začetka leta borijo za poplačilo neplačanih del pri gradnji avtocest. Od Darsa terjajo unovčenje bančnih garancij, ki so namenjene za poplačilo podizvajalcev. V Darsu pa medtem poudarjajo, da bančnih garancij za to ne morejo unovčiti; tako je pokazalo tudi pravno mnenje, ki so ga naročili.

V Darsu poudarjajo, da sicer pregledujejo posamezne zahtevke podizvajalcev. Če bodo ugotovili, da se kateri od teh nanaša na dela, ki še niso bila poplačana glavnemu izvajalcu, bodo plačilo poravnali iz lastnih sredstev, v nasprotnem primeru pa dvakratnega plačila ne morejo izvesti.

Prvo protestno vožnjo so izvedli 13. junija na pomurski avtocesti, po podatkih policije pa je ta potekala brez prometnih kršitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.