Slovenija
46429 ogledov

Sodni dan: izdanih kar pet vremenskih opozoril!

vročina Profimedia
Sobotni vrhunec vročinskega vala je prinesel kup nevšečnosti po vsej državi.

Suho in vroče vreme ni šlo na roko tistim, ki so se trudili zajeziti požare na Krasu. Razmere so bile neugodne po vsej državi in Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je za soboto izdala kar pet opozoril.

Prvo se je nanašalo na nevarnost požarov. Na Primorskem je bila razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je bila tudi drugod po Sloveniji.

Drugo opozorilo je omenjalo visoke temperature. Po nižinah v večjem delu Slovenije je bila sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, je sporočil Arso.

vročina Zdravje Kako preprečiti na tisoče smrti, ki se ponavadi zgodijo v prvih nekaj dneh

Obstajala je velika možnost za močne padavine, a ne po vsej državi. Pozno popoldne in zvečer so bile predvsem v severovzhodni Sloveniji ob nevihtah možna krajevna neurja.

Četrto opozorila Arsa se je nanašalo na kakovost zraka. Zaradi požarov na Krasu so zabeležili povišane vrednosti delcev PM10 na merilnih mestih Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana in Kranj. Zaradi močnejšega jugozahodnika so bile povišane ravni delcev tudi na merilnih mestih v Zasavju, Celju in na Ptuju.

Peto opozorilo je govorilo o preseženi vrednosti ozona. Na merilnem mestu Koper je urna vrednost ozona v soboto ob 13. uri presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 184 μg/m3, povprečna 8-urna pa 146 μg/m3.

Vročina Video Svet Zaradi prevročega asfalta ni mogla čez cesto

Ob 14. uri so na več merilnih mestih po Sloveniji namerili ekstremno vidoke temprature. 37 stopinj Celzija so zabeležili v Biljah pri Novi Gorici, Ljubljani, Novem mestu in na letališču v Cerkljah ob Krki. 

Padla sta dva julijska temperaturna rekorda. V Črnomlju so namerili 39,4 °C, prejšnji rekord je znašal 38 °C. Rekordno vrednost so zabeležili tudi na Letališču Jožeta Pučnika - 36,6 °C, kar je za 0,3 stopinje več od prejšnjega rekorda.

vročina | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • vera23 17:19 23.julij 2022.

    Se bojim, da tu nekateri igrajo boga. Če bi bog bil, bi udaril po kom drugem, ne po ubogih Kraševcih.

  • bljitva 15:55 23.julij 2022.

    ni močnejše sile na planetu zemlja, kot je Božja...proti taki sili ne moremo popolnoma nič, pa tudi če na tisoče miljard zmečemo v znanost in tehnologijo.

Sorodne novice