Slovenija
3041 ogledov

Svoboda: "Popolne izmišljotine!"; Janša: "Več laži kot stavkov!"

Matej Tonin Profimedia Matej Tonin.
Pismo predsednika NSi Mateja Tonina je razburkalo slovensko politično krajino.

V Svobodi zavračajo navedbe predsednika NSi Mateja Tonina, ki je v pismu članstvu zapisal, da obstaja "zakulisno sodelovanje" Gibanja Svobode in SDS.

Med prazniki je namreč v javnosti zaokrožilo pismo Tonina, namenjeno članstvu, v katerem je znova zavrnil očitke o domnevni povezanosti NSi in SDS s sumi podkupovanja, kartelnega dogovarjanja in prirejanja javnih razpisov na Darsu. Tonin je zapisal, da je to, "kar gledamo, pač cena samostojne NSi", dogajanje pa med drugim pripisal tudi "zakulisnemu sodelovanju med Svobodo in SDS", za katero je po njegovem mnenju jasno, da obstaja. Nadaljeval je, da bo čas pokazal, ali je to sodelovanje tudi priprava terena za sklenitev velike koalicije med predsednikom SDS Janezom Janšo in predsednikom vlade in Svobode Robertom Golobom.

Po Toninovih besedah naj bi se namreč Janša in Golob v zakulisju dogovarjala o razrešitvi predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, Svoboda pa naj bi "zaustavila" zdaj že nekdanjo poslanko Svobode Mojco Šetinc Pašek pri preiskovanju financiranja medijev SDS. Kot zanimivo je izpostavil, da se Svoboda še ni lotila resnega preiskovanja zlorab vpogledov v bančne račune, SDS pa še ni vložila ustavne obtožbe predsednika vlade glede zadnjih razkritij nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je Golobu znova očitala nedopustno vplivanje na delo policije.

"Glede na to, da so se stara leva omrežja že odpovedala Robertu Golobu in ob dejstvu, da SD in Levica vedno bolj odkrito iščeta priložnost, da skočita s potapljajoče vladne ladje, je Janez Janša praktično še edini, ki ostane Robertu Golobu pred dokončnim potopom. Ob popolnoma nesposobni vladi in politično izpraznjeni SDS, ki se zateka k zares osupljivim idejam (denimo splošno oboroževanje ljudi), je NSi edina normalna alternativa," je članstvu NSi sporočil Tonin.

Zapisal je še, da si "še enega mandata levičarjev ne moremo več privoščiti, zato je ključno, da že danes postavimo temelje prihodnje desnosredinske vlade". Ob tem pa dodal, da še nobena desnosredinska vlada ni mogla vladati brez koalicijskega partnerja "z drugega političnega brega". "Vztrajanje pri človeku, s katerim nihče ne želi sodelovati, nas od desnosredinske vlade oddaljuje," je zapisal Tonin in dodal, da njihova izjava, da NSi z vlado, ki bi jo vodil Janša, ne bo več sodelovala, nikoli ni bila čustvena, ampak razumska.

Vuković in Šetinc Pašek demantirali

Mojca Šetinc Pašek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V Gibanju Svoboda dogajanja v drugih strankah in pisem, ki niso namenjena njim, "doslej nismo in tudi v prihodnje ne bomo komentirali", so sporočili za STA. "Lahko pa odločno zavrnemo trditve, ki se v omenjenem pismu nanašajo na našo stranko, gre namreč za popolne izmišljotine," so dodali. Generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković je za N1 dejala, da gre za "ene bolj smešnih trditev, ki smo jih v slovenski politiki lahko slišali v zadnjih 14 dneh".

Tudi Šetinc Pašek (zgoraj) je zatrdila, da nanjo pri delu v preiskovalni komisiji ni vplival nihče iz Svobode. "Tudi če bi se v ozadju kdo želel, se Golob ni vpletal," je zapisala za STA.

Janša o globoki državi

"V zapisih o SDS je več laži kot stavkov," se je predsednik SDS Janez Janša na Toninovo pismo odzval na družbenem omrežju X. Dodal je, da je to, da Goloba "zapušča tudi NSi" še zadnji dokaz, da se je "globoka država odpovedala Golobu". NSi tudi očita, da ne želi na predčasne volitve, saj da Tonin ni zapisal "niti besede o edinem produktivnem izhodu iz aktualne godlje".

"Za kamerami delitev ni, kdor misli, da je to drugače, živi v zmoti," pa je na današnji novinarski konferenci Toninov zapis podkrepil poslanec NSi Aleksander Reberšek. Ob tem je zatrdil, da podpira predčasne volitve. "Ampak sanjamo lahko marsikaj, verjamem pa, da se to ne bo zgodilo, ker je ta koalicija preštevilna. Bi bilo pa v dobro slovenskega naroda, da ta vlada čim prej odide," je dodal.

Osnovni problem te vlade je, da je od prvega dne povsem neučinkovita, namreč meni Reberšek. "In zdaj spremljamo razne predstave za javnost. Ena izmed teh je tudi vrh koalicije naslednji teden, kjer bodo navzven pokazali, kako so trdni in enotni. Vam pa zagotavljam, da temu ni tako. Tudi za kamerami, če želite," je dejal. Vladi svetuje, da začne "manj govoriti in bistveno več delati".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • bobubob 16:50 02.november 2023.

    Matej in Janez, pa še vsi ostali - še pomnite vse laži iz let 2020,21,22 ? Seveda ne, jih je bilo preveč. Spokajte. Z golobnjakom vred, saj niste dovolj boljši od njih, da bi vam sploh še karkoli verjel !

  • Avatar Marie Cankar
    marie3 15:48 02.november 2023.

    Neki se je toninko od jajota naucil, zavajati in preusmerjati pozornost, ko njega ali njegove ujmejo s prsti v marmeladi. Tukaj seveda obstaja velika verjetnost, da so nsi-ejcki zgolj gresni kozlicki za jajotove rabote, kar pa jih postavlja v se ...prikaži več slabso luc. Kakorkoli ze, stranka bo morala opraviti s toninkotom in si izbrati pokoncnega liderja ali liderko, ne pa cepetvcka s kompleksom mocnega oceta.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:38 02.november 2023.

    Oh Toninček mamin sinček, sedaj, ko te ne eni in ne drugi ne šlivijo, boš pa med ljudmi dvom sejal. Če bi bile Toninove navedbe pravilne, kaj res mislite, da bi Golobček in Janez priznala? Lepo vas prosim.

Sorodne novice