Slovenija
44 ogledov

"Rubež hiše zaradi 124 evrov ni sorazmeren"

Sodišče. Shutterstock
V reševanje primera Vaskrsićevih, ki jim 16. marca grozi izselitev iz družinske hiše v Litiji, ker niso plačali položnice za 124 evrov, se je dejavno vključila varuhinja človekovih pravic.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik se je dejavno vključila v reševanje primera družine Vaskrsić iz Litije, ki ji grozi, da bodo 16. marca izgubili streho nad glavo zaradi neplačane položnice v višini 124,38 evra. Varuhinja ugotavlja, da je bila višina dolga "v popolnem nesorazmerju z vrednostjo nepremičnine, na katero se je predlagala izvršba", in ocenjuje, da sprejete zakonodajne rešitve v takšnih primerih terjajo premislek in morebitne dopolnitve oziroma spremembe.

"Dolžnikova eksistenca ne sme biti ogrožena"

"Menimo, da bi moralo biti zaradi zagotovitve načela enakosti pred zakonom tudi v izvršilnem postopku zagotovljeno uravnoteženo varstvo upnika, da z izvršbo doseže poplačilo svoje terjatve in hkrati tudi varstvo dolžnika, da pri tem ni ogrožena njegova eksistenca," je zapisala na svoji spletni strani, saj primer Vaskrsićevih ni osamljen primer, ko so za tako nizke zneske prodajali hiše in stanovanja dolžnikov. "Menimo pa, da takšna ureditev v primerih, kot je izpostavljeni, ni v skladu z načelom sorazmernosti," je še zapisala.

Izterjava ustavljena, ne pa tudi prodaja hiše

Po poročanju medijev je bila družina Vaskrsić znesek dolžna ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija, a je Vaskrsić isti dan, ko je izvedel za prodajo hiše, dolg poravnal. Posledično je podjetje Vodovod-Kanalizacija tudi urgentno umaknilo izterjavo. Na litijskem sodišču so prav tako izdali sklep, da je izvršba ustavljena, a je sodnica ustavila le izterjavo dolga, ne pa tudi nadaljnje prodaje hiše novemu lastniku.

Prijava tudi protikorupcijski komisiji

Sicer je varuhinja v konkretnem primeru naredila poizvedbo v zvezi s postopki, na odgovor pa še čaka. Je pa sodišče medijem že odgovorilo, da zakon ne določa najnižjega zneska izvršbe na nepremičnine in je bil postopek voden v skladu z zakonom. V primer se je vključila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je 24. februarja prejela prijavo v zvezi s tem primerom.

Komentarjev 5
  • privat 06:47 11.marec 2012.

    nič hudega ,sodnica naj zgubi lecenco in nekaj takega se nebo več nikoli zgodilo!! Samo to je Slovenija,sodniki lahko počnejo kaj jim je volja...viva musolini!! sam fašizem in korupcija

  • kapibara 19:54 05.marec 2012.

    Meni pa vse bolj vleče na komentar od "smoljo"..ve se koliko položnic in od koga jih dobiš vsak mesec..mobič je sigurno plačan..sem se sekiral za januar položnico za malco šolsko ,pa jo je prnesla v marcu..?? !!<br ...prikaži več />ni panike se plača AMPAK toliko časa za toliko malo denarje pa še naročena je bila ...

  • Goran Saša 18:57 05.marec 2012.

    bravo erikkk +1 ~ Res ma nekdo interes namerno izgnat ljudi! ~ Ma poiscem tega pa, bi bejzbolka igrala! Če vedno plačujejo do zdej vse stroške, da nebi teh 124€ je pa mal bolano!