Slovenija
40010 ogledov

Samotestiranje šolarjev se že zapleta

šolar testiranje covid-19 Profimedia
Samotestiranje učencev in dijakov se je začelo s ponedeljkom.

Testi po želji tudi za cepljene in prebolele

Po navodilu ministrstva za zdravje so lekarne dijakom in učencem prve komplete za samotestiranje predale v ponedeljek. Za prevzem potrebujejo kartico zdravstvenega zavarovanja – starši ali skrbniki testov na svojo kartico ne morejo dvigniti. Vsak upravičenec lahko dvigne pet testov na mesec, katerikoli dan v mesecu.

Cepljenim in prebolelim šolarjem/dijakom se ni treba testirati, a če bodo kljub temu želeli izvesti samotestiranje, jim bodo lekarne test za samotestiranje tudi izdale, pravijo na ministrstvu za zdravje (MZ).

Testov naj bi ponekod že zmanjkalo

A po poročanju drugih medijev naj bi v številnih lekarnah testov za samotestiranje že zmanjkalo, med drugim v Kamniku, Slovenski Bistrici in Komendi, pomanjkanje testov pa je tudi po lekarnah v Ljubljani.

Povpraševanje v konkretnih okoljih je bilo lekarnam zelo težko predvideti, so za Žurnal24 priznali v Lekarniški zbornici Slovenije (LZS), medtem ko so nam na ministrstvu za zdravje danes zatrdili, da jih imajo dobavitelji na zalogi dovolj.

Skupnega podatka, koliko otrok je do zdaj prevzelo teste, v LZS še nimajo, prav tako z njim ne razpolagajo na ministrstvu.

Kakšne teste prevzemajo dijaki?

Kot ustrezne za samotestiranje je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke odobrila devet različnih hitrih testov, ki so na seznamu v Centralni bazi zdravil, a v LZS dodajajo, da se otrokom in dijakom v lekarnah izdajajo praviloma pakiranja s 5 testi. Vsi testi so namenjeni jemanju brisov iz nosu.

Kakšna je njihova zanesljivost? Kot pojasnjujejo v LZS, so testi seveda manj zanesljivi od testov PCR, prav zato je treba v primeru pozitivnega testa kontaktirati otrokovega osebnega zdravnika (ali dežurno službo) za nadaljnja navodila, kar vedno vključuje še testiranje s testom PCR.

Na ministrstvu so nam dejali, da je natančna zanesljivost odvisna od proizvajalca, podatki pa naj bi bili navedeni v Centralni bazi zdravili, a kot kaže, v sistem še niso vneseni.

Je pa dostopna ocena ustreznosti vseh hitrih antigenskih testov, ki je bila objavljena 25. marca letos, kjer lahko najdemo tudi nekatere teste, ki so otrokom na voljo za samotestiranje.

Testi proizvajalca Healgen Scientific LLC imajo po razvidu sodeč občutljivost 97,2 in specifičnost 100 odstotkov, testi proizvajalca Hangzhou Singclean Medical Products Co. Pa imajo nekoliko višjo občutljivost, 98,6, specifičnost pa 99 %.

Testi so naprodaj tudi za druge ljudi

 

Testi za samotestiranje so na voljo tudi v prosti prodaji, kjer je možno kupiti tako paket petih testov kot tudi posamezen test, vendar velja omeniti, da se rezultati ne upoštevajo za izpolnjevanje pogoja PCT. V prosti prodaji so dovoljeni tudi testi na slino, ki jih je ministrstvo že sredi avgusta na predlog strokovne skupine za covid-19 umaknila iz razvida testov, primernih za dokazovanje prisotnosti virusa. Čeprav jih Evropska komisija še vedno priznava kot ustrezne in dovolj zanesljive, pa na ministrstvu pravijo, da "strokovna svetovalna skupina odsvetuje in ne priznava testiranje vzorcev sline na HAGT zaradi premajhne občutljivosti, o kateri poroča tudi ECDC".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Pepe007 08:52 01.september 2021.

    Kot po navadi v naših medijih: članek in vsebina sta močno vsak k sebi. Zakaj se zapleta, kaj se sploh zapleta? Če neka lekarna ne ve naročiti blaga, se mi to ne zdi tak hud zaplet. Ko nisem mogel v ...prikaži več lokalni lekarni dvigniti za mamo precej pogostih tablet za srčni pritisk, ker so zaspali pri zagotavljanju zaloge, nisem opazil v članku alarmantnega naslova: v tem mestu se zapleta zdravljenje kroničnih srčnih bolnikov. Čudo, prečudno ... Ob tem, da testiranje ne zdravi nič ...

  • Avatar Leon
    Leon 08:36 01.september 2021.

    Samotestiranje šolarjev se že zapleta........SDS ne dela izjem med resorji . Vse gre v maloro ...

  • bogdan76 08:29 01.september 2021.

    anion,,tebi niti zlat študent Štrukelj nemore pomagati si preveč zabit lep dan ti želim.

Sorodne novice