Slovenija
1886 ogledov

Lek ni več lastnik Persena

Lekarna
Blagovni znamki Persen in Neopersen v roke Američanov.

Sandoz je blagovni znamki zdravil brez recepta Persen in Neopersen prodal ameriški družbi Alvogen, katere partner v Sloveniji je družba Apta Medica. V Leku pojasnjujejo, da je Sandoz odločitev za odprodajo omenjenih blagovnih znamk sprejel na osnovi strateškega pregleda nabora izdelkov, cene, ki jo je iztržil, pa ne razkrivajo.

"V Sloveniji smo konec maja in v začetku junija obvestili trgovce z zdravili na debelo ter lekarne in lekarniške zavode, da smo prenehali s prodajo in trženjskimi aktivnostmi za ti dve blagovni znamki. Hkrati smo jih tudi obvestili, da bo odgovornost za distribucijo po tem datumu prešla na kupca," so povedali v Leku. Ta sodi pod okrilje Novartisa, kamor sodijo vse proizvodne enote v Sloveniji, njegova generična enota Sandoz pa trži generične izdelke.

Alvogen je farmacevtska družba s sedežem v New Jerseyju, ki po svetu prodaja prek 350 različnih medicinskih izdelkov, največ generičnih zdravil in zdravil brez recepta. Leta 2009 jo je ustanovil Robert Wessman. Podjetje, ki zaposluje 2800 ljudi in je dejavno v 35 državah, je imelo lani 1,1 milijarde evrov prihodkov.

lekadol in linex Slovenija Lek podražil zdravila

V obstoječi embalaži do odprodaje zalog

V Leku so dodali, da se bosta zdravili do nadaljnjega proizvajali v Novartisovi proizvodni mreži. Zdravili persen in neopersen bosta v obstoječi embalaži na voljo do odprodaje zalog pri trgovcih z zdravili na debelo in v lekarnah. Zdravila naj bi bilo na zalogi še kar nekaj, in sicer tako v lekarnah kot pri veletrgovcih.

Finance so sicer že pred dnevi pisale, da je partner ameriškega Alvogena v Sloveniji podjetje Apta Medica, ki bo novi imetnik dovoljenja za promet obeh zdravil v Sloveniji. To je za poslovni časnik potrdil direktor Apta Medice Aljoša Rojec, nekoč direktor Onkološkega inštituta, ki se že več let ukvarja s prodajo zdravil na debelo. Dodal je, da postopki na javni agenciji za zdravila, kjer je treba urediti vse za spremembo marketinške avtorizacije oziroma trženja zdravila, nekaj časa trajajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:55 07.september 2018.

    Prodaja LEKA je bila katastrofa za Slovenijo ...............................https://www.finance.si/8324997?cctest&