Slovenija
1540 ogledov

Še ena obtožba za Šiška

Andrej Šiško Mitja Florjanc / mediaspeed.net
Mariborsko tožilstvo je zoper vodjo Gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška vložilo še eno obtožnico.

Andrej Šiško se zaradi obtožbe za kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve že od lanskega septembra nahaja v priporu. Zdaj pa je mariborsko tožilstvo protu njemu vložiulo še eno obtožnico. Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič je pojasnil, da ga bremenijo razžalitve uradne osebe.

Razžalitev se načeloma sicer preganja na zasebno tožbo, a v primeru, ko je ta uperjena proti uradni osebi v zvezi z opravljanjem njegove službe, se pregon začne na predlog tožilstva, je še pojasnil Simonič in dodal, da so obtožnico vložili 7. februarja.

Bidar: Obtožnica je na trhlih temeljih 

Sopredsednica gibanja Anica Bidar o konkretni vsebini očitkov na račun Šiška danes ni želela govoriti. Za jutri je sklicala novinarsko konferenco pred državnim zborom. Prepričana pa je, da je primer Štajerska varda na trhlih temeljih, česar da se tožilstvo zaveda in je zato oblikovalo še eno obtožnico proti Šišku.

Tokratna obtožnica sicer ni povezana z aktivnostmi Štajerske varde, zaradi katerih je Šiško jeseni pristal v priporu in se pred dvema tednoma na predobravnavnem naroku skupaj z Matejem Lesjakom izrekel za nedolžnega. Po neuradnih informacijah je povezana z dogajanjem marca lani, ko je Šiško izrazil zgroženost nad policijskim ravnanjem, katerega posnetek je takrat zaokrožil po spletu in ki je bilo po njegovi oceni pretirano nasilno.

Andrej Šiško na soočenju predsednikov strank Slovenija Šiško udaril iz pripora

Voznico morali odstraniti iz vozila

Mariborski policisti so 26. marca med izvajanjem nadzora cestnega prometa ustavili voznico osebnega avtomobila, ki pri sebi ni imela vozniškega dovoljenja, poleg tega je odklonila alkotest, zato so ji prepovedali nadaljnjo vožnjo. Kljub temu je vožnjo nadaljevala, zato jo je ustavila druga policijska patrulja, ki je prav tako ni upoštevala.

Andrej Šiško na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot
Policisti so se zato odločili, da ji vozilo zasežejo, zato so njej in sopotnicama ukazali, naj izstopijo iz avtomobila. Ker ukazov niso upoštevale, je policist razbil steklo na vratih avtomobila, nato pa so jih odstranili iz vozila. Kot so takrat poudarili na Policijski upravi Maribor, so policisti v tem primeru ravnali strokovno, telesna sila pa da "sodi med najmilejše oblike prisilnih sredstev".

Zoper voznico so zaradi dogodka podali obdolžilni predlog zaradi storjenih prekrškov. Prav tako pa so ukrepali zoper dve mladoletni potnici, prekrškovni postopek pa so uvedli tudi zoper dve osebi, ki sta bili na kraju dogodkov. Zoper eno med drugim zaradi kršitev javnega reda in miru, zoper drugo pa zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov.

Na pomoč klicala Šiška

Eden od slednjih naj bi bil Šiško, ki je pozneje povedal, da ga je voznica, ki je bila evidentirana kandidatka njegove stranke za državnozborske volitve, med policijskim postopkom poklicala po telefonu in mu dejala, da se z otrokoma počutijo ogrožene. V ravnanju policije je prepoznaval obliko pritiska na njihove kandidate za volitve.

Andrej Šiško štajerska varda Slovenija Zoper Šiška vložena obtožnica

 

Po klicu se je podal na prizorišče dogajanja in bil priča ravnanju policistov, ki po njegovi oceni "presega vse meje zdravega razuma".

Kot je Šiško še dejal, policija ni imela nobenega razloga, da bi se na kakršen koli fizičen način lotila obeh mladoletnih hčera. Zaradi tega, kar so naredili s 15-letno hčerko, bi jih bilo treba ne le odpustiti, ampak "poslati v zapor", je dejal. Dodal je, da je nad ravnanjem policije zgrožen, in napovedal, da bodo zahtevali odgovornost vseh vpletenih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
 • kapibara 09:40 26.februar 2019.

  Šiškotu iščejo pa iščejo, kaj vse mu bi naprtili... JankoviĆu pa , kaj vse bi mu oprostili...

 • Avatar stoychi
  stoychi 08:55 26.februar 2019.

  ha, ha, ha, naše sodstvo je baje samostojna veja oblasti, pa kaj si bo to tožilstvo še izmislilo?

 • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 05:27 26.februar 2019.

  če nočeš biti ovca pol pa tako nastradaš v naši deželi