Slovenija
527 ogledov

Štajerska varda: Sodnica ugodila tožilstvu

Andrej Šiško štajerska varda Facebook
Preiskovalna sodnica mariborskega okrožnega sodišča je ugodila zahtevi tožilstva za uvedbo sodne preiskave zoper vodjo Štajerske varde Andreja Šiška.

Zagovornik Andreja Šiška Viktor Osim je potrdil, da je sodišče uvedlo sodno preiskavo zoper vodjo Štajerske varde Andreja Šiška, ki je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, in soobtoženega Mateja Lesjaka. Osim je napovedal, da se bo na sklep pritožil. Še vedno pa čaka na odločitev vrhovnega sodišča glede njegove zahteve za varstvo zakonitosti. 

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku septembra v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, sam pa vztraja, da je šlo pri spornem postroju le za provokacijo.

Andrej Šiško štajerska varda Kandidat za župana? Slovenija Šišku podaljšali pripor. To je razlog.

Soobtoženega Lesjaka tožilstvo bremeni pomoči pri ščuvanju k nasilni spremembi ustavne ureditve, saj naj bi novačil nekaj posameznikov, ki so se udeležili postroja Štajerske varde. On naj bi bil tudi tisti, ki je shod posnel in poskrbel, da so posnetki prišli v javnost.

Ker bi ta teden minilo 30 dni, odkar so Šiška priprli, mu je preiskovalna sodnica pred dnevi podaljšala pripor za nadaljnjih 30 dni, torej do drugega tedna novembra.

Kljub temu so Šiškovi podporniki napovedali, da se bo znova potegoval za mandat župana Maribora. V to tekmo se je podal že pred štirimi leti in dobil manj kot odstotek glasov. V izjavi za medije septembra, ko je bil še na prostosti, je sicer na novinarsko vprašanje odgovoril, da o ponovni županski kandidaturi ne razmišlja. "Ne mislim več sodelovati na volitvah, ker so diskriminatorne," je takrat povedal.

Anica Bidar, tiskovan predstavnica Andreja Šiška Zadeva Šiško Slovenija Tožilstvo zahteva preiskavo tudi zoper nekdanjega člana podmladka SDS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.