Slovenija
7690 ogledov

Šiško udaril iz pripora

Andrej Šiško na soočenju predsednikov strank Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve
Vodja Štajerske varde Andrej Šiško je kazensko ovadil šest sodnikov.

Vodja Štajerske varde Andrej Šiško je zaradi suma ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve od sredine septembra lani v priporu. Med prazniki je Okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru kazensko ovadil šest sodnikov. Očita jim protizakonito, pristransko in krivično sojenje.

Kot je medijem sporočila sopredsednica Šiškovega Gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar, je Šiško kazensko ovadil tri sodnike okrožnega sodišča in tri sodnike višjega sodišča v Mariboru. Gre za sodnike senata okrožnega sodišča v sestavi Iva Srednik, Zlatko Dežman in Tomaž Grmovšek ter za sodnike višjega sodišča Zdenko Klarič, Aleksandra Karakaša ter Melito Puhr.

Vsem šestim sodnikom Šiško očita, da so se v svojih sodnih odločbah, ki se nanašajo na podaljšanje njegovega pripora, v obrazložitvi sklicevali na lažne in izmišljene trditve. Ob tem je predlagal takojšen pripor za vseh šest sodnikov zaradi utemeljenega suma ponovitvene nevarnosti.

Na mariborskem okrožnem tožilstvu so potrdili, da so prejeli kazenski ovadbi, ki ju je zoper šest sodnikov vložil Šiško. "Navedeni ovadbi bomo poslali na Vrhovno državno tožilstvo RS, da generalni državni tožilec, zaradi varovanja nepristranskosti, določi kot stvarno in krajevno pristojno drugo okrožno državno tožilstvo," je pojasnila namestnica vodje tožilstva Januša Kušar Rotman.

Andrej Šiško štajerska varda | Avtor: Facebook Facebook

V priporu od septembra

Šiško je v priporu od 12. septembra, saj naj bi bilo iz objav z zborovanja Štajerske varde v začetku septembra v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Tožilstvo je decembra vložilo obtožnico zoper njega, zato mu je bil pripor znova podaljšan. Sam vztraja, da je šlo pri spornem postroju le za provokacijo.

Kot je znano, je v začetku novembra vrhovno sodišče zavrnilo njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sklep o odreditvi pripora. Predsednik zunajparlamentarne stranke Gibanje Zedinjena Slovenija je tako v priporu preživel celotno predvolilno kampanjo na lokalnih volitvah, v kateri se je potegoval za župana Maribora.

Obtožnica, po kateri Šišku grozi do pet let zapora, se nanaša tudi na drugoobtoženega Mateja Lesjaka, nekdanjega člana podmladka SDS, ki čaka na sojenje na prostosti. Zagovarjati se bo moral zaradi pomoči h kaznivemu dejanju ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, saj naj bi novačil nekaj posameznikov, ki so se udeležili postroja Štajerske varde.

Andrej Šiško štajerska varda Varstvo zakonitosti Slovenija Šiško v priporu še vsaj 30 dni Andrej Šiško štajerska varda Slovenija Štajerska varda: Sodnica ugodila tožilstvu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
 • omer77 18:40 04.januar 2019.

  MOJI S.L.O.V.E.N.C.I

 • Avatar Leon
  Leon 18:02 04.januar 2019.

  Spomnim se ovadbe zaradi bombe ,ko sta bila ovadena skupaj z Jenčičem ? Potem pa .....vse tiho je bilo . Jelinčič je danes v parlamentu ????

 • Majazmaja 15:54 04.januar 2019.

  Meni g. Šiško deluje prestrašeno, tik pred jokom, skratka usmiljenja vredno. Tako mi delujejo tudi njegovi 'podporniki,' vsaj tisti s spletne strani njihove 'stranke.' Že njihovo poznavanje lastnega volilnega programa je bilo porazno - sploh gospa, ki so jo na ...prikaži več RTV-ju popolnoma sesuli trije srednješolci, se mi je zasmilila. Ta hostarska horda je hotela izpasti frajersko, nevarno, v resnici pa so le trop preplašenih, trebušastih, zapitih kmetavzarjev z nizkimi kognitivnimi sposobnostmi.