Slovenija
7678 ogledov

Slaba novica za Goloba in Janšo

Golob in Janša zurnal24.si, canva
Največjima parlamentarnima strankama je v septembrski raziskavi Vox populi, ki jo je za Dnevnik izvedla Ninamedia, podpora nekoliko padla. Gibanje Svoboda bi volilo 22,6 odstotka volivcev (avgusta 23,7), SDS pa je podpora s 23,9 padla na 20,5 odstotka. Delo vlade kot uspešno ocenjuje 49,3 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 45,4 odstotka.

V septembrski raziskavi Vox populi se je vrstni red vodilnih strank znova zamenjal. Če bi bile volitve to nedeljo, bi po rezultatih ankete zmagala stranka Gibanje Svoboda pred SDS, ki se je prejšnji mesec za las uvrstila na prvo mesto.

Na tretje mesto bi se uvrstila NSi, ki ji je podpora z avgustovskih 6,8 odstotka narasla na 8,1 odstotka. Četrta bi bila SD, ki bi jo na volilnem lističu obkrožilo 6,7 odstotka volivcev (avgusta 6,6). Sledi Levica s petimi odstotki glasov (avgusta 4,9).

Da ne vedo, katero stranko bi volili, je odgovorilo 29,7 odstotka vprašanih. 6,4 odstotka jih je odgovorilo, da ne bi volili nobene stranke, 1,1 odstotka pa, da bi volili druge stranke.

Delo vlade je kot uspešno ocenilo nekoliko manj anketirancev kot avgusta, in sicer 49,3 odstotka (avgusta 51,7). Da vlada dela neuspešno, ocenjuje 45,4 odstotka vprašanih (avgusta 44,9). Delež neopredeljenih pri tem vprašanju pa se je s 3,5 odstotka povečal na 5,3 odstotka.

Prva Nataša Pirc Musar, drugi Anže Logar

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov kljub nekoliko slabši oceni kot avgusta ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar. Sledita ji poslanec SDS Anže Logar in predsednik vlade Robert Golob, prav tako oba z nekoliko slabšo oceno kot prejšnji mesec. Na četrtem mestu pa je novouvrščeni na lestvico, kočevski župan Vladimir Prebilič. Za njim so se uvrstili evropska poslanka Ljudmila Novak, gospodarski minister Matjaž Han, zunanja ministrica Tanja Fajon, ljubljanski župan Zoran Janković in obrambni minister Marjan Šarec, deseterico pa zaključuje predsednik NSi Matej Tonin.

Nataša Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V tokratno anketo so vključili tudi opredelitev anketirancev o prioritetah izbranih projektov vlade. 66,5 odstotka vprašanih se strinja, da popoplavna sanacija predstavlja prioriteto v delovanju vlade, kot so večkrat sporočili predstavniki vlade. 29,2 odstotka se jih s tem ne strinja, 4,3 odstotka jih je odgovorilo z ne vem.

Najbolj pomembna sanacija po poplavah

Anketiranci so z ocenami od 1 do pet ocenjevali, kako pomembni se jim zdijo nekateri vladni projekti. Z najvišjo povprečno oceno so ocenili popoplavno sanacijo (4,62) in zdravstveno reformo (4,58). Sledijo zagotovitev varne preskrbe s hrano in krmo (4,33), zagotovitev stabilnih energetskih virov (4,31), zaustavitev rasti cen izdelkov in storitev (4,30) in reforma plač v javnem sektorju (3,27).

Nadpovprečno visoko oceno pomembnosti obnove po poplavah je anketa pokazala v regijah, ki so jih poplave najbolj razdejale - na Koroškem ta ocena znaša 4,81, na Savinjskem 4,73, v osrednji Sloveniji pa 4,71. Nadpovprečno visoke ocene o nujnosti zdravstvene reforme pa so se pojavile v Posavju (4,91), v obalno-kraški (4,81) in osrednjeslovenski regiji (4,73), še poroča časnik.

Agencija Ninamedia je telefonsko javnomnenjsko anketo za časnik Dnevnik izvedla med 11. in 13. septembrom na reprezentativnem vzorcu 700 oseb.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
 • jakec42 09:16 19.september 2023.

  Te politike je treba dati na smetišče zgodovine,saj samo obremenjuje prebivalstvo,kaj pametnega,pa še od njih nismo doživeli!

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 22:20 18.september 2023.

  Pa kje folk Logarja najde, saj praktično ni nikjer prisoten.

 • fuckZ24 20:50 18.september 2023.

  Ne znam si predstavljat, zakaj bi bil gozdar popularen. Saj ga sploh nikjer ni. Če ga pa že kaj vprašajo, je pa ko kmečka nevesta. On bi se šel politiko, ampak ne kot politik. Ni partijec, iz partije pa noče. ...prikaži več. WTF??? Kaj si on domišlja, da je? Civilna družba? Pajade. Jajotov cucek. Bil in ostal.