Slovenija
2609 ogledov

Slovenski tihotapci "dejavnost" oglaševali kar na Facebooku

bel kombi migranti SKP PU Novo mesto
Za celotno pot od matične do ciljne države so posameznemu migrantu zaračunali strošek v vrednosti od 15-20 tisočakov.

Policisti PU Maribor, Ljubljana, Celje in Novo mesto so s pomočjo policistov iz Avstrije, Madžarske in Italije ter tudi Europola zaključili mednarodno kriminalistično preiskavo v povezavi s tihotapljenjem migrantov, preprodajo in proizvodnjo prepovedanih substanc ter nezakonitim posedovanjem orožja.

Beno Meglič, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor, je pojasnil, da je hudodelska združba za tihotapljenje migrantov uporabljala različne poti. Prevažali so jih iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo, pa tudi iz Madžarske preko Slovenije v Avstrijo. Ob tem so sodelovali tudi z državljani Srbije in Grčije. 

Vodja hudodelske združbe je 52-letni moški iz okolice Ptuja, njegova glavna pomočnika pa 41-letnik iz okolice Ptuja ter 46-letnik iz okolice Velenja. 

Skupaj s sostorilcema je vodja združbe iskal voznike za prevoz migrantov. Te so prevažali v nemogočih razmerah, v vozilo so jih spravili kar 37. Prepeljali so jih do meje, kjer so se predali policistom in prosili za zaščito. Za tem so skrb zanje prevzeli drugi člani hudodelske združbe, ki so migrante prepeljali do želene evropske države. Za celotno pot od matične do ciljne države so posameznemu migrantu zaračunali strošek v vrednosti od 15-20 tisočakov. Svojo "dejavnost" so celo oglaševali na družbenih omrežjih, so ugotovili policisti, saj so kot dokazilo objavljali posnetke uspešno opravljenih prevozov.

Povezujejo se s policisti iz drugih evropskih držav

Za različna kazniva dejanja je zdaj osumljenih 13 oseb, od tega 12 državljanov Slovenije.

Pet osumljencev velja za stare znance policije.

"Slovenija na zahodno balkanski poti ostaja tranzitna država. Ugotavljamo, da trend tihotapstva ob vstopu v schengensko območje ne odstopa od zaznane problematike preteklih let," je opozoril Damijan Roškarič, vodja Oddelka za kriminalne združbe v Sektorju za organizirano kriminaliteto iz Uprave kriminalistične policije GPU. Dodal je, da se prav zato povezujejo s policisti v ciljnih državah migrantov in krepijo sodelovanje.

V Sloveniji so sicer policisti lani obravnavali več kot 32 tisoč nedovoljenih prestopov meje, največ je bilo državljanov Afganistana in Burundija. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Stajerc 16:18 10.februar 2023.

    Mislim da tile kao migranti dobijo denar od zalivskih držav da ne grejo tja

  • sam1 15:36 10.februar 2023.

    Zanimivo,da napišete v članek ime in priimek vsakega posameznega kriminalista in policista,lumpi pa vedno anonimni in brez imen.....

  • tomi67 15:21 10.februar 2023.

    Ja, ravno sem razmišljal o tem. Jaz nimam ravno najslabše plače, pa rabim 4 do 5 let, da našparam 20K. Tak denar baje da pomeni veliko v nerazvitem svetu. Če so prišli do toliko denarja, bi lahko tam kaj ustvarili. ...prikaži več Gravžajo se mi oboji: lopovi, ki jih tihotapijo in tile kao begunci, navadna banda eni kot drugi. V času Juge bi jim bolj učinkovito preprečili nezakonit prehod. Vem, ker sem bil graničar takrat.

Sorodne novice