Slovenija
513 ogledov

Slovenci predčasno ven in predčasno noter

slovenija 18.12.07 vojaki, postroj, slovenska vojska; foto: Sasa Despot Saša Despot
Slovenski vojaški inštruktorji so se vrnili na misijo Neomajna odločenost v Iraku.

Šesterica slovenskih vojakov je že "na območju delovanja v severnem delu Iraka", kjer bodo v prihodnjih dneh začeli urjenje iraških varnostnih sil. Nov kontingent Slovenske vojske je tako dolžnosti prevzel dva dni pred načrtovano rotacijo 1. februarja. Prejšnji kontingent se je predčasno vrnil zaradi iranskega raketnega napada 8. januarja na bazo v Erbilu, v kateri so bili nameščeni.

Slovenski vojaki v Erbilu delujejo pod poveljstvom nemške vojske in po iranskem raketnem napadu so že stekle priprave na evakuacijo baze. A ker ameriški predsednik Donald Trump potem ni napovedal maščevanja Iranu, so si nemški vojaki premislili in v Erbilu ostali. Slovenija pa je svoje vojake naslednji dan po napadu vseeno vrnila domov.

Slovenski obrambni minister Karl Erjavec je tedaj zagotovil, da gre le za predčasni konec dela kontingenta, ki bi se moral tako ali tako zamenjati do 1. februarja. Poleg tega pa je bilo urjenje iraških varnostnih sil prekinjeno.

Iran Irak ZDA raketni napad Svet Irak: Napadli tudi bazo, v kateri so slovenski vojaki

Zatrdil je, da to ne pomeni tudi umika Slovenije iz operacije Neomajna odločenost. Prav tako je napovedal, da se bodo vojaki vrnili v Irak še pred 1. februarjem, če se bo urjenje Iračanov obnovilo. Nemška vojska je nato urjenje Iračanov obnovila minulo nedeljo.

Slovenska vojska sicer v operaciji Neomajna odločenost, ki je namenjena urjenju iraških sil v boju proti teroristični skupini Islamska država (IS), sodeluje od septembra 2016. Šest pripadnikov deluje v Erbilu na severu Iraka, en častnik pa v poveljstvu koalicije proti IS v Tampi na Floridi. Slovenski vojaški inštruktorji iraškim borcem svetujejo kot mentorji na področjih pehotne oborožitve in taktike, temeljne medicinske pomoči, inženirstva ter zvez, so še pojasnili v Slovenski vojski.

Vrnitev vojakov iz Iraka Irak Slovenija Naši vojaki že doma

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Avatar Pinkopalinko
  Pinkopalinko 21:21 30.januar 2020.

  Pičke.Saj,zdaj te dni bo podal svojo oceno NATO.

 • Avatar Leon
  Leon 14:50 30.januar 2020.

  Če primerjamo to z gostilniškim pretepom ,potem so naši pobegnili ko se je pretep začel , ter se vrnili ko je bilo vsega konec ? Kako se temu reče v domačem žargonu ? ŠLEVE .

 • popokatopetl 11:25 30.januar 2020.

  Naša vojska nima kaj kolaborirat pri tej ameriški okupaciji. Trump je po nedavni likvidaciji čisto lepo naravnost tvitnil da čeprav so nedobrodošli ne bodo odšli dokler ne povrnejo vložka tj nikoli. Pa očitno je njihov interes permanentni konflikt za trg ...prikaži več orožarske industrije. Trajno krizno žarišče na Bližnjem vzhodu pa nikakor ni v interesu Evrope in tega ne bi smeli podpirat. Pa tega kljub migrantskim valovom ne znamo videt?