Slovenija
8707 ogledov

Sorodniki ministrov dobavljajo zaščitno opremo kot po tekočem traku

Zdravko Počivalšek gov.si Zdravko Počivalšek.
Posel z zaščitno opremo je postal v času pandemije covida-19 sila dobičkonosen. Mnogi bodo dobili vsaj del pogače.

Nabavo zaščitne opreme v Sloveniji vodi Zavod RS za blagovne rezerve, ki spada pod okrilje gospodarskega ministrstva. Od 16. marca do 8. aprila je ta ustanova oddala 55 naročil za dobavo opreme v skupni vrednosti več kot 181 milijonov evrov brez DDV-ja. Zaenkrat je bilo izpolnjenih 15 naročil za 3,17 milijona evrov, je poročal STA.

Matej Tonin Zanika Slovenija Tonin: Ne jaz, ne moja mama Joži s poslom nimava nič

V preteklih tednih je močno odmevala zgodba o nabavi zaščitne opreme prek podjetja Acron. V slednjem, s katerim je država sklenila kar 30-milijonsko pogodbo, eno od vodstvenih vlog opravlja mati obrambnega ministra Mateja Tonina. Ta je trditve o domnevnih nepravilnostih pri poslu zavrnil kot "politikantski poskus nekaterih, da me oblatijo, umažejo in obračunajo z mano."

Zdaj pa se je na tapeti znašel še gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Gre za manjše naročilo kirurških mask, ki jih je Upravi za zaščito in reševanje pred dnevi dostavilo podjetje Konfekcije Marja iz okolice Podčetrtka.

Počivalšek je pred leti v pogovoru za portal Kozjansko.info razkril, da je omenjeno podjetje v lasti njegovih sorodnikov: "Ponosen sem in vesel dvakrat, ne samo kot predstavnik trenutne državne oblasti, ampak predvsem kot sokrajan in sorodnik Vilija Plevnika, da mu je skupaj z družino uspelo narediti velik korak naprej. Takšna podjetja so steber vsake ekonomije, in verjamem, da se ta razvoj, ki ga doživljam v zadnjem obdobju, na neki način v pozitivnem smislu odraža tudi na drugih mestih," je takrat, ob odprtju novih poslovnih prostorov podjetja, dejal Počivalšek.

Rokavice Koronavirus Slovenija Novo navodilo: Hodite v trgovino, a ne uporabljajte rokavic!

Na portalu MMC so poizvedeli, v kakšnem sorodstvenem razmerju je minister z lastniki podjetja. "Lastnica podjetja ga. Mirjana Plevnik je poročena z g. Vilijem Plevnikom, ki je bratanec ministra Počivalška," so odgovorili z gospodarskega ministrstva in dodali, da Počivalšek ni posredoval pri poslu.

Gre sicer za precej manjši posel kot pri podjetju Acron. Celotna vrednost pogodbe znaša 52.500 evrov brez DDV-ja. Gre za dobavo 75.000 mask za splošno uporabo, za kirurške obrazne maske tip II, po ceni 0,7 evra za kos. Pogodbeni rok dobave je 30. april.

Komentarjev 26
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 19:47 10.april 2020.

    Nikoli ne bom razumel ljudi,ki jim ni pogodu,če maske dobavljajo pa zopet jamrajo,če jih ne nabavijo!! Vsa podjetja bi lahko sodelovala v nabavi vendar brez poznanstev mask in ostale opreme trenutno ne moreš dobiti niti denar ne pomaga zavedajte se,da ...prikaži več Američani in ostale velike države to robo dobivajo PREDNOSTNO!! Cel forum 21 je imel možnost nabaviti maske po nižji ceni pa pri RDEČIH prijateljih nimajo dovolj poznanstev!!

  • midos 15:45 10.april 2020.

    Zkaj bi lahko plačali manj ,če se da z provizijami da lepo zaslužiti, tako sklenitelji posla in naročniki !!!!

  • optimist11 12:32 10.april 2020.

    Ustrezne državne institucije bi morale spremljati vse ki se ukvarjajo z prodajo mask. Zabeležit kaj prodajajo, na kak način ponujajo, naknadno pa v miru obravnavati vsakega posamezno. In če se izkaže da je prodajal nekaj , kar ne ustreza zahtevam ...prikaži več ga naknadno obravnavati kot vojnega dobičkarja in obsodit.

Sorodne novice