Slovenija
52902 ogledov

Tonin vrača udarec in razkriva zahteve Alibabe

Matej Tonin Saša Despot
Minister za obrambo Matej Tonin se je odzval na očitke o neodzivnosti slovenske vlade pri poslu s kitajskim spletnim velikanom Alibabo, ki naj bi imel za odpremo pripravljenih več milijonov kosov zaščitne opreme. Posel je zdaj v celoti prevzela Pošta Slovenije.

Kot so poročali novinarji oddaje 24UR, je kitajski spletni trgovec pripravil več milijonski posel s Slovenijo, a so se pogovori zaradi domnevne neodzivnosti slovenske vlade znašli na mrtvi točki.

Na Kitajskem naj bi že dva tedna čakalo slabih šest milijonov kosov zaščitne opreme, Alibaba pa naj bi zaradi zavlačevanje slovenskega političnega vrha pričela celo zaostrovati pogoje poslovanja.

koronavirus COVID-19 zaščitne maske Koronavirus Slovenija Na Kitajskem čaka oprema, a se naša vlada ne zgane

Drugo plat zgodbe je na današnji tiskovni konferenci predstavil minister za obrambo Matej Tonin, ki je obenem spregovoril tudi o tem, ali je za zdaj "propadel" posel, ki ga je v celoti prevzela Pošta Slovenije, res vodilo njegovo ministrstvo.

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Kot veste, je bila 25. marca je ustanovljena medresorska skupina, ki jo sestavljajo predstavniki različnih ministrstev, drži pa, da to skupino vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Zaradi tega veliko ljudi posplošuje, da zadeve vodi ministrstvo za obrambo, v resnici pa gre za medresorsko skupino. Pravila so nastavljena tako, da skupina in sodelavci ob ponudbi preverijo, ali ima ponudba ustrezne certifikate, ali opremo potrebujemo ali so dobavni roki ustrezno kratki, saj opremo potrebujemo zdaj," je pojasnil Tonin in zanikal navedbe, da se Slovenija kar 11 dni ni odzivala na pozive kitajskega mogotca.

"Medijske objave, da 11 dni ni bilo komunikacije, ne držijo. Komunikacija je tekla vsak dan," je zatrdil minister, nato pa zaplet v celoti pripisal Alibabi. "Problem je bil v tem, da Alibaba ni dostavila ustreznih certifikatov. Najprej so jih poslali v kitajščini, zato smo prosili za angleške. Poslali so jih samo za del zaščitne opreme. Težava je bila tudi v tem, da je Alibaba zahtevala avans oziroma celotno plačilo, ker pa je sistem v Sloveniji zastavljen tako, da zavod za blagovne rezerve ne plačuje avansa, smo predlagali, da se vključi Pošta Slovenije, ki je v 100-odstotni državni lasti. To je zdaj v teku. Pri poslu z Alibabo je bilo od začetka jasno, da želijo 100-odstotni avans za maske in ostalo opremo. To je bil zelo jasen pogoj."

Na vprašanje, ali je posel v tem trenutku izgubljen, je Tonin odvrnil: "Kolikor sem obveščen, je Pošta pridobila vso potrebno dokumentacijo. Podrobnosti zdaj ureja Pošta Slovenije. Verjamem, da bo posel uspel. Upam, da se bo to zgodilo čim prej. Od sklenitve posla do prihoda zaščitne opreme traja zelo dolgo. Po moji oceni predolgo, a takšne so trenutke razmere v svetu."

Komentarjev 29
  • jozef89 18:16 12.april 2020.

    Tonin je najbolj pameten,a ne ve,da je sam v prostoru!

  • Dani986 08:47 12.april 2020.

    Ja Tonin, nobeden v Slo ne zna preko Alibabe kaj naročiti razen Joca, dobra distrakcija. Samo prste maš še vedno v marmeladi. Odstopi, aja pozabil sem, iz JJ vlade nobeden ne odstopi, ker ne delajo napak in so vsi perfektni 🙂

  • Avatar Leon
    Leon 19:29 10.april 2020.

    Tonin je Ivanov skladiščnik ,torej menjal je Lovšina iz zadnjih poslov JJ.