Slovenija
688 ogledov

Slovenija s tožbo nad Evropsko komisijo

vino steklenica
Slovenija toži Evropsko komisijo zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran.

Državno pravobranilstvo je danes na Splošno sodišče EU vložilo tožbo zaradi ugotovitve ničnosti delegirane uredbe Komisije v zadevi "Terna". V postopku po tožbi Slovenijo zastopata Državno pravobranilstvo RS in odvetnik dr. Roland Knaak. Kmetijski minister Dejan Židan je ob tem poudaril, da je pravica do zaščite del evropskega pravnega reda in bo naredil vse, da se le tega spoštuje.

Slovenija je vložila tožbo, ker meni, da je izpodbijana uredba iz več razlogov nezakonita in ker bo njena uporaba povzročila nastanek gospodarske škode za slovenske pridelovalce terana. "Odobritev izjeme, ki omogoča hrvaškim pridelovalcem označevati sorto teran na vinih pridelanih v Hrvaški Istri, je za potrošnike  zavajajoče, ker lahko zmotno menijo, da gre za isti vrsti vina," med drugim poudarjajo na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Slovenija je pri sprejemanju izpodbijane uredbe izpostavila tudi številne pomisleke glede postopka njenega sprejemanja, zlasti ob upoštevanju dejstva, da bi bilo treba vprašanje dodelitve morebitne izjeme rešiti v času predpristopnih pogajanj Hrvaške.

Teran | Avtor: B Karlsson - BKWine.com/Alamy/Profimedia B Karlsson - BKWine.com/Alamy/Profimedia
Delegirani akt je začel veljati sredi julija in že takrat je Slovenija napovedala tožbo proti Evropski komisiji. V Evropski komisiji, kjer že vseskozi poudarjajo, da delujejo v skladu z zakonodajo EU, so tedaj v odzivu na napoved tožbe dejali, da je dostop do sodišča EU na voljo vsem članicam unije in da jemljejo na znanje namero Slovenije, da se bo glede terana obrnila na sodišče.

razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta Slovenija Teran, ki ni le zgodba o vinu in medsosedskih odnosih

Zgodba s teranom je izbruhnila aprila 2013 v okviru zasedanja kmetijskih ministrov EU v Luksemburgu. Potem ko je Slovenija s trgovinskih polic umaknila hrvaško vino z oznako teran, je Hrvaška protestirala in pozvala k skupni čezmejni zaščiti terana. Evropska komisija je tedaj izpostavila, da je teran na trgu EU zaščiten kot slovensko vino, zato nobeno hrvaško vino ne more na ta trg s tem imenom, ter da Hrvaška ni izrazila nasprotovanja, ko je Slovenija teran registrirala kot zaščiteno označbo porekla.

(Foto: Shutterstock) Slovenija "Borimo se za teran, Kras in Slovenijo"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Plavi-mil 23:28 15.september 2017.

    Spet preveč govorjenja in komentiranja, kdaj se boste naučili, da se stvari delajo potiho.

Sorodne novice