Slovenija
864 ogledov

Šolarji bodo v šolo šli prek brvi

ujma Tržič Facebook Občina Tržič
Šolarjem in zaposlenim iz Jelendola so uredili dostop do Tržiča.

Vremenska ujma, ki je Slovenijo prizadela minuli teden, je najbolj prizadela občino Tržič. Voda je tam med drugim odnesla prometno povezavo do vasi Jelendol. Tržiški župan Borut Sajovic pravi, da nastalo škodo ocenjujejo na deset milijonov evrov. "Zdaj je čas za intervencijo, za matematiko čas še pride," je povedal glede ocenjevanja škode. 

Najprej morajo vzpostaviti interventne dostope do območij, ki so odrezana od sveta. Intenzivna intervencijska dela potekajo v Dovžanovi soteski, kjer naj bi v nekaj dneh uredili obvozno cesto. Po besedah poveljnika Civilne zaščite Tržič Draga Zadnikarja je cesta trenutno zaprta tudi za pešce, ker gre za delovišče brez prehodov in varovalnih ograj. Obvozno cesto, ki bo namenjena lokalnemu prometu osebnih vozil, naj bi uredili v dveh ali treh dneh.

Tržič ujma Ujma Slovenija Vas popolnoma odrezana od sveta, do njih s helikopterjem

Občina Tržič | Avtor: Facebook Facebook

Peš čez brv, v dolino z avtobusom

Do tedaj pa bodo prebivalcem Jelendola in Doline omogočili dostop do služb in šol. V ponedeljek zjutraj bodo tako šolarje in zaposlene peš pospremili čez brvi, ki jih bodo postavili v ta namen, ter jih spremili do parkirišča pod tunelom, od koder bodo imeli organiziran avtobusni prevoz do Tržiča

Takoj, ko bodo prečkali brvi, jih bodo znova umaknili in nadaljevali sanacijska dela, enako pa ponovili popoldne, ko se bodo zaposleni in šolarji vračali domov. "Bomo videli, ali bo to dan, dva ali tri, na takšen način pa bomo poskrbeli, da bodo vsi prišli v dolino," je dodal Zadnikar.

V nekaj dneh naj bi tako uredili obvozno cesto, medtem ko bo sanacija celotne ceste po napovedih tržiškega župana trajala nekaj let. Poleg tega ostaja odprta še sanacija vodotokov, treba pa bo iskati tudi čim bolj učinkovite rešitve za sanacijo kmetijskih površin, je še dejal Sajovic.

Tržič Po ujmi Slovenija Voda odnesla hišo, štirje ljudje ostali brez strehe nad glavo

Tržič | Avtor: Tanja Poličnik, MOP Tanja Poličnik, MOP

Začelo se bo ocenjevanje škode

Po hudem neurju z vetrom in močnim deževjem bodo pristojni začeli ocenjevati višino nastale škode. Prizadete občine bodo morale Upravi za zaščito in reševanje najprej podati pavšalno oceno škode na njihovem območju. Ko bodo to storile, bo uprava izdala sklep o začetku ocenjevanja škode.

Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, bodo s sklepom pozvali občine pa tudi vodnogospodarska podjetja oziroma pristojna ministrstva, naj pripravijo oceno škode na stvareh in infrastrukturi. Kolikšna bo škoda, Šestan še ne more oceniti, oceno pa bo uprava pripravila predvidoma v mesecu dni. V prihodnjem tednu naj bi bili znani tudi podatki o intervencijskih stroških sanacije posledic ujme.

Ujma je veliko škode povzročila tudi v gozdovih na Koroškem, kjer je zaradi vetroloma po ocenah podrtih med 90.000 in 100.000 kubičnih metrov drevja, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ministrica Aleksandra Pivec si bo v ponedeljek ogledala tamkajšnje razmere.

Občina Tržič Po ujmi Slovenija Okradli delavce, ki so pomagali

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.