Slovenija
61802 ogledov

Sredi mesta iz tal več ur drla voda. Kaj se dogaja sredi Slovenije?

Terezija rov poplava Trbovlje Facebook Voda je drla iz rova, kjer je nekoč na delo odhajalo na stotine rudarjev.
V Trbovljah je v torek prišlo do nenavadnega dogodka.

V torek pozno popoldne je na Hohkrautovi ulici v Trbovljah iz rudniškega rova Terezija začela odtekati voda. Iz saniranega rova, kjer so rudarji nekoč vstopali v podzemlje, je voda drla več ur.

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje mesto in delavci Javnega komunalnega podjetja Trbovlje so vodo s protipoplavnimi vrečami preusmerili v cestne jaške. 

Terezija rov stoji precej visoko na pobočju, na več deset metrov višji nadmorski višini kot osrednja trboveljska dolina. Bivši rudarji vedo povedati, da je rov od vhoda najprej precej izravnan do depoja na Kipah, nato pa se strmo spusti na stran proti Hrastniku. Iztekanje vode na trboveljski strani naj bi tako pomenilo, da je rov močno poplavljen, kar je nenavadno posebej zato, ker močnejšega dežja v zadnjih dneh ni bilo.

Jašek je zasut z gramozom. Zaradi vode, ki prihaja iz višje ležečih območij, so skozi rov in od portala speljani jaški z rešetkami, ki ustavljajo gramoz ter vodo preusmerjajo proti dolini in reki Savi. Kadar se rešetke ob nadpovprečnem dotoku vode zabijejo, voda ubere drugo pot.

Podoben primer že leta 2019

Terezija rov Trbovlje | Avtor: Facebook Facebook
Po prvih ocenah je voda nekje zastajala, potem pa se je naenkrat usmerila v dolino. Rudnik Trbovlje Hrastnik je naročil kemijske analize vode, da bi ocenili, ali je res šlo za zastalo podtalno vodo, poroča portal Zon.

"Očitno se je zabil vmesni del med Terezija rovom in kanalizacijskimi cevmi pod cesto, zato smo včeraj z gasilci in protipoplavnimi vrečami vodo po površju usmerili v jašek, danes pa s pomočjo komunale prebili in očistili cevi, da voda ponovno teče po poti, ki ji je namenjena. Identičen primer smo imeli decembra 2019, ko smo še dodatno vgradili cevi in vstavili rešetko čez celotno površino platoja pred rovom, zato da bi ulovili vso priteklo vodo. Ampak očitno tudi to tokrat ni delovalo, ker se so se z gramozom zabile rešetke," je za Zon dejal Urban Berger iz RTH.

Na območju Trbovelj in Zasavja je na stotine portalov oziroma vhodov v danes sanirane rudniške jaške in rove. Nekateri stojijo sredi urbanih naselij v Trbovljah, Zagorju, Hrastniku in Kisovcu.

Aleksandrov rov Zagorje | Avtor: Facebook Facebook

 

Komentarjev 1
Sorodne novice