Slovenija
15 ogledov

Stranke le počasi iščejo evrokandidate

Dve tretjini slovenskih državljanov sploh ne ve, da bodo evropske volitve poteka Žurnal24 main
Začeli so se formalni postopki za izvedbo evropskih volitev, do 8. maja, ko se začne kampanja, je treba vložiti kandidatne liste in zbrati ustrezno število podpisov.

Predsednik republike Danilo Türk je volitve sedmih evropskih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament razpisal za 7. junij, zato so danes začeli teči roki za volilna opravila. To pomeni, da lahko volivci na upravnih enotah kandidatnim listam že dajejo podpise podpore.

Evropske volitve so še vedno v globoki senci državnih, saj po raziskavi evropskega statističnega urada Eurobarometer dve tretjini slovenskih državljanov sploh ne ve, da bodo te potekale letos, polovice pa niti ne zanimajo. Podobno navdušenje za Evropski parlament vlada na ravni celotne Unije.

Pravila igre
V skladu z zakonodajo lahko v Sloveniji kandidira vsak državljan Evropske unije s stalnim prebivališčem v naši državi. Na posamezni listi je lahko največ sedem kandidatov, pri čemer so najmanj tri ženske (ali moški) in vsaj ena med prvimi tremi na listi.

Listo posamezne stranke morajo s podpisi podpreti najmanj štirje poslanci ali tisoč volivcev. Če listo kandidatov določi dvoje ali več političnih strank, mora takšno listo s podpisi podpreti najmanj 1.500 volivcev oziroma najmanj šest poslancev. Kandidatno listo lahko vloži tudi skupina volivcev, in sicer z najmanj tri tisoč podpisi podpore.

Na desni vse jasno
Med prvimi sta svoje evropske liste objavili SDS in izvenparlamentarna NSi. Prvo bo vodil podpredsednik stranke Milan Zver, poleg evropske poslanke Romane Jordan Cizelj pa bosta na njej nekdanja ministra Zofija Mazej Kukovič in Dragutin Mate, dolgoletni poslanec stranke Mirko Zamernik ter Bernarda Ronutti in Anže Logar.

NSi je na prvo mesto postavila svoje najmočnejše orožje, dosedanjega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Poleg predsednice stranke Ljudmile Novak pa mu sledijo nekdanja ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar, nekdanji poslanec Anton Kokalj, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Šverc, Klemen Žumer in Ksenija Kraševec.

Težave s kandidati
V drugih strankah je sestavljanje list bolj težavno. Tako so denimo v DeSUS-u razjezili predsednika vlade, ker so za nosilca svoje liste postavili kar predsednika stranke in ministra za okolje Karla Erjavca.

V SLS se je vodenju liste odrekel podpredsednik stranke in nekdanji prometni minister Radovan Žerjav. Tokrat ne bodo sodelovali s stranko mladih, ki nastopa samostojno, prvi na listi bo njen predsednik Darko Krajnc.

Prvak SNS Zmago Jelčinčič je te dni bolj zaposlen z vlaganjem ovadb, za sestavljanje kandidatnih list za Evropo je po njegovih besedah še dovolj časa.

Skrivnostna levica
Po besedah predsednice LDS Katarine Kresal imajo več kandidatov, kot je mest na listi, njen nosilec bo evropski poslanec Jelko Kacin, zelo verjetno tudi evropska poslanka Mojca Drčar Murko.

Tudi v Zaresu še ni jasno, kdo se bo potegoval za evroposlanca, neuradno je najbolj verjeten nosilec liste poslanec v DZ Ivo Vajgl.

Najbolj skrivnostni so v SD, saj pred nedeljskim kongresom ni uradno znan niti nosilec liste. Na dan so prišli le namigi, da naj bi njihov evropski poslanec Aurelio Juri izstopil iz stranke zaradi nestrinjanja z načinom delovanja, kar pa je prvi mož SD Borut Pahor zavrnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.