Slovenija
149841 ogledov

Stanje na Hrvaškem se slabša: V teh delih hrvaške obale največ okužb!

Maske Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask
Andrej Šter priporoča: Če potujete na Hrvaško, je bolje izbrati Istro kot Zadar in Dubrovnik.

Zaradi hitrega širjenja nove različice delta in nizke precepljenosti v Sloveniji dodatnega sproščanja ukrepov ne bo. Kot je danes opozoril Janez Janša, bi se ob sedanjem trendu cepljenja lahko zgodilo ponovno zapiranje družbe in države v jeseni. Kljub poletju, ko marsikdo načrtuje dopuste in potovanja, je potrebna previdnost in upoštevanje epidemioloških razmer v državah destinacij, kamor se odpravljamo, kakor tudi na pravila, ko se vračamo domov. Nekatera vprašanja v zvezi s tem sta danes naslovila vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter in vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar.

Logar je za N1 Studio danes pojasnila, da je strokovna skupina za covid-19 predlagala spremembo glede prehajanja meje iz rdečih in temno rdečih držav. Za državljane Republike Slovenije, ki se vračajo iz teh držav, tako ne bi bila potrebna napotitev v karanteno, če so cepljeni oziroma če so covid-19 preboleli. Predlagali so tudi, da bi morali tistim, ki prihajajo iz teh držav, a niso bili cepljeni oziroma niso prebolevniki, odrediti 10-dnevno karanteno, ki pa bi se lahko prekinila predčasno z negativnim testom. To naj bi veljalo tako za slovenske državljane kot za tujce.

Strokovna skupina zagovarja, da se v Sloveniji ohrani ukrep obveznega nošenja mask v zaprtih prostorih, ''glede na to, da je v porastu delta različica, za katero vemo, da je približno 60-odstotkov bolj kužna in prenosljiva kot alfa različica'', je še povedala Logar. Po stališčih strokovnjakov je s splošnimi ukrepi še vedno potrebno vplivati na zmanjšanje možnosti prenosa. SAZU pa je obenem danes izdala poziv državljanom k cepljenju, ki bo edini izhod iz epidemije.

Vodja konzularne službe Andrej Šter je povedal, da lahko z digitalnim potrdilom potujemo v večino držav članic EU in schengenskega prostora, vsaj zaenkrat, in obenem pozval k previdnosti in razumnim obnašanjem. Prav tako je pri vsakem potovanju potrebno preveriti trenutno veljavne informacije, kaj se zahteva ob vrnitvi v državo. Kot je še dejal, se bo covid potrdilo najbrž uveljavilo in postalo zanimiv tudi za druge države, denimo Izrael, ZDA.

Šport in maske Covid-19 Slovenija Zaostrovanje že poleti: "Bojim se, da se nam bo delta zgodila že pred jesenjo" Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Karantena Slovenija Strokovna skupina je predlagala te spremembe za prehajanje meja

Kartonček o cepljenju zaenkrat velja za prehod meje z Madžarsko, Hrvaško in Srbijo, a gre bolj za izjemo kot pravilo. Z evropskim digitalnim covid potrdilom težav pri prečkanju mej ne bo.

Logar v zvezi s situacijo na Hrvaškem povedala, da se je v zadnjih tednih število testov zmanjšalo, število okužb pa je tam primerljivo s Slovenijo. Hrvaški mediji poročajo o slabšem epidemiološkem stanju v okolici Zadra in Šibenika. Bojazen, da bi delta različica lahko močno otežila oziroma celo predčasno prekinila poletno turistično sezono na Hrvaškem, je že pred nekaj dnevi izpostavila glavna hrvaška epidemiologinja Alemka Markotić. Stanje je slabše tudi v Španiji, ki je sicer priljubljena med slovenskimi turisti. V Španiji so zaskrbljeni zaradi širjenja različice delte zlasti med mladimi.

Šter pa je opozoril na povečano možnost okužbe pri množičnih dogodkih, kot je denimo družinsko slavje, ki lahko zlahka potisne širše območje v slabše epidemiološko stanje. Kot je še povedal, naj ob povratku iz tujine spremljamo svoje zdravstveno stanje.

"Zagotovo smo se z dogajanj v zadnjem letu in pol naučili, da včasih navidez nepomemben dogodek, kot je družinsko slavje, obletnica ali poroka lahko prispevajo k poslabšanju razmer," je za N1 povedal Šter. "Svetujem vsem, ki se odpravljajo v tujino, da se poučijo, kakšne so tam razmere. Slovenci potujejo na Hrvaško, Istra močno odstopa od zadarskega in dubrovniškega območja. V Dubrovniku, tako pravijo, je element poslabšanja odprtje čarterskih poletov iz VB. Tudi križarke, ki naenkrat izbruhnejo nekaj tisoč ljudi v majhno mesto, kot je Dubrovnik, prispevajo k nenadzorovanim stikom." 

Hrvaška plaža Covid-19 Popotnik Delta Hrvate vse bolj skrbi. Sledi zaostrovanje ukrepov?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • namor7 13:59 07.julij 2021.

    Ko bi izumili se cepivo proti norosti bi lahko cepili na veliko.

  • Isela_Hodges 11:09 07.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Mesija_se_vraca 09:26 07.julij 2021.

    Največ okužb je v vaših debilnih žurnalovskih fašističnih glavag, smrad podkupljenja.