Slovenija
1430 ogledov

Takšno je stanje v domovih za starejše

Koronavirus in duševno zdravje Profimedia
V domovih za starejše po državi je bilo v sredo skupno 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih s potrjeno okužbo z novim koronavirusom.

Okuženih oskrbovancev je bilo tako 25 več kot v torek, dve novi okužbi so zabeležili tudi med zaposlenimi. Število okuženih v domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah še naprej narašča. Po poročanju STA, ki se sklicuje na neuradne informacije, se je nekaj ljudi že pozdravilo. V sredo je bilo okuženih 60 stanovalcev in 15 zaposlenih, od tega jih je 5 hospitaliziranih v celjski bolnišnici. Doslej je zaradi okužbe z novim koronaviursom umrlo šest stanovalcev doma.

Direktorica šmarskega doma upokojencev Gordana Drimel je povedala, da je novi koronavirus izredno agresiven, širi se hitreje, kot so pričakovali. V domu izvajajo vse mogoče ukrepe s sredstvi, ki jih imajo na razpolago. Ker se bolezenski znaki še pojavljajo, pričakuje porast števila potrjenih okužb tudi v prihodnje.

Okuženi zaposleni so v domači izolaciji, vsi okuženi stanovalci pa so nameščeni v izoliranem delu doma. V domu se soočajo s pomanjkanjem oskrbovalnega kadra, zato so jim na pomoč priskočili zaposleni iz Zdravstvenih domov Šmarje pri Jelšah, Celje in Slovenske Konjice ter iz Medical centra Rogaška.  

Večje število okuženih imajo tudi v domu starejših občanov Ljutomer, kjer se je število okuženih povzpelo na 33. Predstavniki doma in pristojnih služb zdaj preverjajo ustreznost novih prostorov, v katere bi premestili del varovancev. 

koronavirus COVID-19 zdravstveno osebje Koronavirus Svet Nove ugotovitve močno zaskrbele Svetovno zdravstveno organizacijo

Ministrstvo z dodatnimi navodili 

Z namenom preprečevanja vnosa covida-19 je ministrstvo za delo vsem domovom posredovali navodila, kako naj se organizirajo. Vsak socialnovarstveni zavod mora po navodilih ministrstva organizirati tri cone: eno za zdrave uporabnike, drugo za uporabnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom ter tretjo cono za uporabnike, ki so pozitivni na covid-19.

V primeru, da je v domu prisotna okužba z novim koronavirusom med uporabniki, morajo v zavodu delo organizirati tako, da zaposleni ne prehajajo med zdravimi uporabniki in uporabniki s sumom na okužbo oz. pozitivnimi na okužbo.

Poleg tega morajo v vseh socialnovarstvenih zavodih poskrbeti za spremljanje zdravstvenega stanja pri zaposlenih ter v njihovih družinah. Tako si bodo morali po navodilu ministrstva za zdravje zaposleni v socialnovarstvenih zavodih meriti telesno temperaturo tik pred prihodom na delo. V primeru sprememb v telesni temperaturi v povezavi z zdravstvenim stanjem pa bodo o tem morali obvestiti odgovorno osebo, dokler se ne razjasni, kaj je razlog za spremembe v zdravju, pa ne smejo v službo.

Trgovina koronavirus vrsta Slovenija Upokojenci ne pridejo na vrsto za nakupovanje

Po navodilu ministrstva za zdravje morajo v vseh domovih za starejše organizirati ekipe za obravnavo uporabnikov v primeru izbruha covida-19. Ekipo naj sestavljajo odgovorna oseba zavoda, zdravnik ambulante družinske medicine v socialnovarstvenem zavodu, odgovorni za področje zdravstvene nege oz. od njega pooblaščena diplomirana medicinska sestra, specialist javnega zdravja področne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, koordinator, ki ga imenuje minister, ter diplomirana medicinska sestra, ki jo imenuje Zbornica zdravstvene in babiške nege.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice