Slovenija
9086 ogledov

Te kadre bodo podjetja iskala prihodnje leto

slovenija 27.09.10, zavod, zavod za zaposlovanje, delo, iskalci dela, brezposeln Anže Petkovšek
Delodajalci se bodo prihodnje leto morali boriti za kadre.

V agenciji Adecco pričakujejo, da bodo prihodnje leto potrebe delodajalcev po kadru še naraščale. "Nezaposlenost bo še upadla in se približala naravni stopnji brezposelnosti. Zato bodo podjetja še bolj potrebovala možnost zaposlovanja tujih delavcev in spodbujala državo, da omogoči hitrejše in bolj enostavne postopke," poudarjajo.

Ob tem dodajajo, da bodo morala podjetja najti način, kako spodbuditi delavce, ki želijo v pokoj, da podaljšajo delovno dobo. "Skupaj moramo ustvarjati pogoje, da bodo lahko podjetja zaposlila sodelavce, ki jih potrebujejo, da bomo spodbudili ljudi, da prej postanejo in kasneje prenehajo biti delovno aktivni, da bodo podjetja s sistemi vajeništva lahko vključevala v svoje procese mlade, ki bodo imeli uporabna znanja in prakso, prilagajati delovna mesta, da bodo zanimiva za kandidate in da bomo privlačno okolje tako za tuje kadre kot mlade, ki se spogledujejo s tujino," pravi Miro Smrekar, direktor Adecco Slovenija. 

Pomembno bo tudi, kakšno ponudbo bodo dala podjetja na področju plač. "Izrazito pomanjkanje kadrov na trgu dela spodbuja tudi vprašanje povečanja plač. Podjetja, ki bodo želela dobrega kandidata, bodo morala ponuditi dobro ponudbo. Posamezniki se bodo morali pogajati sami in se postaviti zase s tehtnimi argumenti," pravijo v agenciji. 

Slovenija je na 27. mestu med 118 državami na lestvici Globalni indeks konkurenčnosti talentov 2017. Uvršča se med 15 najboljših držav glede poklicnih in strokovnih sposobnosti kandidatov. 

Podjetja, ki se ne bodo prilagodila, bodo izgubljala ljudi

V podravsko-pomurski regiji so letos beležili hitro rast zaposlovanja v enostavni proizvodnji. Vse panoge so zaposlovale nekvalificirane delavce, podjetja pa so iskala tudi marketinške strokovnjake, inženirje strojništva, kemijske inženirje in dobre prodajalce. Pomemben dejavnik v tej regiji so avstrijska podjetja, ki kandidate iščejo tudi v Sloveniji in jim pri tem lahko ponudijo boljše pogoje za delo. Podjetja, ki se temu ne bodo prilagodila, bodo izgubljala ljudi, napovedujejo v Adeccu. 

Na Gorenjskem prav tako pričakujejo nadaljnjo rast zaposlovanja, kar bo pomenilo čedalje večje izzive za podjetja. Ta so se na to že odzvala, saj spreminjajo plačne sisteme, uvajajo spremembe in dodatne ugodnosti, da bi obdržale zaposlene. Letos so bile izjemne potrebe po proizvodnih delavcih in nekvalificirani delovni sili. 

Dolenjska še naprej gospodarsko močna

Na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja ima največjo vlogo avtomobilska industrija. Podjetja so zaposlovala predvsem nadzornike kakovosti, načrtovalce proizvodnje, operaterje in različne tehnične poklice, veliko zaposlitev pa je bilo tudi v farmacevtski panogi. Podjetja bodo večala proizvodnjo in zaposlovala tudi v prihodnjem letu. Regija je gospodarsko močna in se bliža naravni stopnji nezaposlenosti.

V Savinjski regiji in na Koroškem v prihodnjem letu pričakujejo nekoliko bolj stabilno stopnjo zaposlovanja. Rast pričakujejo predvsem na področju tehničnih profilov, kjer je premalo mladega kadra, zato se podjetja ozirajo po kandidatih iz tujine. 

V Sloveniji, tako Adecco, na področju talentov obstajata dva velika izziva: izobraževalna in zaposlovalna politika.  

Še nižjo brezposelnost pričakujejo tudi v Osrednji Sloveniji, kjer opažajo, da podjetja izboljšujejo pogoje dela, da bi bila bolj privlačna. Ker je na trgu veliko ponudbe, ljudje hitreje menjajo službe in iščejo najboljše možne pogoje. Leto so največ povpraševali po proizvodnih delavcih, tehničnem kadru in gostinskih delavcih, med bolj kvalificiranimi kadri pa so bili v ospredju inženirji, tehnologi in strokovnjaki s specializiranimi tehničnimi znanji. 

Bitko za zaposlene bodo bila tudi podjetja v Obalno-kraški regiji. Pri Adeccu opažajo, da bodo morala podjetja več truda vlagati v pridobivanje kandidatov. Veliko namreč pomenijo priporočila in glas od ust do ust. Posebej proizvodni delavci pridejo sami, če delodajalec ponuja dobre pogoje za delo. Zaradi turistične privlačnosti regije bo še vedno veliko zanimanja za gostinske delavce, poleg tega pa tudi za nekvalificirane delavce z dobrimi delovnimi izkušnjami, proizvodne delavce, varilce in podobno. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice