Slovenija
2138 ogledov

Tej stranki je predsedniška kampanja najbolj koristila

Zmaga Boruta Pahorja Anže Petkovšek
Več kot mesec dni trajajoča predsedniška kampanja je bila, kot kaže, najbolj koristna za politično stranko SD

Novembra je imela SD tako dober rezultat kot že dolgo ne - skoraj 20 odstotkov podpore. S tem je po anketi Dela, ki jo je zanjo izvedel Episcener, SD že drugi mesec v vodstvu pred SDS.

Levica in NSi pred SMC

Za SD bi namreč glasovalo 19,8 odstotka anketirancev, sledi SDS s 13,8-odstotno podporo. Na tretje mesto se je tokrat uvrstila Levica, ki bi jo izbralo 7,5 odstotka anketirancev, NSi pa ima 7,1-odstotno podporo.

Največja vladna stranka SMC ima v tokratni anketi sedemodstotno podporo, DeSUS pa bi podprlo 4,3 odstotka volivcev. Približno četrtina volilnega telesa ni opredeljena.

Slovenki v Bruslju doma zelo priljubljeni

Barometer priljubljenosti politikov je že tretjo meritev zapored nespremenjen. Borut Pahor, ki je bil na nedeljskih volitvah znova izvoljen za predsednika republike, je prvi, njegov izzivalec, kamniški župan Marjan Šarec, pa drugi. Oba sta sicer v primerjavi z oktobrom prejela nekoliko nižje ocene.

Na tretjem mestu je evropska komisarka Violeta Bulc, četrta je evropska poslanka Tanja Fajon, sledi predsednik SD Dejan Židan. Sledita predsednik in podpredsednik DZ, Milan Brglez in Matjaž Nemec. Največji skok navzgor je barometer zaznal pri Mateju Toninu, ki je osmi, največji padec pa pri predsedniku vlade Miru Cerarju, ki se je uvrstil na 14. mesto.

Novembra je javnost vladi podelila nekoliko nižjo srednjo oceno. Sprememba se je zgodila, ker so sodelujoči v anketi tokrat vladi podelili malo manj pozitivnih ocen in toliko več srednjih ocen, negativnih pa je bilo toliko kot pred mesecem dni. Pozitivno oceno je vladi delo 14,4 odstotka vprašanih, srednjo oceno 46,6 odstotka, negativno pa 39,4 odstotka.

Telefonsko in spletno anketo je agencija Episcenter izvajala od 2. do 8. novembra, v analizo je bilo vključenih 1010 oseb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 10:47 13.november 2017.

    V Sloveniji je zmagala naveza politike ,kriminala in pravosodja .

  • Tupamaros 09:33 13.november 2017.

    Ni kaj komentirati. V Slovenski politiki nič novega. Isto stanje isto sranje.