Slovenija
16849 ogledov

To je glede dolgoročne varnosti cepiv povedal Štrukelj

Borut Štrukelj Saša Despot
Prva zdravila za zdravljenje proti covid-19 pričakujejo na trgu v začetku leta 2022.

Prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je na današnji tiskovni konferenci predstavil novosti na področju zdravilnih učinkovin v primeru covid-19. Novosti se nanašajo na potencialne zdravilne učinkovine in zdravila, ki so v uporabi za druge indikacije. 

Ivermektin

"Veliko vprašanj se dotika ivermektina, starega utečenega zdravila, ki deluje proti nekaterim parazitom in je zato registrirano in uporabljeno," je dejal Štrukelj. "Vprašanje je, ali se lahko uporabi kot nadomestno zdravilo ali za samozdravljenje."

"Tisti, ki čakate na zdravila, namesto da bi se cepili, boste morali še počakati. Prva res učinkovita zdravila bi lahko bila na tržišču januarja leta 2022."

Borut Štrukelj, Fakulteta za farmacijo

Svetovna zdravstvena organizacija in Evropska agencija za zdravila sta priporočili, da zdravilo za samozdravljenje ni primerno. "Ne vemo, kakšen bi lahko bil optimalen odmerek, učinkovina je na celičnem nivoju in v predkliničnih študijah izkazala zmanjšanje replikacije virusa," je pojasnil Štrukelj. "Kar se tiče kliničnih študij, so negativne. Vendar, poudarjamo, te študije so daleč od končnega sklepa in niso bile narejene v takem obsegu, kot bi želeli. Tako WHO kot EMA svetujeta razširitev študij, vemo pa, da zdravila ni mogoče uporabiti kot preventivo, poleg tega je v večjih odmerkih močno toksično."

Cepivo AstraZeneca Covid-19 Slovenija Za vsakega, ki se cepi, 70 evrov

Dodal je, da si prizadevajo, da bi Slovenija vstopila v mednarodne študije ali da bi sami izvedli študije. Češka in Slovaška sta po besedah Štruklja pogojno dovolili uporabo ivermektina v bolnišnicah Brno in Praga. "To zdravilo je varno samo v rokah infektologov, pa še tukaj ne vemo, kakšen je primeren odmerek, ki bi deloval," je pojasnil Štrukelj.

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot

Molnupiravir

Drugo zanimivo zdravilo je Molnupiravir, protivirusna učinkovina, ki spada med majhne sintezne molekule in preprečuje podvajanje virusa ter s tem preprečuje njegovo razmnoževanje. "Tekoči pregled (EMA spremlja, kaj se dogaja z učinkovino) je bil narejen že januarja in še vedno traja," je pojasnil Štrukelj. "Klinične študije, ki so šle v tretjo fazo, še niso pokazale takšne učinkovitosti, da bi ga lahko predpisali kot zdravilo."

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Slovenija Drugi odmerek AstraZenece prej kot čez 12 tednov?

Mulnupiravir izdeluje farmacevtska družba Merck, ki je po besedah Štruklja naredila zelo pozitivno potezo, ko se je povezala s petimi generičnimi indijskimi farmacevtskimi družbami, ki zdravilo proizvajajo in testirajo. 

Sotrovimab

Novo potencialno biološko zdravilo, ki spada med monoklonska protitelesa, razvila ga je družba Glaxo. "Monoklonska protitelesa nadomeščajo naša protitelesa, ki nastanejo ob okužbi in cepljenju," je pojasnil Štrukelj. "Vežejo se na S protein ter tako preprečijo, da bi se virus vezal na naše celice. Zdravilo je daleč od tega, da bi lahko bilo nadomestek za cepljenje, a je v uporabi pri resnih primerih bolezni. Praviloma naj bi prišel na tržišče novembra ali decembra letošnjega leta."

Covid-19 v Sloveniji Zdravje Odlični rezultati raziskave po cepljenju

Razvoj 24 cepiv

V tretji fazi imamo 24 cepiv. "CureVac je cepivo, ki ga pričakujemo," je pojasnil Štrukelj. "Gre za mRNA cepivo, zelo podobno cepivu Moderne in Pfizer, v letu 2021 naj bi naredili 300 milijonov odmerkov, zato so se povezali z družbami Novartis, Bayer in Glaxo, ki so ponudili kapacitete za izdelavo 300 milijonov odmerkov."

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot

Cerkev Slovenija Brez pogojev PCT v cerkev, na koncert na prostem pa ne

Sputnik V je izredno podoben cepivu AstraZeneca ali Johnson&Johnson, le da ima nekoliko večjo učinkovitost, ker je sestavljeno iz dveh vektorjev. "Skupina EME se je vrnila iz Rusije, pričakujemo, da, če bo vse v redu, da bi lahko bil Sputnik na razpolago v juniju," je povedal Štrukelj. "A podatkov o tem, kaj so ugotovili inšpektorji v Rusiji, nimamo."

Med klasičnimi cepivi je prvo pričakovano cepivo, ki bi bilo v uporabi znotraj EU, cepivo NovaVax ameriške farmacevtske družbe. "Družba zamuja tako s končnim podajanjem dokumentacije kot s proizvodnjo," je pojasnil Štrukelj. "Pričakovali smo, da bi lahko bilo registrirano junija, a je vprašanje, kdaj bo."

Jelko Kacin Slovenija Kacin napovedal, kdaj boste lahko izbrali cepivo

V tretji fazi sta tudi dve kitajski cepivi, ki sta izdelani po klasični metodi in vključujejo deaktiviranje celotnega virusa sars-cov-2, ki se ob cepljenju ne more razmnoževati. "4. maja je EMA začela s tekočim pregledom obeh cepiv s Kitajske, Sinovac in Sinopharm," je pojasnil Štrukelj. "Tisti, ki bi želeli biti cepljeni s klasičnimi cepivi, bo to verjetno najprej v juliju, mogoče še kasneje."

Bazična učinkovitost cepiv

Glede učinkovitosti cepiv je Štrukelj poudaril razliko med idealno in bazično učinkovitostjo. "Bazična učinkovitost pomeni, da če se cepim, bom mogoče kljub temu zbolel, a bodisi asimptomatsko bodisi bo prišlo do rahle bolezni," je pojasnil Štrukelj. "V ZDA jih je od 117 milijonov cepljenih z enim ali dvema odmerkoma le 9760 zbolelo. Razmerje je 1:10.000, kar veliko pove o učinkovitosti cepiv."

cepljenje Slovenija Bodo cepljeni z Astrazeneco grdo izviseli?

Dolgoročna varnost cepiv

O pomislekih glede cepljenja je Štrukelj dejal, da v grafu smrtnih primerov in prebolevnosti pri starejši populaciji vidimo učinek cepljenja. "Po drugi strani razumemo pomisleke," pravi Štrukelj. "Ko se bolezen umirja, smo veseli, da je tako, a hkrati s tem pride pomislek 'saj se bo umirilo, zakaj bi se cepil'. To je življenjsko, ampak živimo v skupnosti, vozimo se po isti cesti s skupnim ciljem. Upamo, da bomo s kampanjo dosegli večjo precepljenost in imeli skupaj s prebolevnostjo normalno poletje. Vsak pa ima pravico izbirati."

Cepljenje še ne pomeni, da virusa ne moremo prenašati. "Glede na to, da lahko kljub temu zbolimo, četudi asimptomatsko, je okužba še vedno možna," je dejal Štrukelj. "Jaz sem varen, a lahko prenašam virus naprej. Še vedno ne vemo, kdaj in koliko časa. Tudi sam sem cepljen, a nosim masko iz odgovornosti do drugih."

Cepljenje v športni dvorani vojašnice v Kranju | Avtor: Zdravstveni dom Kranj Cepilna mesta v telovadnici Vojašnice Petra Petriča Kranj. Zdravstveni dom Kranj

podpis dokumenta Slovenija Začeli zbirati podpise proti obveznemu cepljenju

O dolgoročnih učinkih cepljenja po besedah Štruklja še ne vemo zadosti. "Presenečeni smo nad veliko učinkovitostjo in varnostjo," je povedal Štrukelj. "Ko so se razvijala zdravila proti LDL holesterolu, so bila nekatera izjemno učinkovita, a so izkazala preveč negativnih učinkov, zato so bila po dveh ali treh letih umaknjena s tržišča. Glede cepiv proti covid-19 ne more nihče napovedati, kaj bo. Lahko pa pričakujemo, da bodo nekatera cepiva izkazala večjo, druga manjšo varnost. Če se bo izkazalo, da bomo potrebovali sezonsko cepljenje, bo šlo v smer varnosti pred učinkovitostjo. Vprašanje je tudi, kako učinkovita bodo mRNA cepiva, ko jih bomo uporabili več kot trikrat. Pri nekaterih bioloških zdravilih se je izkazalo, da sčasoma nimajo več takega učinka. A imamo rešitev - če se sedaj cepimo z vektorskim cepivom, se lahko kasneje z mRNA in obratno. Učinkovitost drži dlje časa, kot smo mislili do sedaj, posebej pri mRNA cepivih, kar ugotavljamo na podlagi spremljanja količine protiteles."

Cepljenje v športni dvorani vojašnice v Kranju KRANJ Gorenjska Vsak delovni dan cepijo po 1000 ljudi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • eminenca 14:35 18.maj 2021.

    mene zanima, kaj vsi ti mojstri farmacije in zdravstva konzumirajo ... res me zanima, če upajo javnosti povedat, kaj žrejo ... folku napišejo na recept vse mogoče govno, sami ga niti ne povohajo ... zakaj? zato ker vedno kaj je ...prikaži več to sranje, ampak narod če sve pozlatit, vse mu je treba v rit utaknit, pa za posledice nihče nič ne odgovarja, to je pa seveda največja sramota ... tej dohtarski golazni bi moral plače zmanjšat najmanj za 50%, ker ne delajo nič

  • krucefiks 09:58 18.maj 2021.

    na vsak način cepivo hvalite in poveličujete kako so dobra in ne vem kaj,cepiva razvijajo že nekaj let ,torej pred corono epidemijo ,čeprav pravijo da so cepivo komaj zdaj naredili v tem letu ,že to je ena velika laž in ...prikaži več in to se cenzurira na polno.To je dejstvo ki ga morate ljudem izbit iz glave???? da vam začnejo verjeti, ovce pač nasedajo .Zdaj se cepijo ljudje ker prepovedujete potovanja ,dopustovanja itd in še povrh vse ga govorite da je vse brez prisile?????

  • suineg7878 19:38 17.maj 2021.

    Strokovnjaki, s Štrukljem na čelu zagotavljajo, da so vakcine varne in učinkovite... Kako lahko to trdijo, če smo trenutno v tretji klinični fazi testiranj? Bele podgane pa ljudje, ki se cepijo, brez možnosti tožbe v primeru stranskih učinkov, ki jih ne manjka. Hmmm...