Slovenija
47324 ogledov

To se trenutno dogaja s karantenskimi odločbami

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Jelko Kacin, fizična oseba in ne govorec vlade za covid-19, se je včeraj ob koncu novinarske konference, na kateri je bil sicer neobičajno pomirjujoč, zelo razjezil. Novinarka ga je vprašala, ali je kaj novega z napovedjo, da naj bi policija pomagala pri nadzoru karantenskih odločb.

"Policija ima pooblastila, kakršna ima, to, kar smo povedali včeraj, je zagotovilo ministrstva za notranje zadeve,da je policija pripravljena pri tem pomagati. Bom ponovil to, kar sem povedal včeraj in to kar sem povedal, sem povedal kot Jelko Kacin in ne kot govorec vlade za covid-19. Nedostojno in nesprejemljivo se mi zdi, prvič, da je opravljenih samo 14 nadzorov s strani zdravstvene inšpekcije, potem ko imamo na tisoče karantenskih odločb, to je enostavno nesprejemljivo, kdor je za to odgovoren, mora sprejeti svojo odgovornost, jaz bi jo že na njihovem mestu. In drugič se mi zdi še bolj nespodobno, da odgovorijo to, kar so odgovorili včeraj, da so dobili samo 14 prijav kršitev in potem so šli gledat prijave kršitev. Kot da živimo na Luni, kot da ne bi imeli tri mesece tukaj epidemije, kot da na svetu ni pandemije in kot da ne bi imeli 111 mrtvih. To se mi zdi pa resnično arogantno, nespodobno, nestrokovno, da ne rečem še kaj. In nihče včeraj ni hotel pred kamero," je z zvišanim glasom dejal Kacin in potem ko kratkem premoru dejal le še "Hvala lepa" in končal novinarsko konferenco.

A ne le nadzori, tudi izdajanje karantenskih odločb hudo šepa. Da so karantenske odločbe smešnica, saj jih ljudje prejmejo, ko je karantene že konec, smo poročali 20. maja.

Sedmega junija je bil v Uradnem listu objavljen odlok, ki je določil, da mora ministrstvo za zdravje poskrbeti, da se odločba o karanteni izda tako, da jo policija tistemu, ki mora v karanteno, lahko vroči na kontrolni točki ob vstopu v državo. A to se ne dogaja. "Sporočamo, da se karantenske odločbo vročajo po pošti, skladno z zakonom o upravnem postopku. Glede morebitnih sprememb bomo javnost sproti obvestili," so nam na poizvedovanje, ali vročanje karantenskih odločb že poteka na meji, odgovorili na ministrstvu za zdravje.

Dokler se odločbe pošiljajo po pošti, je strog nadzor malo smiseln. Kdor karantenske odločne ne namerava spoštovati, je lahko preprosto ne prevzame, dokler je ne prevzame, pa odločba nima pravnega učinka. Če oseba karantenske odločbe ne prevzame, velja domneva, da je prevzeta 15. dan, torej že po izteku karantene.

Štirje paketi ukrepov, karantenske odločbe pa po starem

Je pa res nenavadno, da v treh mesecih in pol od razglasitve epidemije in skoraj mesec dni po sprejemu odloka nismo uredili vročanja karantenskih odločb in nadzora, medtem pa je v parlamentu že četrti paket protikriznih ukrepov, v katerih smo se med drugim ukvarjali tudi s statusi naravovarstvenih organizacij pri izdajanju gradbenih dovoljenj.

Za potrebe priprave odločbe o karanteni policija osebi iz prvega odstavka tega člena ob vstopu v Republiko Slovenijo odvzame podatke (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo prestajal karanteno v Republiki Sloveniji) ter jo na primeren način seznani z informacijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje o karanteni in postopku odreditve karantene. Zbrane podatke policija posreduje Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, ki poda predlog za izdajo odločbe o karanteni Ministrstvu za zdravje, ki poskrbi, da se izda odločba o karanteni tako, da jo lahko policija na kontrolni točki vroči zavezancu za karanteno.

Iz odloka o režimu na meji, ki velja od 7. junija

Medtem ko je na Hrvaškem odločitev o karanteni sprejel mejni sanitarni inšpektor, pri nas podatke policija pošilja na NIJZ, to poda predlog ministrstvu za zdravje, ki nato izda odločbo o karanteni in jo s priporočeno pošto pošlje osebi, ki bi morala v karanteno. In tako za tisoče in tisoče primerov.

Karanteno namreč po našem zakonu o nalezljivih boleznih odredi minister, pristojen za zdravje na predlog Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije (ta se je preimenoval v NIJZ). Edina učinkovita stvar v ureditvi je, da nanjo ni pritožbe.

Je kdo, ki bi moral biti v karanteni, širil okužbo?

Ob tem velja opozoriti, da vsaj javno ni znano, da bi kdo, ki mu je bila odrejena karantena, to kršil in da tako povzročil širjenje okužbe. Kot kaže ljudje resno jemljejo že informacijo, da jim bo odrejena karantena, ki jo dobijo na meji.

Zdravstvena inšpekcija, ki bi morala skladno s predpisi izvajati nadzor, ima sodeč po letnem poročilu za leto 2018 kakih 80 inšpektorjev. Med drugim so ji naložili, da je morala pošiljati kazni zaradi kršenja prepovedi izletov v drugo občino, poleg tega preverja, ali se mladoletnim toči alkohol, ali so igrače in kozmetični izdelki varni ali jih je treba odpoklicati, ali je pitna voda zdravstveno ustrezna, so kopalne vode varne, ali se spoštujejo minimalni higienski pogoji na kopališčih ter ima na skrbi še celo vrsto drugih področij, to je celoten seznam področij iz letnega poročila:

- področje minimalno sanitarno zdravstvenih pogojev v javnih zdravstvenih zavodih, pri pravnih in fizičnih osebah, ki opravljajo zdravstveno dejavnost, v dejavnostih na področjih otroškega varstva, vzgoje, izobraževanja, gostinstva, turizma, higienske nege, sociale, zdravstvenohigienskega stanja začasnih bivališč ob naravnih nesrečah in evakuacijah,

- ravnanje z odpadki, ki nastanejo pri opravljanju zdravstvene dejavnosti, v objektih, namenjenih tej dejavnosti,

- pacientovih pravic,

- duševnega zdravja,

- presaditve delov telesa zaradi zdravljenja,

- zdravniške službe,

- zdravstvene dejavnosti,

- zdravilstva,

- higienske ustreznosti kopalnih vod in zdravstvene ustreznosti mineralnih vod ter minimalno sanitarno-zdravstvenih pogojev kopališč,

- zdravstvene ustreznosti pitne vode ter objektov in naprav za javno preskrbo s pitno vodo,

- varnosti na smučiščih,

- splošne varnosti proizvodov v pristojnosti Ministrstva za zdravje, razen kemikalij, zdravil, medicinskih pripomočkov in virov sevanj,

- kozmetičnih proizvodov,

- igrač,

- materialov in izdelkov, namenjenih za stik z živili,

- zdravstvene ustreznosti oziroma varnosti živil in hrane (prehranskih dopolnil in živil za posebne skupine);

- omejevanja porabe alkohola,

- omejevanja uporabe tobačnih in povezanih izdelkov,

- dela in zaposlovanja na črno, pri izvajalcih dejavnosti, ki so pod nazorom inšpektorata.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 12
  • jezero 05:56 02.julij 2020.

    Ali ni Kacin navaden gobcač, ki ne odloča o ničemer? Plačani gobcač?

  • bl5 17:24 01.julij 2020.

    bravo Kacin, pa kaj si mislijo da so!

  • praufo 13:51 01.julij 2020.

    pokrova še nisem videl, se mi zdi da je plešast, pa še kape ne nosi, še manj pa ljubuka ... no povedano je simbolično, ampak na to se poserjem, ker se poserjem na to svetovno zaroto, ki jo podrepniki podpirajo ...prikaži več ... zato pa je tko kot je