Slovenija
19227 ogledov

Toliko denarja bo "šlo v nič", čas za ukrepanje se izteka

Denar, evro Profimedia
Do sredstev, ki jih imajo posamezniki na registrskih računih, lahko pridejo le še do konca tega leta.

Z letom 2017 so bili ukinjeni registrski računi za fizične osebe, na kateri so imetniki hranili premoženje iz naslova lastninjenja v začetku 90. let. Konec letošnjega leta se bo iztekel rok, do katerega lahko posamezniki še prenesejo sredstva na svoje trgovalne račune. "Po zakonu je zadnji dan roka za vložitev zahteve 31. december 2021," pojasnjuje Centralna klirinško depotna družba (KDD). "Vse upravičence, ki še morebiti odlašajo z ureditvijo položaja in vložitvijo zahteve, pozivamo, naj to čimprej storijo in ne čakajo na zadnji dan." 

In koliko je takih upravičencev? "Količina vrednostnih papirjev na skupnem namenskem računu za prenos na KAD se postopoma zmanjšuje, kakor tudi število upravičencev do teh vrednostnih papirjev. Sicer se je od začetka procesa razgradnje registrskih računov v začetku leta 2016 pa doslej število upravičencev do teh vrednostnih papirjev zmanjšalo s slabih 275.000 na dobrih 50.000," pojasnjujejo. Ocenjena vrednost je okoli 15 milijonov evrov.

Denar, evro, štetje denarja Slovenija Če tega ne uredite do konca leta, boste ob denar

Tisti vrednostni papirji, za katere ne bodo vložene zahteve za prenos na trgovalni račun do 31. decembra letos, bodo s skupnega namenskega računa preneseni na posebni račun KAD. "Enako bo veljalo tudi za vse donose, izplačila in denarna nadomestila v zvezi z vrednostnimi papirji, ki so bili vpisani na skupni namenski račun za prenos na KAD. Teh sredstev je trenutno za slabe 4 milijone EUR," dodajajo.  

S 1. januarjem 2022 bodo tako delnice, ki bodo ostale na namenskem računu, prenešene na KAD, kamor bodo prenešena tudi vsa sredstva iz naslova dividend in drugih izplačil po 1. septembru 2021. 

Upravičenci, ki bi želeli priti do sredstev, morajo delnice prenesti na trgovalni račin pri banki ali borznoposredniški družbi. Pri tem morajo računati na stroške vodenja trgovalnega računa. Letni strošek ne sme presegati 0,5 odstotka povprečne vrednosti nematerializiranih vrednostnih papirjev na trgovalnem računu. 

Delnicam se je mogoče tudi odpovedati, kar se lahko stori s posebno izjavo. Smiselno pa je, da pred sprejemom upravičenec, preveri, koliko so vredne delnice, ki jih ima.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • igorgeus 14:33 20.december 2021.

    sramota kaj so naredili s kdd in temi registrskimi racuni

  • Avatar Anstanolla
    Anstanolla 23:57 19.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • tlacan 23:08 19.december 2021.

    Tudi naša družina je tam pustila denar. Dolg delodajalca (bolnice) se je spremenil v državne obveznice. te so se neštetokrat spremenile in ob vsakem obvestilu o spremembi je bilo manj vredno. Ko smo dobili obvestilo, da moramo sredstva dvigniti zaradi ...prikaži več prenizke vrednosti smo šli na banko. Po izračunu bi morali še doplačat, da bi lahko zaprli račun. Če smo denar pustili tam pa nas ni koštalo nič. Torej denar ne ostaja, ker bi ljudje bili brezbrižni ampak so jih nategnili kot so nas.

Sorodne novice