Slovenija
5063 ogledov

Kurentovanje bo odprla Ceca, del javnosti na nogah

kurenti Ptuj Profimedia
Glasbeni izbor na ptujskem festivalu je razdelil javnost.

V začetku februarja se bo na Ptuju odvil 63. kulturno-etnografski festival, ki bo kot ponavadi zaznamovan s kurenti. Čeprav gre za dogodek, tesno prepleten s slovensko zgodovinsko tradicijo, ga bo odprla srbska turbo folk pevka Svetlana Ražnatović - Ceca.

Na družbenih omrežjih je izbor omenjene izvajalke razdelil javnost. Mnogi se sprašujejo, zakaj festival, prežet s slovenskim izročilom, odpira izvajalka, katere glasbeni repertoar bi stežka umestili v dani kulturni kontekst.

Ptujski festival se deli na etnografski del - ki ga pripravljata ptujska občina in tamkajšnji Zavod za turizem, in komercialni del - tega pripravi izbrani koncesionar. Slednji skrbi za koncerte, letos je to družba Štajerski tednik.

"S sodelavci smo izvedli anketo, kjer smo ugotovili, da si obiskovalci želijo tuje glasbene goste. Med njimi je bila gospa Ceca prva, oziroma gospa je dobila največ glasov in zaradi tega vzroka smo jo uvrstili v program," je za RTVS pojasnil Drago Slameršak, direktor Štajerskega Tednika.

Svetlana Ražnatović Ceca | Avtor: Profimedia Profimedia

Direktorica Zavod za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec je dejala, da je izbor glasbenikov v domeni koncesionarjev in da na to nimajo vpliva. Pri razpisu pa morajo upoštevati pogoj, da je vsaj 50 odstotkov izvajalcev slovenskih.

Etnografski del festivala bodo torej pripravile občinske institucije. "To so povorke, to so dnevni prikazi in vsi dogodki v starem mestnem jedru, ki so na voljo brezplačno. Seveda pa je kurentovanje oziroma fašenk takšno obdobje v letu, ko se vsi radi sprostijo in malo znorijo," je za RTVS dejala ptujska županja Nuška Gajšek.

Jan Plestenjak Magazin Duet z Janom Plestenjakom? Samo pod tem pogojem!

Kurentovanje je največji slovenski pustni karneval, ki organizirano poteka že od leta 1960. Nastalo je na pobudo Draga Hasla in somišljenikov, ki so ga prvič organizirali skupaj z Zgodovinskim društvom Ptuj.

Markovci veljajo za pravo domovanje koranta, širše gledano pa Ptujsko polje, Dravsko polje, Haloze in Slovenske gorice. Poznamo pernatega in rogatega kurenta.

Komentarjev 16
  • jezero 06:31 26.januar 2023.

    S Tompsonom naj pojeta v duetu!

  • jezero 12:29 25.januar 2023.

    Še županjo naj uvozijo, kot v Radencih!

  • Avatar Minovak
    Minovak 10:28 25.januar 2023.

    Županja nadaljuje izdajalsko zgodovino rdečih kolaborantov, ki bi (so) za prgišče denarja izdali vse. Avtohtoni kurenti bi morali bojkotirati karneval, kar bi, nedvomno, odmevalo tudi zunaj meja. Ta dogodek bo nosil velik črn madež na avtohtonost karnevala, ki ga bo ...prikaži več pisala zgodovina. Bojkot!!!

Sorodne novice