Slovenija
20 ogledov

Trnova pot zakonika

Aleš Primc Nik Rovan
Koalicija enotna. Tik pred zdajci tudi podpora LDS in večine Desusa. Referendum. Če bo družinski zakonik prestal veto, ga najverjetneje čaka še referendum.

Poslanci državnega zbora so s 43 glasovi za in 38 proti podprli družinski zakonik. Ključni so bili glasovi poslancev LDS, ki so si glede glasovanja premislili tik pred zdajci, ko je bilo jasno, da bo brez njih koaliciji zmanjkalo glasov. Še med razpravo je bilo govora, da se bo LDS glasovanja vzdržala, ker ne podpira kompromisnega predloga, ki istospolnim parom omogoča le sklenitev partnerske zveze in posvojitev biološkega otroka partnerja, ne pa posvojitev tujega otroka.

Prva ovira državni svet
“Bolje vrabec v roki kot golob na strehi,” je po glasovanju dejal Borut Sajovic. S tem meni, da bo socialne pravice pridobilo vsaj tistih sto otrok, ki zdaj živijo v homoseksualnih skupnostih. Nasprotniki družinskemu zakoniku pa so že napovedali novo ofenzivo. Svetnik Rastislav Reven, sicer član SDS,  bo prvopodpisani pod zahtevo za veto v državnem svetu. Če bo veto izglasovan, bodo morali poslanci o družinskem zakoniku znova glasovati in ga potrditi s 46 glasovi.

Primc hoče referendum
“Najprej bomo za glasove za razpis referenduma pozvali poslance, če se ne bodo odzvali, pa bomo potrebne glasove zbrali sami,” pravi Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Možnosti posvojitve biološkega otroka nasprotujejo v SDS, SLS in SNS. “Veseli bi bili, če bi bil veto izglasovan, nato pa zakonik ne bi dobil zadostne podpore. Zagotovo pa bomo naredili vse, da bo zadnjo besedo dobilo ljudstvo,” je povedal France Cukjati iz SDS, kjer pa se glede prispevanja podpisov za referendum niso dokončno dogovorili.

Vlada za ustavno presojo
Vlada bo zahtevo za referendum poskušala izpodbijati na ustavnem sodišču. “Ustavno sodišče naj presodi o vprašanju, ali lahko večina odloča o pravicah manjšine. Odprto je tudi vprašanje socialnih pravic, do katerih so prikrajšani otroci, ki živijo v istospolnih skupnostih,” pravi Anja Kopač Mrak, državna sekretarka na Svetlikovem ministrstvu. Minister Svetlik pa meni, da bo ustavno sodišče tokrat imelo izjemno težko nalogo, saj bo presojalo o pravici do svobodnega odločanja.


Komentarjev 1
  • Boštjan Turk 14:26 17.junij 2011.

    g. Primc, dejte se rajš posvečat svojim otrokom kot pa da poskušate Slovenijo obdržat v srednjem veku ;)