Slovenija
6 ogledov

Turisti na dan porabijo od 40 do 100 evrov

Trinadstropna stavba z mansardo in podstrešjem bo morda namesto novega lastnika Žurnal24 main
Število turistov se v prestolnici že osmo leto naglo vzepenja, veliko k temu pa pripomorejo nizkocenovni prevozniki, ki povezuje Ljubljanano z evropskimi prestolnicami.

Do konca junija letos je bilo v Ljubljani 300.488 nočitev, kar je kar 9,6 odstotka več kot v prvih šestih mesecih leta 2007. "Najbolj obiskana je Stara Ljubljana s tržnico in gradom, veča pa se tudi obisk Jakopičevega sprehajališča, Tivolija in živalskega vrta," je povedala Petra Stušek z Zavoda za turizem Ljubljana.
K pospešeni rasti števila turistov je prispeval tudi prihod nizkocenovnikov. "Nizkocenovne letalske družbe so pomemben dejavnik v turistični infrastrukturi, ker 80 odstotkov njihovih gostov v Ljubljani preživi vsaj dan ali dva," je pojasnil Janez Kosi iz konzorcija Spot, ki skrbi za hitrejši in številčnejši prihod letalskih gostov v Slovenijo.
Prvi je k nam prišel Easyjet, ki povezavo med Ljubljano in Londonom vzdržuje že štiri leta. Od januarja do konca maja je prepeljal dobrih 18 tisoč potnikov, od tega je bilo skoraj 65 odstotkov Britancev. Prejšnji teden se mu je na letališču Jožeta Pučnika pridružil še Clickair, ki Ljubljano dvakrat na teden povezuje z Barcelono. "Do 15. septembra, ko se bo pogodba iztekla, bo Clickair, po moji oceni, na relaciji med Ljubljano in Barcelono prepeljal od 2.200 do 2.500 ljudi. Če bodo lastniki španske družbe zadovoljni s številom prepeljanih potnikov, se bo povezava zadržala tudi jeseni, v nasprotnem primeru jo lahko ukinejo še pred septembrom," je dodal Kosi.

© Žurnal24

 

Turisti ostanejo do tri dni
Turisti v povprečju na dan porabijo od 40 do 100 evrov. "Evropejci običajno ostanejo tri dni, obiskovalci iz drugih celin pa v želji, da bi si v kratkem času ogledali čim več, mesto običajno zapustijo po dobrem dnevu," je povedala Tatjana Juriševič s Kompasa. "Britanci so v povprečju nekoliko starejši, zato jih zanimajo predvsem muzeji in kulturne znamenitosti, Italijani radi zahajajo v nakupovalne centre, Špance pa v velikem deležu zanima nočno življenje mesta," je navade turistov v Ljubljani opisala Stuškova in dodala, da je vsem skupno navdušenje nad kulinariko in slovenskimi vini.

Ljubljana je petična destinacija (miniintervju z Petro Stušek, Zavod za turizem Ljubljana)

Kaj je treba dodati ljubljanski turistični ponudbi? Naša turistična ponudba je široka, pripravljamo pa se tudi na razvoj sodobnih doživljajskih programov. Turistom želimo približati zgodovino mesta, zato razmišljamo tudi o postavitvi kolišča na Barju.
Je v mestu dovolj hotelskih kapacitet? V Ljubljani ni dovolj hotelov, kar je mogoče opaziti predvsem ob turističnih konicah. Težava je predvsem v pomanjkanju majhnih, družinskih hotelov, ki so fleksibilnejši in bolj prilagojeni individualnim potrebam gostov. Drug problem so hoteli na najvišji ravni ...
Torej v Ljubljani nimamo dovolj "de luxe" hotelov?
V Ljubljani "de luxe" hotelov sploh nimamo. Hoteli, kot so Lev, Grand Hotel Union Executive in Austria Trend Hotel, so zelo kakovostni, niso pa na nivoju "de luxe".
Je Ljubljana v primerjavi s sorodnimi mesti draga? Vsa Slovenija spada med petične in ne med masovne destinacije. Cene so zato sorazmerno visoke, a precej nižje kot v Avstriji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.