Slovenija
12575 ogledov

Stavka bo, poiščite varstvo!

Stavka učiteljev Saša Despot
Stavka naslednjo sredo bo potekala razpršeno, udeležilo pa se je bo še več zaposlenih kot februarja.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je za 14. marec napovedal stavko. V njej bo po podatkih SVIZ sodelovalo več zaposlenih kot v februarskem začetku stavke. Nekaj zavodov, ki stavke v začetku niso izglasovali, se ji tokrat pridružuje. 

V stavko bo vključenih več kot 90 odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov in šol (osnovne, glasbene, srednje in višje šole). Stavkajoči zaposleni se bodo zbrali na skupno enajstih lokacijah po vsej državi. Ob 12. uri se bodo tako zbrali v Ljubljani (pred poslopjem Vlade RS), v Mariboru (na Trgu generala Maistra), v Murski Soboti (pri Gradu), v Celju (na Krekovem trgu), v Velenju (na Titovem trgu), v Radovljici (v športni dvorani Srednje šole za gostinstvo in turizem), v Kopru (na Titovem trgu), na Ravnah (na platoju pred Tušem), na Ptuju (pred mestno hišo), v Krškem (v kulturnem domu) in v Kranju (v veliki dvorani občine). Na nekaterih shodih bodo podporo izobraževalkam in izobraževalcem izrazili tudi župani občin, v katerih bo shod potekal.

Stavka učiteljev | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Posameznih protestnih shodov se bo udeležilo od 500 do 2.500 stavkajočih. SVIz poziva lokalno prebivlastvo, naj na dogodkih podprejo zaposlene v šolstvu. Govornice in govorniki bodo na protestnih shodih med drugim izpostavili najnovejše podatke o rasti povprečnih plač v posameznih dejavnostih javnega sektorja, ki dokazujejo, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še dodatno poglobile in da je rast poprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala tudi za rastjo povprečne plače v državi. 

Glavni stavkovni odbor SVIZ bo, če stavkovni sporazum z Vlado RS ne bo sklenjen tudi po stavki 14. 3. 2018, napovedal nadaljevanje splošne stavke v vzgoji in izobraževanju konec letošnjega aprila ali v začetku maja z množičnim protestnim pohodom po Ljubljani, ki se bo končal na Kongresnem trgu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 07:47 08.marec 2018.

    Ne podpiram stavke...ker nasi otroci ze tako prevec izgubljajo o ne kvalitetnem solanju....ucitelji ocenjujejo ....kakor njim pase....delajo razlike...itd Sola je obvezna zato nam zagotovite solanje ....banda pokvarjena.....a navadni delavci pa lahko zivijo na minimalcu.....ta Slovenija je sramota za Slovence

  • brencl47 18:12 07.marec 2018.

    Namesto štrukljevcem in drugim birokratom v javni upravi naj država denar neposredno vrne in usmeri v gospodarstvo. Le to pa naj neposredno plačuje izobraževalne in druge birokratske strukture na podlagi naročenih in izvedenih storitev.

  • Avatar jezeran
    jezeran 17:05 07.marec 2018.

    Saj že tako ali tako nič ne delajo, se ne bo poznalo kaj dosti. Ampak da ne bodo na položnicah pozabili odračunali vse dneve ko otroci niso v vrtcu in šolah, pa da ne bodo mislili da bodo potem ob ...prikaži večb sobotah notri prinašali. Dosegli bodo pa tako ali tako vse, ker država JU vedno popusti, tole prerekanje je samo pesek v oči nam ostalim državljanom

Sorodne novice