Slovenija
182 ogledov

Umrl je Danilo Kocjančič

danilo kocjančič Youtube
Umrl je slovenski skladatelj, kitarist in pevec Danilo Kocjančič.

Glasbeno kariero je Danilo Kocjančič začel kot srednješolec v 60. letih minulega stoletja z ustanovitvijo za tiste čase avantgardne skupine Kameleoni. Pozneje je ustanovil več skupin in ustvaril številne uspešnice, med drugim Portorož 1905, Dober dan in Amerika, je poročal Radio Slovenija.

Kocjančič je po hudi bolezni umrl v 64. letu starosti. Poleg skupine Kameleoni je ustanovil še zasedbe Boomerang, Labirint, Prizma, Bazar in Halo, skladbe pa je pisal tudi za druge izvajalce zabavne glasbe in doživljal uspehe na številnih festivalih.

Kot navaja portal MMC RTVS, je bilo še posebej plodno Kocjančičevo sodelovanje s prijateljem in tekstopiscem Dragom Mislejem - Mefom. "Skladba Senca, ki sta jo napisala za skupino Prizma, je ena najlepših slovenskih balad vseh časov," je nekoč zapisal glasbeni urednik Dragan Bulič.

Pesem so v različnih priredbah zapeli številni slovenski pevci. Nazadnje minuli četrtek Tinkara Kovač in Rudi Bučar na skupnem koncertu v Kopru, ko sta se na ganljiv način poklonila prijatelju Danilu Kocjančiču.

 

Komentarjev 4
  • Žvižgač 22:00 03.februar 2013.

    Na žalost je odšel Primorski Beatel, eden najboljših skladateljev kar jih je premogla Yuga in sedaj Slovenija. Evergreeni, ki jih je napisal, bodo ostali starejšim generacijam za lep spomin, mladim za spodbudo za ustvarjanje uspešne slovenske skladbe. Danilo hvala ti ...prikaži več za vse kar si nam dal. Za vedno te bomo ohranili v lepem spominu.Počivaj v miru. Sožalje svojcem.PSKot mulc sem hodil v trgovino Danilovemu očetu, ker smo blizu živeli in še sedaj se spominjam, ko je brenkal v stanovanju nad trgovino. Potem se spominjam kako so vadili v garaži na Moletu in smo jih hodili kot mulci poslušati. Bili so tako drugačni, govorim o Prizmi, bili so vrhunski glasbeniki z izjemnimi vokali in enkratnimi solo kitarskimi vložki. Danes sem že jaz straejši, pa mi je vseeno ostala njihova glasba v ušesu, ker so bili res dobri in so povsod, kjer so igrali naredili nepozabno vzdušje.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 21:45 03.februar 2013.

    Slava mu.

  • krtmen1 20:15 03.februar 2013.

    Zame najboljši slovenski skladtelj...ever. 32 let sem poslušal njegove komade. Počivaj v miru Danilo.