Slovenija
18928 ogledov

Unicredit banka brez pojasnil množično zapira račune

Unicredit banka v Kopru
1/2
Suzana Kos
Pet let ima pri njih osebni in poslovni račun, zdaj so ga obvestili, da mu bodo čez 15 dni oba zaprli. Zakaj, mu nočejo povedati.

"Že pet let imam pri njih odprt osebni in poslovni transakcijski račun, zdaj sem dobil dopis, da mi ga bodo v 15 dneh zaprli," nam je povedal Mykola Gurin-Petrovych, Ukrajinec, ki že pet let živi in dela v Sloveniji.

"Pred dvema dnevoma sem dobil dopis, da zapirajo moj poslovni in osebni račun. Razloga niso navedli, kontaktiral sem podporo in šel osebno do svetovalca, nihče mi ni razložil, zakaj se je to zgodilo. Svetovalec mi je povedal samo, da zapirajo veliko računov tujcev in da nimam nobene pravice, da izvem razlog," je še dodal.

Mykola je v Sloveniji že pet let, prvi dve leti je imel d. o. o., potem je odprl s. p. Dela kot programer za stranko iz ZDA, vsak mesec dobi eno nakazilo. Pravi, da kreditov nikoli ni imel in da redno plačuje vse davke, doslej pa ni imel z banko nobenih težav. "V Sloveniji imam družino, otroka hodita v šolo in vrtec, ampak očitno Unicredit misli, da perem denar," pravi.

"V UniCredit Banka Slovenija d. d. ne razkrivamo informacij o naših obstoječih, preteklih ali potencialnih strankah. Računov na podlagi nacionalnosti njihovih imetnikov ne zapiramo," je edino, kar so na naša poizvedovanja odgovorili v Unicredit banki.

Sumljivi tujci in prilivi iz tujine

Sodeč po zgodah drugih tujcev je Unicredit z akcijo zapiranja računov tujcem začel že pred časom. Tako so dvema dolgoletnima strankama zaprli poslovna računa njunih podjetij, enega so zaprli aprila, drugega maja. Tudi v tem primeru ni bilo nobenih pojasnil, dokler niso uspeli odpreti računa pri drugi banki, pa podjetje ni moglo plačati delavcev.

Ena izmed strank, ki so ji pred kratkim zaprli račun, naj bi dobila pojasnilo, da zapirajo račune, na katere prihajajo prilivi iz tujine. Tako naj bi zaprli celo račun, na katerega so bili prilivi iz Nizozemske, torej druge države EU, v kateri velja prost pretok kapitala. Zaprti naj bi bili sicer tudi nekateri računi tujih imetnikov, na katere prihajajo prilivi iz Slovenije.

V Sloveniji žrtve, ker je nemški Unicredit na veliko kršil sankcije proti Iranu?

Čeprav na banki ne dajejo nobenih pojasnil, pa bi množično zapiranje računov tujcev lahko bila posledica ogromne globe, ki jo je Unicredit zaradi kršenja gospodarskih sankcij proti Iranu, zdaj pa se očitno bojijo zvite vrvi. Sredi aprila je Bloomberg poročal, da nemška podružnica Unicredita priznala krivdo in plačala 1,3 milijarde evrov dolarjev kazni. Od leta 2002 skozi ameriški bančni sistem za stranke iz sankcioniranih držav spravil najmanj 393 milijonov dolarjev.

Unicredit je uvedel kup postopkov in nadzorov, ki bodo omogočili dosledno spoštovanje gospodarskih sankcij in obljubil, da bodo še naprej razvijali metode, s katerimi bodo odkrivali in preprečevali nezakonite transakcije. V podobnih postopkih so (bile) tudi druge evropske banke, skupaj petnajst.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

Komentarjev 10
 • Avatar Urveminsa
  Urveminsa 00:51 15.junij 2019.

  Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

 • Brooke_Gascoigne 15:53 14.junij 2019.

  Google je plačal za vsak teden na spletu od doma od 4000 do 9000 euros.i so prejeli prvi mesec 20974 € in 29485 € v zadnjem mesecu plače od Googla in delam 2 do 4 ure na dan v prostem ...prikaži več času. To je res prijazno do uporabnika in tako sem vesela, da sem izvedela za to. Preberite več na tej stranii ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

 • Mla Den 15:36 14.junij 2019.

  Oprostite, spoštovana Suzana Kos - tega pa vam ne verjamem. Nobena banka BREZ RAZLOGA ne bo stranki zaprla računa - najbolj verjeten razlo za zaprtje računa bi bil, da stranka noče dati zahtevanih obveznih podatkov. Mimogrede pa še to: da ...prikaži več se prav pri tem članku pojavi reklama za NLB, je verjetno naključje?