Slovenija
1911 ogledov

Ustrelili že 165 medvedov in pet volkov, lovijo jih še deset

Volk Profimedia
Zavod je letos skupno zabeležil smrt 177 medvedov in in 12 volkov.

Lovci nadaljujejo z uresničevanjem zakona o interventnem odvzemu rjavega medveda in volka iz narave. Doslej so po njem odvzeli 165 medvedov in pet volkov, so pojasnili na Zavodu za gozdove Slovenije. Trenutno lovci lovijo še 10 volkov, od tega sedem - gre za križance med volkom in psom - po izrednih odločbah.

Kvota odstrela volka po interventnem zakonu še ni dosežena, dovoljen je namreč odvzem 11 volkov. Upravljavci lovišč imajo po zakonu trenutno dovoljenja za odstrel dveh volkov na Kočevskem in enega na Primorskem.

Medtem pa imajo lovci izredno odločbo - to izda agencija za okolje - za odstrel sedmih volkov, križancev s psom. Na Notranjem se odločba nanaša na štiri osebke, še tri osebke pa iščejo na kamniško-savinjskem in gorenjskem območju.

Zavod je sicer letos skupno zabeležil smrtnost 12 volkov, od tega jih je bilo sedem odstreljenih, pet jih predstavlja izgube iz drugih vzrokov.

Sum nezakonitega odstrela dveh volkov

Kot je ta teden poročalo spletno Delo, pa policija preiskuje sum nezakonitega odstrela dveh volkov, eden je imel ovratnico, s katero so spremljali njegovo gibanje v okviru projekta Carnivora Dinarica. Tega so našli na območju Snežnika, drugega pa na Ljubljanskem barju.

Da je bil eden od volkov opremljen s telemetrično ovratnico, so potrdili tudi na zavodu in pojasnili, da volk ovratnico nosil za namene spremljanja gibanja velikih zveri na čezmejnem območju med Slovenijo in Hrvaško.

Volk | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ker je odlov volka zelo zahteven, smrt takšnega volka pomeni izgubo energije in časa, namenjenega odlovu, za uspeh projekta pa to ne pomeni hujše težave, saj dogodek ne bo ogrozil ciljev projekta. V letošnjem letu in v prvi polovici prihodnjega leta se bo v okviru projekta Carnivora Dinarica nadaljeval odlov volkov za namene telemetrije," so dodali.

Škoda v skoraj 300 primerih, najbolj jim diši drobnica

Volkovi so sicer letos do konca septembra povzročili škodo v 295 primerih, najbolj jim diši drobnica. Poškodovali so 217 glav drobnice, med žrtvami pa so tudi 35 govedi, 35 konj, trije osli in en pes. Skupno je škoda ocenjena na 204.510 evrov.

Letošnja škoda je tako višja od škod v zadnjih letih, kar na zavodu pripisujejo predvsem širjenju populacije volkov na nova območja - Gorenjska, Severna Primorska in Savinjska dolina - in naraščanja številčnosti populacije.

Volk je sicer največ škod povzročil leta 2010. Takrat je bilo namreč zabeleženih 576 škodnih primerov, ki so bili skupaj ocenjeni na 348.570 evrov. Nato so se škode zmanjševale, po pojasnilih zavoda predvsem zaradi uvajanja preventivnih ukrepov za zaščito premoženja, kot so električne ograje in pastirski psi.

Najmanj škod je bilo leta 2016. Takrat je bilo 93 primerov, škode so bile skupno ocenjene na 65.155 evrov.

Letos zabeležili smrt 177 medvedov

Zavod je letos zabeležil tudi smrt 177 rjavih medvedov. Do uveljavitve interventnega zakona oz. do konca junija so zabeležili smrt 12 medvedov (sedem je bilo odstreljenih, za pet je razlog smrti drug vzrok). Po uveljavitvi zakona pa so zabeležili smrt 165 medvedov, od tega jih je bilo 154 odstreljenih, za 11 je vzrok drug.

Medved | Avtor: Profimedia Profimedia

Medvedi so sicer do konca septembra povzročili škodo v 311 primerih, od tega je bilo škod na rejne ali domače živali 69, na čebelnjakih 62, medtem ko se jih večina, 120, nanaša na škodo v kmetijstvu. Skupna škoda po medvedu je letos ocenjena na 105.687 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • OMER 09:52 08.november 2019.

    PJANCI PJANCI,PJANCI PJANDURE JEDNE.

  • Naklonsky 12:41 07.november 2019.

    Premalo... Kje se dobi trofeja?

  • sebastijan39 12:05 07.november 2019.

    Lovski blagor vsem upleniteljem..👌🏼💪💪