Slovenija
13 ogledov

V prestolnici se čaka dlje

Tudi ko mine čakalna doba, boste na pregled čakali v zmeraj polni čakalnici. Žurnal24 main
Čakalna doba za pregled z mamografom je najdaljša v Ljubljani, pa tudi sicer so čakalne vrste zelo dolge.
 

Mojca Senčar odgovarja

Ali sodelujete pri programu Dora?
Da, sodelujemo stroka in civilna družba skupaj.
Je rak na dojkah v Sloveniji v porastu?
Je. Vsako leto je višji za tri odstotke. V Sloveniji tako zboli okoli 1100 žensk na leto.
Kaj pričakujete od organiziranega vabljenja?
Kjer ta program že imajo (VB, Nemčija), je umrljivost manjša za od 25 do 30 odstotkov. Slovenke nismo nič manj vredne, tudi pri nas je treba zmanjšati umrljivost.

Čakalne vrste v Ljubljani so dolge; za pregled z mamografom se čaka okoli devet mesecev, za kardiološki pregled 1,3 meseca, za ortodontsko zdravljenje pa kar 43 mesecev. Te podatke je posredovala Meta Vesel Valentinčič, mestna svetnica LDS Mestnega sveta MOL, ki je na dolge čakalne dobe v MOL že opozarjala.
Vabilo za ženske v MOL
Iz redakcije smo poklicali v zdravstvene domove po Sloveniji in povprašali o čakalnih vrstah za pregled z mamografom. Rezultati so predstavljeni v tabeli, izkazalo pa se je, da je čakalna doba najdaljša ravno v Ljubljani. "Na onkološkem inštitutu je čakalna doba za mamografijo okoli osem mesecev, prav tako v ZD Center na Metelkovi," so sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana. Tam imajo dva digitalna mamografa, v Sloveniji pa je skupno nekaj več kot 30 mamografskih aparatov.

Po mnenju onkološkega inštituta in Mojce Senčar , predsednice slovenskega združenja proti raku dojk Europa Donna, je problem velike umrljivosti za rakom dojk v Sloveniji posledica tega, da se pregled zgodi na pobudo žensk ali zdravnikov, ne pa organizirano z vabljenjem na pregled.

Čakalne vrste v mesecih © Grafika Zurnal24

 
A to se bo kmalu spremenilo; že konec tega meseca bo manjše število žensk prejelo vabilo državnega programa presejanja raka dojk Dora. Glede na hitrost postavitve novih presejalnih centrov pa bodo sčasoma vabila prejele vse državljanke Slovenije med 50. in 69. letom starosti, so povedali na ministrstvu za zdravje.

To pa dolge čakalne dobe v ljubljanskih zdravstvenih domovih na splošno ne spremeni bistveno. Svoj delež k obstoječemu stanju prispevajo tudi tisti iz drugih občin, teh naj bi bilo okoli 30 odstotkov, ki so se odločili za zdravnika v Ljubljani. Posameznik ima namreč pravico, da si izbere zdravnika kjerkoli v državi, kar pa še dodatno podaljša čakalne dobe v prestolnici.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.