Slovenija
263 ogledov

V teh podjetjih so že zagnali proizvodnjo

koronavirus proizvodnja Epa
Vnovič delujoča podjetja, ki so zaradi novega koronavirusa zaustavila proizvodnjo, to prilagajajo trenutnim razmeram, zalogam in naročilom.

V Elanu je danes delalo več kot 300 ljudi

V Elanu se je danes na delo vrnila dobra polovica vseh zaposlenih, so dejali v družbi, ki je proizvodnjo začasno ugasnila sredi marca. "Pri tem pa bomo reorganizirali izmene tako, da bo v vsakem prostoru hkrati čim manj zaposlenih," so napovedali in dodali, da bodo število navzočih zaposlenih povečevali postopno ter v skladu s potrebami delovnega procesa in splošnim stanjem v državi.

Kot je pojasnil podpredsednik Elanove uprave Leon Korošec, je na delo danes prišlo nekaj več kot 300 ljudi. V štiritedenskem premoru so novim razmeram prilagodili delovne in proizvodne procese, od urnikov prihodov do odmorov in malice. Pripravili so varnostne protokole in priskrbeli delovno zaščitno opremo.

Zaposlene so tudi razdelili v več izmen, da jih je čim manj skupaj na enem mestu. "Vse to z namenom, da zagotovimo kar se le da varne delovne razmere," je izpostavil Korošec in pojasnil, da so zaenkrat tako z zaščitno opremo kot tudi z naročili za vsaj naslednjih nekaj tednov dobro preskrbljeni.

Okrepljeni varnostni ukrepi

Tudi v kranjski tovarni Goodyear Dunlop Sava Tires so danes v omejenem obsegu zagnali proizvodnjo, pri čemer so poskrbeli za okrepljene varnostne ukrepe. Za zagon so se odločili na podlagi trenutnih tržnih potreb in ustreznega vzdrževanja nivoja zalog. "Na vsakodnevni bazi pozorno spremljamo stanje zalog naših pnevmatik in vsesplošne razmere tako v Sloveniji kot tudi drugod po Evropi, čemur ustrezno prilagajamo naše načrte,"  so pojasnili za STA.

V Gorenju na čakanju še 429 zaposlenih

Tudi v Gorenju so začeli z delom v Velenju v vseh tovarnah po nekoliko prilagojenem režimu, ki se prilagaja trenutnemu planu dnevne proizvodnje in naročilom. Ta so zaradi globalne pandemije nekoliko nižja, kot je za ta čas običajno, vendar pa so nekatera tudi vezana na določen datum in jih je treba zaključiti pravočasno, so pojasnili v Gorenju.

Zaradi nekoliko manjšega obsega dnevne proizvodnje je ta teden na čakanju na delo doma iz poslovnega razloga, zaradi zagotavljanja otroškega varstva ali pa zaradi ukinitve javnega prevoza še skupaj 429 od 3021 zaposlenih v Gorenju. S proizvodnjo v tovarnah so danes oziroma v ponedeljek začeli tudi na Češkem in v Srbiji.

BSH ta teden s polnimi zmogljivostmi

V BHS Hišni aparati, kjer so proizvodnjo ustavili in nato v začetku marca vzpostavili poskusno delo na treh proizvodnih linijah, so navedli, da bodo v tem tednu delali praktično s polnimi zmogljivostmi. "Na lokaciji Nazarje bo zato danes navzoča že večina sodelavcev," so dodali.

24UR poroča, da je danes na delo v BSH prišlo več kot tisoč zaposlenih, a za vse veljajo strogi ukrepi: uporaba mask in rokavic, merjenje temperature ter spoštovanje medsebojne razdalje. Kjer to ni mogoče, so postavili celo pregrade.

Delo v Adrii Mobil steklo že prejšnji teden

Nekatera podjetja, ki so proizvodnjo prekinila, so to zagnala že v prvi polovici tega meseca. V družbi Adria Mobil, kjer so proizvodnjo začasno zaustavili 18. marca, so podporne in režijske službe za ustrezno organizacijo proizvodnje delo začele 6. aprila, delo na montažnih linijah pa je steklo 7. aprila. Da bi se izognili gneči, so uvedli drseč delovni čas.

Revoz naj bi proizvodnjo zagnal 21. aprila

Vodstvo novomeške avtomobilske tovarne Revoz, ki je po popoldanski izmeni 17. marca začasno zaustavila proizvodnjo, je zaposlene med prazniki obvestilo, da je vnovični zagon proizvodnje predviden v torek, 21. aprila. Družba, ki zaposluje približno 3400 ljudi, bo proizvodnjo zagnala postopno, sprva v eni izmeni, so napovedali.

Kot so dejali, je vnovičen zagon proizvodnje odvisen "tako od razmer v državi kot od odločitev matične skupine Renault". Ob tem so zatrdili, da si bo podjetje tako kot vsa skupina prizadevalo vzpostaviti poslovanje takoj, ko bo možno. Ko bo kriza mimo, bo v dogovoru s socialnimi partnerji sprejelo ukrepe za ustrezno delovanje in odgovor na pričakovanja svojih kupcev.

Nekateri proizvodnje sploh niso ustavili

Številna proizvodna podjetja so kljub omejevalnim ukrepom države za zajezitev širjenja koronavirusa ohranila delovanje proizvodnje. Ob živilskih in infrastrukturnih podjetjih ta teče med drugim v Leku, Krki, Siju, Impolu, Uniorju, Cablexu, Domelu, Knauf Insulation itd. Proizvodnja v nekaterih, kot so Tab, Talum, Steklarna Rogaška, Hidria in Alpina, deluje v zmanjšanem obsegu.

Eta Cerkno se zdaj začasno ustavlja

Medtem ko nekatera podjetja danes zaganjajo proizvodnja, pa jo Eta Cerkno, ki je v času naraščajoče krize delovala brez prekinitve, sedaj začasno ustavlja. Ta in prihodnji teden bodo vsi zaposleni v Eti na čakanju, so sporočili iz podjetja. Za korekcijo delovnega časa so se v prizadevanju po ohranitvi zaposlovanja odločili glede na predvidena naročila v preostanku aprila in maja. Družba Eta Cerkno se je namreč tako kot celotni koncern E.G.O. kot del verige bele tehnike znašla v vrtincu globalne krize, so povedali.

WHO WHO svetuje Zdravje To bo treba upoštevati pri rahljanju ukrepov športno igrišče Dobova Sproščanje ukrepov Šport Nekateri športi morda že kmalu dovoljeni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 05:08 15.april 2020.

    Ne vem, od kod- za kaj kriza. - Iz mnogih novic, ja zaznati, da so podjetja, ki se niso ustavila in tista ki so se za 14 dni.. Še JS dela, vsaj od doma.. jest sem brez problama na daljavo urejal zadeve..