Slovenija
2748 ogledov

V UKC Maribor 36 zaposlenih v samoizolaciji

Koronavirus - UKC Maribor UKC Maribor Koronavirus - UKC Maribor
Konec tedna so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri študentki zdravstvene nege, ki opravlja prakso v UKC Maribor.

Po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri študentki so izsledili njene tesne kontakte in jih izolirali. "Posledično zaradi preventivnih ukrepov v UKC Maribor z dnem, 6. 7. 2020, preklicujemo izvajanje pedagoškega procesa do preklica," so sporočili. 

Ob tem so dodali, da je trenutno 36 zaposlenih v UKC Maribor v samoizolaciji. Epidemiološka situacija v UKC Maribor ostaja nespremenjena, več pa bo znano po nadaljnjih krogih testiranj. 

V UKC Maribor so ob tem navedli, da gre za študentko zasebne fakultete Alma Mater Europaea. Direktor omenjene fakultete Jurij Toplak se je na to zelo negativno presenečen odzval in zagotovil, da pri njih nihče ni bil okužen z novim koronavirusom. Po njegovih informacijah se je študentka okužila od fanta, ki je sicer reševalec v UKC Maribor in okužba tako ni prišla od njih, pač pa iz kliničnega centra. Študentka se je namreč testirala prav zato, ker je okužen njen fant, ki dela v UKC Maribor.

"Alma Mater je zaprta za študente in je bila prva od fakultet, ki je študijski proces prestavila na splet že v začetku marca 2020," je dejal Toplak.

Covid-19, UKC Maribor Zdravje Nova okužba v UKC Maribor

Razmere v zdravstvene domu se umirjajo

Konec junija so potrdili okužbo pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, ki deluje tudi v urgentnem centru UKC Maribor. Kasneje so okužbo potrdili še pri enem zdravstvenem delavcu te enote in pri enem zdravstvenem delavcu UKC Maribor, ki je bil v samoizolaciji. 

Zdravstvene razmere v Zdravstvenem domu Maribor se umirjajo. Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus je povedal, da so v zadnjih 24 urah opravili teste še pri 34 zaposlenih iz enote nujne medicinske pomoči, med katerimi je bil pozitiven le eden od zdravstvenih reševalcev. 

Koronavirus - pripravljena soba UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Koronaviru - pripravljena soba UKC Maribor UKC Maribor

"Zaradi stikov smo pozitivnega reševalca in tri zaposlene poslali v samoizolacijo," je pojasnil Jus. Dodal je, da so znova testirali še sedem reševalcev, ki so bili od prejšnjega tedna v samoizolaciji zaradi stikov z prvotno okuženimi. Ker so bili vsi njihovi izvidi negativni, jih bodo vrnili nazaj na delovna mesta.

Znaki so predvsem asimptomatski

Po besedah Jusa svoje ekipe sicer testirajo praktično vsakodnevno, tudi danes čakajo na rezultate 12 opravljenih testov. Ob tem je dodal, da noben od zaposlenih ne kaže znakov na morebitno okužbo, tudi zaposleni, ki je bil pozitiven, ne. Dobro se počuti tudi vseh 11, ki so bili okuženi že prejšnji teden, izzveneli so tudi začetni znaki bolezni.

"Žal opažamo, da so znaki predvsem asimptomatski, pa vendar je virus med nami. Zato še posebej velja opozorilo vsem, naj bodo pozorni, se izogibajo nepotrebnim stikom, upoštevajo varnostno razdaljo ter nosijo zaščitne maske," je znova posvaril predstavnik mariborskega zdravstvenega doma, v katerem je trenutno v karanteni 19 zaposlenih.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Slovenija Mož potrjeno okužen delal, ona je to povedala šele po petih urah v UKC LJ

Vendarle po njegovih zagotovilih hujših kadrovskih težav nimajo, saj gre le za desetino tistih, ki so zaposleni v nujni medicinski pomoči. Prav danes so opravili analizo organiziranosti te enote z okoli 110 zaposlenimi in ob tem ugotovili, da svoje delo opravljajo normalno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.