Slovenija
6019 ogledov

Več kot tretjina slovenskih zdravnikov razmišlja o drugi karieri

Bolnišnica Profimedia
Raziskava je podrobneje razgalila izzive v zdravniškem poklicu, vključno s preobremenjenostjo z delom, plačami in kariernim razvojem.

V Sloveniji 36 odstotkov zdravnikov razmišlja o opustitvi poklica. Najpomembnejši razlog za to je preobremenjenost, je pokazala raziskava Digital Doctor podjetja Mediately.

"Slovenski zdravniki si želijo, da bi svoje delo dobro opravili in imeli čas za svoje paciente," so v sporočilu za javnost povzeli besede direktorja Mediately Blaža Triglava.

Evropski zdravniki so nekoliko bolj zadovoljni na delovnem mestu, je pokazala raziskava, ki je potekala v devetih evropskih državah. Na splošno so tudi bolj optimistični glede prihodnosti.

Kljub splošnemu izboljšanju zadovoljstva je raziskava podrobneje razgalila izzive v zdravniškem poklicu, vključno s preobremenjenostjo z delom, plačami in kariernim razvojem. Pri izzivih so opazne razlike med državami, ki so tudi razlog, da se je optimizem med zdravniki glede prihodnosti njihovega poklica v primerjavi z lanskim letom zmanjšal, najbolj med slovenskimi, italijanskimi in slovaškimi zdravniki. V primerjavi z lanskim letom so bolj optimistični bolgarski in romunski zdravniki.

otrok zdravnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Raziskava Digital Doctor vsako leto ugotavlja, katere vire informacij zdravniki uporabljajo v svoji vsakodnevni praksi za spremljanje najnovejših dognanj na svojem področju. V letu 2020 so bili najpogosteje uporabljeni viri mobilne medicinske aplikacije in članki v revijah. Leta 2021 se je uporaba mobilnih medicinskih aplikacij nekoliko povečala, medtem ko je uporaba člankov v revijah ostala na podobni ravni.

Nov priljubljen vir informacij so tudi spletne strani zdravniških združenj, polovica zdravnikov je poročala o njihovi uporabi. Tudi članki v revijah še naprej ostajajo najljubši vir informacij med zdravniki, bere jih 69 odstotkov sodelujočih zdravnikov. Le dve odstotni točki manj so po priljubljenosti uporabe dobile medicinske aplikacije.

"Trend iskanja medicinskih informacij in vseživljenjskega učenja zdravnikov kaže, da sta pomembni dve vrsti kanalov, neodvisni in digitalni, torej članki v revijah, mobilne aplikacije, spletna mesta zdravniških združenj. Vsi drugi viri so daleč zadaj. Uporaba digitalnih virov se še naprej povečuje in verjamemo, da bodo imeli v prihodnosti še pomembnejšo vlogo," še ugotavlja Triglav.

V raziskavi Digital Doctor je odgovore prispevalo skoraj 7000 zdravnikov iz devetih držav, kjer je na voljo medicinska aplikacija Mediately. Približno 40 odstotkov udeležencev v raziskavi je bilo starejših od 45 let. Splošni zdravniki so najbolj zastopana specializacija, v raziskavi je sodelovalo nekaj več kot 1000 splošnih zdravnikov. Udeleženci so bili enakomerno razporejeni po vseh devetih državah, največ sodelujočih zdravnikov je bilo iz Italije, Romunije in Srbije.

Komentarjev 12
  • albert6 07:49 18.februar 2023.

    Ukinitev medicinski faks i povečajte šolo za kleparje

  • andrej084 18:13 17.februar 2023.

    Kaj razmišljajo da bi sli med avtomehanije???

  • Avatar darklord
    darklord 18:01 17.februar 2023.

    Koliko stane študij medicine v Sloveniji? Verjetno ni poceni. Torej, vrni denar in srečno, če nočeš opravljati svojega poklica. Isto velja, če gre nekdo delat v tujino, izobrazbo pa je pridobil pri nas.

Sorodne novice