Slovenija
4222 ogledov

Veseli dan za več kot 300.000 upokojencev in 45 tisoč študentov

Denar, evro Profimedia
Na podlagi ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19 bo danes na račune nakazan solidarnostni dodatek. Kdo vse ga bo prejel?

Upokojenci bodo danes, ko je zadnji dan v mesecu, na račun prejeli pokojnino za april. Na podlagi ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19 bo tistim s pokojnino do 700 evrov nakazan še enkratni solidarnostni dodatek. Prav tako danes bodo ta dodatek prejeli tudi redni študenti.

To so upravičenci

Pokojninski zavod bo enkratni solidarnostni dodatek izplačal več kot 300.000 upokojencem s pokojnino do 700 evrov, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji. To je slaba polovica vseh, ki prejemajo pokojnino iz obveznega zavarovanja.

Janez Janša Odprava omejitev Slovenija Janša: Skupaj skušajmo vplivati tudi na peščico nerazumnih zanikovalcev virusa

Znesek dodatka je odvisen od višine pokojnine. Tistim s pokojnino do 500 evrov pripada 300 evrov, prejemnikom pokojnine v višini nad 500, a ne več kot 600 evrov pripada 230 evrov, tisti s pokojnino nad 600, a ne več kot 700 evrov pa bodo dobili 130 evrov enkratnega dodatka.

Do dodatka v enakih višinah so upravičeni tudi prejemniki tistih invalidskih nadomestil, ki ne znašajo več kot 700 evrov. Pogoj pa je, da so brezposelni in imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

Revščina starostniki pokojnina | Avtor: Profimedia Profimedia

frizer NIJZ Slovenija To so navodila za obisk frizerjev in ostalih salonov

Enkratni solidarnostni dodatek za upokojence bodo prav tako prejeli zavarovanci, ki so bili v obvezno zavarovanje vključeni za ožji obseg pravic. Poleg njih pa so upravičenci tudi upokojeni na podlagi zakona o starostnem zavarovanju kmetov in prejemniki dodatka k tuji pokojnini.

Pokojninskemu zavodu bo približno 66 milijonov evrov, kolikor naj bi bilo treba nameniti za izplačilo dodatka, zagotovil državni proračun. Zavod bo vsem prejemnikom dodatka poslal obvestilo o nakazilu prejemka.

Slabih sedem milijonov za študente

Dodatek študentom pa bo znašal 150 evrov. Dobilo ga bo 45.250 študentov v skupnem znesku 6.787.500 evrov, od tega 4229 študentov višjih šol 634.350 evrov in 41.021 visokošolskih študentov več kot šest milijonov evrov.

Dubrovnik Ministra o sezoni Svet Počivalšek in Capelli: Tako bomo potovali na Hrvaško

Dodatek bo danes po navedbah šolskega ministrstva izplačan višješolskim in visokošolskim študentom, ki se v aktualnem študijskem letu izobražujejo po javno veljavnih študijskih programih v Sloveniji. Pogoj je, da se ti izvajajo kot redni študij in da imajo študenti stalno prebivališče v Sloveniji.

Novela zakona, sprejeta v torek, pa je krog upravičencev razširila. Rok za izplačilo dodatka v skladu z novelo se izteče 1. junija.

Simona Kustec Lipicer Sprostitev ukrepov Slovenija Ministrica: V šole postopoma 18. maja

V skladu z omenjeno novelo so do dodatka nadalje upravičeni prejemniki denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. Dodatek za april v višini 150 evrov jim bodo izplačali predvidoma konec maja.

Komentarjev 16
 • Avatar praufo
  praufo 21:32 30.april 2020.

  oblubili so tudi dodatek za prejemnike socialcov, pa tega ni, barabe

 • kapibara1 20:50 30.april 2020.

  345.00 neupravičenih prejemnikov dodatka- socialci še pridejo, pa jih je že nekaj tu vmes.. kateri NE bodo vračali tega kredita..

 • Pepi 09:38 30.april 2020.

  Sprašujem za soseda,pa ne najdem nič na spletu,torej,če kdo ve; Invalid III.kategorije,z 4urnim delovnim časom ,poslan na čakanje,ali so upravičeni do Corna dodatka???