Slovenija
36 ogledov

Vplivne ženske po ameriško

Manca Košir Dejan Mijović
"Danes nisem nad ničemer več presenečena," nam je dejala Manca Košir v odzivu, potem ko je je od nas slišala, da jo imajo Američani glede na razkritje Wikileaksa za eno od sedmih najvplivnejših Slovenk.

"Ta svet je v razpadu in k temu je pomagalo tudi razkritje ameriških depeš. Prav je, da je vse transparentno," nam je dejala upokojena profesorica, komentatorka  in novinarka Manca Košir. In zakaj je po njenem na seznamu? "Sem ženska, ki mi je mar za javno dobro, sem vplivna kot prostovoljka, denimo v organizaciji Hospic, odmeven je moj krožek beremo z Manco Košir, kot predavateljica sem k nam privabila več Fulbrightovih profesorjev … Vse to Američani vidijo, včasih bolj kot slovenski politiki," je za Žurnal24 komentirala Manca Košir.

Na seznamu, ki ga je takratni veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson januarja 2007 poslal v Washington, je še šest imen.

Manica Janežič Ambrožič | Avtor: RTV SLO RTV SLO
Med najvplivnejšo peterico je ambasador uvrstil Barbaro Brezigar, vrhovno državno tožilko in nekdanjo predsedniško kandidatko, Andrejo Kocijančič, rektorico Univerze v Ljubljani, Cvetko Selšek, predsednico upravnega odbora SKB in članico več mednarodnih gospodarskih združenj, Manico Janežič Ambrožič, novinarko TV Dnevnika na RTV Slovenija in Anico Mikuš Kos, direktorico Fundacije Skupaj. Dodatno je Robertson velik vpliv pripisal še Koširjevi in ombudsmanki Zdenki Čebašek Travnik.

In kako se je na pojav njenega imena v ameriški depeši odzvala Manica J. Ambrožič, voditeljica na TV Slovenija? "Sem novinarka in opravljam svoje delo. To je vse."

Sicer pa Wikileaks v drugi depeši iz 2004 razkriva, kako je takratni veleposlanik v Sloveniji Johnny Young kritiziral pomanjkanje razumevanja Slovenije s strani Washingtona in drugih centrov članic Nata. Več tukaj.

Komentarjev 2
  • nergač 21:09 27.avgust 2011.

    Kje pa je pasja princesa, na njo so pa pozabili? Ta je šele vplivna: vse "zrihta." Jim bo že še pokazala, ko bo uporabljala svoje "ta pravo" super pravo proti pravu PKK...

  • Igor Đukanović 15:59 27.avgust 2011.

    Samo sedem vplivnih žensk v Sloveniji?!? :( (In mi imamo Afganistan za patriarhalno družbo.)