Slovenija
29 ogledov

Vsem na tri obroke

Dohodnina Žurnal24grafika
Dohodnina. Za odlog, odpis ali obroke lahko zaprosite, tudi če ste že v postopku izvršbe.

Dolžniki. Davčni zavezanci, ki so med letom plačali premalo dohodnine, imajo za doplačila čas do 1. avgusta. Celo po tem datumu pa še lahko zaprosijo za odlog, odpis ali obročno odplačilo, če so na tesnem z denarjem.

Vlogo čim prej
Vlogo naj na Davčno upravo Republike Slovenije (Durs) pošljejo čim prej, svetujejo dacarji. “Rok za vložitev zahtevka namreč ni določen, zahtevek se lahko poda, vse dokler dolg ni poplačan, tudi če je zavezanec na primer že v postopku izvršbe. Res pa je najbolj priporočljivo, da se zahtevek vloži do roka za plačilo, saj po tem datumu neplačilu lahko sledi davčna izvršba, kar je poleg zamudnih obresti dodaten strošek in nevšečnost za zavezanca,” pojasnjuje Tjaša Naraločnik z Dursa.

Na največ dve leti
Tri obroke za plačilo dohodnine načeloma odobrijo vsakemu zavezancu, ki pošlje prošnjo, ne glede na njegov socialni položaj. Za več obrokov, odpis oziroma odlog pa mora zavezanec dokazati, da bi plačilo davčne obveznosti lahko ogrozilo preživljanje njega in njegove družine.

Durs sicer odlog lahko odobri za največ dve leti, obročno odplačilo pa na največ 24 obrokov. Pri tem zavezancu poleg zamudnih obresti zaračunajo obresti po evropski medbančni obrestni meri za ročnost enega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice