Slovenija
12877 ogledov

Otroci v kontejnerju že dvajset let

Vrtec na Majerju Občina Črnomlje
Otroci že dvajset let bivajo v improviziranih kontejnerjih, v okolju, ki propada in je degradirano.

"Kot starša, pa tudi kot pedagoga, me strašansko žalosti, v kakšnih pogojih bivajo naši otroci v vrtcih," v odprtem pismu županji Črnomlja piše občan Darjan Grudnik, ki želi opozoriti na razmere v enoti Majer vrtca Oton Župančič Črnomlje. Dodaja, da otroci že dvajset let bivajo v improviziranih kontejnerjih, umeščenih v okolje, ki propada in je degradirano, starši pa otroka ne morejo varno pripeljati do vhoda vrtca.

Vrtec Otona Župančiča Podražitve Slovenija Višje cene vrtcev

"Že na prvi pogled je jasno vidno, da ni vse tako, kot bi moralo biti," piše v pismu, ob katerem prilaga tudi fotografije vrtca."Skeptičen sem do tega, da ti prostori in celoten kompleks ustrezajo minimalnim standardom in potrebnim normativom, vendar se tu seveda poraja moralno vprašanje, ali ni v 21. stoletju mogoče rahlo sporno, da nekdo biva v takšnih pogojih, ki po mojem mnenju tako za tam zaposlene še manj pa za otroke ni kvalitetno."

Se obnašamo odgovorno do vseh teh 33 otrok, ki morajo bivati v takšnih pogojih? Je to odgovorno od nas, da s sklonjenimi glavami samo nejevoljno spremljamo teh ubogih šest zaposlenih, ki morajo že 20 let delati v teh začasnih neprimernih prostorih?

Darjan Grudnik, starš in pedagog

Ob tem se sprašuje, zakaj se denar najde za asfaltiranje ulic, kjer živijo strankarsko pravilno usmerjeni ljudje, za obnavljanje občinskih prostorov in urejanje parkirišč za zaposlene na občini. "Najbolj me boli, da otroci izven prostorov nimajo urejenih igral," še piše v pismu. "V kolikor jih vzgojiteljice odpeljejo na zrak, se morajo zadrževati v majhnem ograjenem in otroku popolnoma neprijaznem okolju, ki bolj spominja na prostor za kakšnega hišnega ljubljenčka kakor pa na igralne površine."

Vrtec Slovenija Spremembe tudi pri plačilu vrtca

Igral zaradi strahu pred vandalizmom ne postavijo

Županja občine Mojca Čemas Stjepanovič je po pisanju Radia Odeon občana na razgovor povabila v ponedeljek, nato pa na spletni strani občine objavila odgovor. Zahvalila se mu je za mnenje in pojasnila, da na območju, kjer se nahaja ta enota vrtca poteka "prenova ekonomsko-poslovne infrastrukture" ter da območje urejajo, gradijo ceste, pločnike, parkirišča, javno razsvetljavo ter izvajajo rekonstrukcijo komunalne infrastrukture. 

Cepljenje Zdravje Za necepljene omejitev pri vpisu v vrtec ali na letovanje

"Izvajanje navedenih gradbenih del je delno tudi vzrok za stanje v okolici vrtca," v pojasnilu piše županja. "V nadaljevanju pa načrtujemo tudi določene ureditve dostopa in parkirišča na območju med vrtcem in stavbo bivše vojašnice." Pojasnjuje, da izvajalec gradbenih del ni poskrbel za ustrezen dostop do vrca, kar obžaluje in navaja, da je občinska uprava zaradi tega urgirala pri izvajalcu. 

Glede enote Majer pa navaja, da izpolnjuje vse pogoje in omogoča, da se lahko v vrtec vpišejo vsi otroci, kar je interes občine. "Na ta način so zagotovljene potrebne kapacitete za vpis vseh oz. čim večjega števila otrok," poudarja županja in navaja, da bodo prostorsko stisko deloma omilili z rekonstrukcijo in dograditvijo OŠ Dragatuš, kjer sta predvidena dva nova oddelka in je bilo letos pridobljeno gradbeno dovoljenje.

Vrtec ne ustreza zakonodaji

Da je enota na Majerju potrebna temeljite prenove in ne ustreza zakonodaji, priznava tudi ravnateljica vrca Petra Pezdirc Stopar, a kot je povedala za Dolenjski list, na občini za to žal ni denarja. "Probleme prostorske stiske in neprimernih prostorov vidim v rešitvi, ki se ne more zgoditi čez noč, ampak v gradnji novega vrtca, saj je stavba enote Loka – stari del prav tako dotrajana in potrebna nadomestne gradnje," je povedala za regionalni časnik. 

Vrtec Otroci v tujih vrtcih Slovenija Ceneje, ker otroka vozi čez mejo

Priprava dokumentacije za nadomestno gradnjo vrtca Črnomelj - enota Loka je sicer po besedah županje v zaključni fazi. "Sama gradnja je odvisna od možnosti in načina zaprtja finančne konstrukcije, ki bo znana po potrditvi oz. uskladitvi dokumentacije z ministrstvom za šolstvo," v odgovoru na spletni strani občine pojasnjuje Čemaš Stjepanovićeva. 

Ravnateljica vrtca za Dolenjski list še pojasnjuje, da so igralnice v enoti Majer po kvadraturi manjše, kot je zakonsko dovoljeno, a imajo zato tudi nižji normativ otrok. Glede vlaganja v igrišče ima pomisleke zaradi vandalizma, ki je prisoten v mestu, zdravstvena inšpekcija pa ob obisku po besedah ravnateljice tudi ni ugotovila nobenih večjih pomanjkljivosti. 

Vrtec Otona Župančiča Napredovanja Slovenija Zdajšnje cene vrtcev le še do konca leta

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • krtmen1 15:02 16.november 2017.

    Kje ste levaki poslanski - boste s sabo v pisarno vzeli katerega od teh otrok?

  • polona56 12:36 16.november 2017.

    Za vse, ki vas zanima celotna zgodba #ZaVasOtroci https://www.radio-odeon.com/novice/vrtec-majer-v-crnomlju/

  • alen04 12:33 16.november 2017.

    A golazni begunski delijo vse po vrsti. Sramota, da so tu rojeni ljudje drugi v vrsti!!!!!