Slovenija
26 ogledov

Zakona niso zavrnili zaradi prestiža

Janez Janša Boštjan Tacol
Razloga, zakaj SDS ni podprla interventnega zakona, sta po besedah Janše dva. Gantar meni, da so ga zavrnili iz prestižnih razlogov.

Janez Janša je prepričan, da bi bilo treba v času krize zamrzniti funkcionarske plače, "kar bi se lahko predlagalo v posebnem zakonu in tega sindikati sigurno ne bi preprečevali. Ko pa gre za omejitve proračunskih izdatkov, ki zadevajo socialne partnerje, pa je potrebno z njimi doseči vsaj nek okvirni dogovor. Brez tega se zakon zelo verjetno sploh ne bi mogel uveljaviti, ker bi ga lahko nekdo ne z referendumom,  ampak že s sprožitvijo referendumske procedure zavleče postopek toliko časa, da bo prvi januar 2012 tukaj in takrat zastavica pade. Neke rokohitrske poteze se tukaj lahko zelo maščujejo," je dejal.

Odzval se je tudi na očitek Pavla Gantarja, da gre SDS za prestiž. Gantar namreč meni, da je SDS interventni zakon zavrnila iz prestižnih razlogov. Gantar je na Twitterju zapisal, da je bil padli zakon usklajen s približno 80 odstotki javnih uslužbencev. Prepričan je, da bi uspel, če bi ostal živ.

Janša je na to odvrnil, da Gantarja, ki verjetno ne bo v naslednjem parlamentu, ne skrbi, kaj bo glede interventnega zakona. "Mene pa zelo skrbi, kaj se bo dejansko dogajalo po 1. januarju in kaj se bo dogajalo po 4. decembru. Nekateri mislijo samo do 4. decembra, tisti, ki vemo, kaj Slovenijo čaka, pa mislimo tudi naprej."

V SDS imajo po Janševih besedah pripravljene rešitve glede interventne zakonodaje, a o njih zdaj javno še ne razpravljajo, saj si "ne želimo zapirati manevrskega prostora". Preglasovanje in forsiranje po njegovem nista način za reševanje tovrstnih zadev. "Rešitev, ki zadevajo večino slovenskega prebivalstva, pač ne moreš sprejemati mimo njihove volje," je dejal.

O pripravljenih rešitvah se bodo s sindikati pogovarjali po volitvah. Obenem je poudaril, da srečanje s sindikati, ki ga stranka načrtuje v novembru, ne bo predvolilno srečanje.

Komentarjev 12
  • privat 08:29 13.november 2011.

    izleda če bomo hoteli živeti bomo morali zbežati vsi.......in do danes ,čeprav se je vedelo za krizo niso sprejeli konkretnih zakonov za rešitev ali blažitev tega..celo pustili so da lahko ubobožajo male ljudi...in danes vidijo da je prepozno

  • principiumnovum 06:53 13.november 2011.

    Dol z eldeesarsko gulaznijo. Dol z eldeesarskimi kriminalci!

  • smito23 22:19 12.november 2011.

    Skrajni čas je, da se janšo spravi na zdravljenje preden cela država crkne od lakote zaradi njegove težke psihične bolezni..NE janšizmu!