Slovenija
4211 ogledov

Zato se tovornjakom ni treba samoizločati

Sneg na cestah PIC
Bi ponedeljkove zastoje na avtocesti lahko preprečili?

Ministrstvo za infrastrukturo je ocenilo, da je Dars v ponedeljek dobro organiziral izločanje tovornjakov na štajerski avtocesti. Ni pa še jasno, ali se je izločanje začelo pravočasno tudi na drugih odsekih avtoceste in bi zastoje lahko preprečili. Poudarili so tudi, da je zakonska ureditev, ki od tovornjakov ne zahteva samoizločanja, ustrezna.

Na ministrstvu so namreč že v ponedeljek, ko je zaradi zimskih razmer prišlo do zastojev na avtocesti, od Družbe za avtoceste v RS (Dars) zahtevali podrobno poročilo o dogajanju in izvajanju aktivnosti zimske službe ter pravočasnosti izločanja tovornih vozil.

Sneg na cestah Kaos na cestah Slovenija Dars: "Razmere so ekstremne" ceste sneg višnjegorski klanec Previdno! Slovenija Zaradi snega kaos na cestah

Ocenili so, da je Dars v ponedeljek dobro organiziral izločanje na štajerski avtocesti in s tem preprečil dotok dodatnih tovornih vozil na primorsko avtocesto, kjer je bilo težav največ. V poročilu, ki ga ministrstvo pričakuje od Darsa, pa bo razvidno, ali se je izločanje tovornih vozil tudi na ostalih odsekih avtoceste začelo pravočasno, so zapisali.

Za izredno stanje ni kriva zakonodaja

Zimske razmere sicer pomenijo določeno izredno stanje na cestah, za kar pa po navedbah ministrstva v nobenem primeru ni kriva zakonodaja, ki ne zahteva samoizločanja tovornjakov.

Led na avto Poškodbe glave Slovenija S tovornjaka padel led, voznica pristala v bolnišnici

Pred leti je v Sloveniji sicer res veljalo, da se morajo vozniki tovornih vozil na cestah v času zimskih razmer samoizločati. A je praksa pokazala, da je ta ureditev, ki je bila posebnost v Sloveniji, slaba in ni reševala težav v zimskih razmerah, so poudarili na ministrstvu.

Test pnevmatik na Vranskem Reportaža Avto Zimska proti letni pnevmatiki

Spremenili ureditev, ki je bila unikum

Od voznikov tovornjakov namreč ne moremo pričakovati, da se bodo sami izločali na kopni cesti. Zato se je pred leti ureditev spremenila in sedaj o izločanju odloča izključno upravljavec ceste.

Ponedeljkove zimske razmere so namreč na cestah povzročile številne preglavice. Zaradi zdrsov tovornjakov je bila med drugim več ur zaprta primorska avtocesta.

Sneg Vreme Slovenija To je razlog, da je v Ljubljani snežilo, v Kranju pa ne

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 20:45 14.november 2017.

    Vsak kamionar točno ve , kajti sliši po radio zvezi poročila svojih kolegov , kaj jih čaka na višje ležečih delih AC v SLO ! Ne , oni vseeno vozijo , kajti ni zakona o samoizločanju ! Dokler mamo take ...prikaži več bedake na Agenciji , tudi drugega pričakovati ne moremo !