Slovenija
2629 ogledov

Znani rezultati: "Ekstremno presežene vrednosti težkih kovin"

Kakor so toksikološki testi slabi za živali, so za človeka dobri, saj zagotavlja Žurnal24 main
Ob naraslih vodah se strupene snovi prelivajo tudi v porečje Kamniške Bistrice in Save.

Znani rezultati zadnje analize

Najnovejša analiza prisotnosti težkih kovin v Moravški dolini po navedbah Občine Moravče znova dokazuje, da je podjetje Termit v dolini zakopavalo strupene odpadke. Ekstremno presežene vrednosti težkih kovin neposredno in negativno vplivajo na zdravje moravških ljudi, so ob tem zapisali v sporočilu za javnost.

Moravški župan Milan Balažic je danes od svojega svetovalca za okolje Antona Komata prejel rezultate omenjene analize prisotnosti težkih kovin v Moravški dolini. "To analizo bosta v bližnji prihodnosti predstavila slovenski javnosti," so napovedali. Ugotovitve so po navedbah občine "alarmantne".

Strupeni odpadki se še naprej izcejajo po dolini

Podjetje Termit je, kot naj bi pokazala analiza, "skrajno neodgovorno v Moravški dolini zakopavalo strupene odpadke, ki se še naprej v nevarnih količinah izcejajo po dolini", so navedli v občini. Ekstremno presežene vrednosti težkih kovin pa neposredno in negativno vplivajo na zdravje moravških ljudi. Ob naraslih vodah se strupene snovi prelivajo tudi v porečje Kamniške Bistrice in Save.

Balažic je ob tej priložnosti znova pozval ministrstvo za okolje in prostor ter Agencijo RS za okolje, da takoj ukrepata s prepovedjo škodljivega delovanja Termita, ki po njegovih navedbah še naprej zakopava strupe, ter mu odredi sanacijo vseh odprtih ran Moravške doline. "Gre za našo zdravo prihodnost in zeleno prihodnost naših otrok," je zapisal.

Termit sicer vse očitke na svoj račun zavrača, na ministrstvu za okolje in prostor pa so nazadnje septembra zatrdili, da so poklicani in zavezani k varovanju okolja. Takrat so obljubili, da bodo storili vse, da bodo vsi postopki izpeljani strokovno, s ciljem preprečitve kakršnih koli škodljivih vplivov na okolje in zdravje ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Andrej Vizjak odziv Slovenija "Kako lahko okoljske politike vodi nekdo, ki ima neposreden finančni interes v uspevanju nafte industrije?"
Komentarjev 1
  • seicacun 14:42 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

Sorodne novice