Šport
6 ogledov

Cesarjeva prodira v vrh

Nina Cesar je vse bližje evropskemu vrhu na 800 metrov prosto. (Foto: STA) Žurnal24 main
Ob Petru Mankoču so v petek na EP v kratkih bazenih dobro nastopili tudi Nina Cesar (5. na 800 m prosto), Damir Dugonjič (6. na 100 m prsno) in Jernej Godec (12. na 50 m hrbtno).
S tem plavanjem sem seveda zadovoljna, saj je to moj največji uspeh. Popravila sem tudi osebni rekord, čeprav le za malo, a po tihem sem pričakovala več, saj se mi zdi, da sem še bolje pripravljena. Za naslednjo tekmo moram še boljše trenirati, da bo uvrstitev še boljša.
Nina Cesar

Eno najlepših presenečenj iz slovenskega tabora je nedvomno mlada radovljiška plavalka Nina Cesar, ki prepolavlja svoje dosežke na tovrstnih tekmovanjih in prodira v vrh evropskega plavanja. Potem ko je pred dvema letoma v Debrecenu začela z uvrstitvami okrog 20. mesta, bila lani na Reki deseta, je tokrat na 800 prosto osvojila že peto mesto, spet z novim osebnim rekordom 8:24,29. Cesarjeva je priznala, da jo je na koncu tudi malo pobiralo in da so bile želje večje, kot pa je to na zadnjih 100 metrih dopuščalo telo. Solidno se je odrezala tudi mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder, ki je zasedla 13. mesto. Slednja si je želela predvsem boljši izid. Ob tem pa je dodala, da je od sebe dala prav vse. Z naskokom se je zmage veselila Danka Lotte Friis.

Izid je blizu tega, kar sem pričakoval. Sam sem zelo zadovoljen predvsem, ker sem plaval iz nastopa v nastop boljše, žal pa me je danes na zadnjih 15 metrih kar malo zmanjkalo, morda sem tudi med tekmo nekajkrat 'zadrobil', a je bil nastop v celoti dober in tudi lepa napoved za jutri, ko bom plaval še na 50 prsno.
Damir Dugonjič

Z nastopom na 100 prsno je bil zelo zadovoljen tudi Damir Dugonjič, ki je dosegel izid, ki si ga je želel, ni pa verjel, da bo za medaljo treba plavati pod 57 sekundami, zato je bil po rezultatski plati lahko še kako zadovoljen. Še na polovici proge je bil tudi v boju za svojo prvo medaljo z EP v karieri, saj je bil drugi, a je v končnici tekme preveč popustil. Dugonjič je z izidom postavil nov svetovni rekord in lanski rekord Matjaža Markiča z Reke popravil za celo sekundo. Z evropskim rekordom 56,29 se je zmage veselil Nizozemec Robin van Aggele.

Med bolj zadovoljnimi v slovenskem taboru je bil Jernej Godec, ki je v predtekmovanju z novim slovenskim rekordom 23,53 na 50 hrbtno osupnil tudi samega sebe, saj ni znal razložiti dosežka v disciplini, ki je praktično ne trenira. Popoldan je bil s 23,76 malenkost počasnejši, osvojil 12. mesto, jutranji izid pa bi zadostoval za še eno uvrstitev v finale. Še za stotinko je že v polfinalu z 22,79 še enkrat evropski rekord izboljšal Rus Stanislav Donets, v finalu je rekord nato popravil na 22,76.

Sobotni nastopi:
V soboto se bodo v kvalifikacijah še enkrat predstavili praktično vsi slovenski reprezentanti, saj ima Slovenija prijavljenih kar 20 nastopov, med njimi tudi žensko mešano štafeto. V ospredju pa bodo nedvomno Peter Mankoč na 100 mešano, Matjaž Markič in Damir Dugonjič na 50 prsno ter Jernej Godec na 50 delfin, četverica, ki si želi boj za odličje, Mankoč napoveduje celo deseto zaporedno zlato na 100 mešano.

V ostalih disciplinah je do pravega presenečenje prišlo na 50 m delfin, kjer sta si Nizozemki Hinkeilin Schreuder in Inge Dekker razdelili prvo mesto. Obe sta bili takoj nato tudi članici nizozemske štafete, ki je z novim svetovnim rekordom 1:33,25 zmagala na 4 x 50 prosto, že pred tem pa je bila Dekkerjeva najboljša tudi na 100 prosto. Na 200 m prsno je z evropskim rekordom zmagala Danka Rikke Moeller Pedersen, Rusinja Ksenija Moskovina je bila z evropskim rekordom 56,36 najboljša na 100 hrbtno. V moški konkurenci je za nov svetovni rekord na 400 mešano poskrbel Madžar Laszlo Cseh.

Med drugimi slovenskimi plavalci je z dosežkom 4:15,52 izstopal tudi Triglavan Jan Karel Petrič, ki je za vsega nekaj stotink zgrešil državni rekord klubskega kolega Marka Milenkoviča, na koncu pa osvojil 26. mesto. Dobro sta nastopili tudi mladi Katja Hajdinjak iz ljubljanske Olimpije in Sofija Djelič iz Ilirije, ki sta se na 50 metrov delfin na desetinko približali osebnima rekordoma, v ostri konkurenci pa osvojili 30. in 35. mesto.

Osmoljenka slovenskega tabora je Kranjčanka Tanja Šmid. Šmidova, ki nastopa za manjši mariborski klub, je z 2:29,77 vseeno dosegla najboljši izid med slovenskimi plavalkami in pristala na 36. mestu. Že pred nastopom, ko se je osvežila z bazensko vodo, so ji počile kopalke, ko se je sklonila na startnem kamnu, na prvem obratu pa so kopalke počile preko cele zadnjice in iz bazena je prišla ovita v brisačo. Petnajstletna slovenska rekorderka Tina Meža, ki bi se z novim rekordom borila za finale, je plačala davek neizkušenosti in bila 39., Ilirijanka Tjaša Vozel pa je z novim osebnim rekordom pristala na mestu za njo. Še ena mlada Ilirijanka, Kaja Kolšek, pa prav tako ni bila navdušena nad dosežkom 1:03,77 na 100 metrov mešano in 30. mestom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.