Šport
7585 ogledov

Roglič še dan bližje velikemu zmagoslavju, Pogačar izgublja majico

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič še naprej v rdečem, Pogačar izgublja belo majico za najboljšega mladega kolesarja.

Tekmeci Primoža Rogliča so imeli pred današnjo etapo le še dva prava dneva za napad, zato so stokovnjaki in tudi kolesarji pred 18. etapo napovedovali napade na nosilca rdeče majice. Predvsem Movistar s skupno drugim Nairom Quintano (+2:24) in tretjim Alejandrom Valverdejem (+2:48) ter Astana s petim Miguelom Angelom Lopezom (+3:59). Slednji je sicer zaostajal le 17 sekund za nosilcem bele majice Tadejom Pogačarjem.

Po peklenski 17. etapi, ki je postregla s povprečno hitrostjo kar 50,6 km/h, so nasprotniki Rogliča računali, da bodo kolesarji Jumbo-Visme, ki so v sredo večji del etape morali loviti ubežnike, utrujeni.

V ŽIVO:

13.44 - ob koncu prvega od štirih vzponov prve kategorije je v vodstvu kolesar Ineosa Wout Poels. Nizozemec, ki je pri britanskemu moštvu naposled dobil vlogo kapetana, a je ni izkoristil, je imel na vrhu 37 sekund prednosti pred sedmimi zasledovalci. V glavnii skupini, ki je zaostala 55 sekund, so še vedno vsi najboljši.

13.52 - Roglič ima ob sebi še tri pomočnike. Do cilja je še dolgih 130 kilometrov.

14.05 - Poels je bi ujet ob koncu spusta. Sedmim ubežnikom (Geoffrey Bouchard, Sergio Higuita, Tobias Ludvigson, Louis Meintjes, Ben King, Tao Geoghegan Hart in Wout) se skuša pridružiti peterica, med njimi tudi kolesarja Astane (Omar Fraile) in Movistarja (Nelson Oliveira), pri Jumbo-Vismi je ta skok pokril Neilson Powless.

Primož Roglič Vuelta Šport Veliki tekmec: Roglič bi že izgubil majico, če ...

14.12 - zaostanek druge skupinice je 15 sekund, glavnina zaostaja dobro minuto in pol. Do konca je še 111 kilometrov. Pri Jumbo-Vismi ne forsirajo, saj v begu ni nevarnih mož.

14.24 - skupini sta se na drugem vzponu združili, kot zadnji se je ubežnikom pridružil 17. v skupni razvrstitvi Hermann Pernsteiner, Avstrijec za Rogličem zaostaja več kot 13 minut. Do cilja je še 106 kilometrov, najboljši ob zmernem tempu zdaj  zaostajajo 3:15. Ob Rogliču so Sepp Kuss, Robert Gesink in George Bennett.

14.44 - ubežniki imajo do vrha vzpona še kilometer. Rdeča majica in tekmeci so precej nižje na klancu, zaostajajo 5:20. Ob počasnem tempu sta se Rogliču pridružila tudi preostala moštvena kolega, ki sta pred tem že zaostala. Do cilja je še 100 kilometrov.

14.52 - Tudi glavnina je že na spustu. Zaostanek znaša 4 minute in 50 sekund.

15.04 - V 13-članski ubežni skupini, ki ima pred sabo še 81 kilometrov, so kolesarji iz kar 12 držav, le Španija ima dva predstavnika. Tony Martin je zanesljivo vodil zasledovalce na spustu. Razlika - 4:35.

15.30 - Meintjes in Koch sta si prikolesarila nekaj prednosti pred ostalimi ubežniki in začenjata tretji vzpon. V ozadju je Jumbo-Visma očitno sklenila dogovor z ekipo Trek Segafredo, ali pa je ameriška ekipa presenetljivo sama skočila na čelo kolone. Kolesarji tega moštva, ki v begu nimajo člana, so prevzeli namreč vodenje glavnine.

15.37 - Začelo se je! Astana se je postavilo na čelo glavnine, navila tempo in očitno pripravlja napad za Lopeza. Peloton se je prepolovil, Roglič je takoj izgubil dva pomočnika. Pogačar se je postavil za svojega tekmeca v boju za belo majico, ostal pa je povsem sam. Ostalih kolesarjev moštva UAE ni zraven.

15.44 - V ospredju sta ubežnika ujeta, Astana pa hitro zmanjšuje razliko. Do vrha klanca je za ubežnike ostalo še okoli 3,5 kilometra.

15.48 - Pred Lopezom je od pomočnikov ostal le Jakob Fuglsang, sledijo Valverde, Quintana, Marc Soler, Roglič, Pogačar, Rafal Majka in Kuss. 

15.50 - Lopez je pobegnil tekmecem. Kuss se je postavil na čelo in vleče zasledovalce za Kolumbijcem. Roglič ima spredaj še Powlessa, Lopez pa lahko računa na pomoč Fraileja.

15.55 - Lopez je virtualno oblekel belo majico, saj si je pred Pogačarjem prikolesaril več kot 20 sekund naskoka. Kolumbijec za ubežniki zaostaja le še 1:20.

15.59 - Peščica ubežnikov je prekolesarila vzpon, Lopez zaostaja 1:07. Okoli 20 sekund za slednjim so vzpon dokončali Majka, Valverde, Pogačar in Roglič, nekaj težav pa sta imela Soler in Quintana. Kuss je odpadel že nekaj sto metrov pred gorskim ciljem. Še 55 km, zadnji vzpon prve kategorije, ki mu sledi še en spust.

16.03 - Lopeza je počakal moštveni kolega iz bega, Omar Fraille, ki mu pomaga narekovati tempo na spustu. Pred favoriti imata 15 sekund prednosti, ki bi se morala po ravninskem delu začeti taliti, medtem ko ima Roglič še enega asa v rokavu, saj je med ubežniki še vedno Powless, ki mu lahko priskoči na pomoč.

16.09 - Higuaita je na spustu najmočnejši izmed ubežnikov ter si pred ostalimi privozi lepo prednost.

16.11 - Powless se pridruži Rogliču v skupini favoritov, nekaj časa narekuje tempo, nato pa se pri nizozemski ekipi odločijo, da Lopez ni dovolj nevaren Rogliču, zato naj narekovanje tempa prevzame Marc Soler za oba Movistarjeva kolesarja, Quintano in Valverdeja. Za Lopezom zaostajajo že skoraj pol minute.

16.17 - Rogliču se je pridružil še en zvesti pomočnik, saj je Sepp Kuss na spustu ujel skupino favoritov.

16.18 - Poizkus Lopeza nevtraliziran! Omar Fraille je popustil, medtem ko je stvari v svoje roke vzel Powless ter na čelu skupine favoritov ujel Lopeza.

16.23 - 35 km pred ciljem se je že pričel zadnji današnji vzpon. Higuaita ima pred skupino favoritov, v kateri sta tudi oba Slovenca ter dva Rogličeva pomočnika, 1:12 prednosti.

16.28 - Iz skupine favoritov je prvi napadel Tao Geoghegan Hart, kateremu se je pridružil Majka, na kar so reagirali tudi preostali favoriti, a je Primož Roglič kar sam mirno pokril vse poizkuse. Pričakujemo lahko pravi ognjemet na zadnjem vzponu!

16.31 - Taktiziranje v ozadju izkorišča Higuaita, ki ima že več kot minuto in pol prednosti.

16.34 Težave Pogačarja! Lopez je znova napadel, sledijo mu Roglič, Quintana, Valverde in Majka, naš mladi kolesar pa ne more slediti tempu.

16.36 - Ko je Pogačar uspel priključiti vodilnim, je sledil nov napad Lopeza, kateremu sledita le Roglič in Valverde, medtem ko sta tokrat poleg Pogačarja v krizi tudi Majka in Quintana. Roglič zanekrat brez težav pokriva vse napade ter mirno sledi napadalcem.

16.38 - Majka uspe priključiti trojici favoritov, razliko zmanjšuje tudi Pogačar, medtem ko Quintana povsem popusti.

16.40 - Prednost Higuaite pade pod eno minuto.

16.42 - Higuaita ima še 48 sekund prednosti pred četverico favoritov, za katerimi Pogačar zaostaja za 17 sekund, medtem ko Quintana zaostaja še dodatnih 21 sekund.

16.44 - Higuaita prvi prečka zadnji današnji vzpon. Pred skupino z Rogličem ima 44 sekund prednosti. Pogačar na vrhu izgublja že 27 sekund.

16.50 - Na ravninskem delu na vrhu planote Lopez dobi pomoč s strani Majke, Pogačar zaostaja že 40 sekund in ga bo kmalu ujel Quintana v družbi Meintjesa in Hagna.

16.52 - Trojica s Quintano ujela Pogačarja. Skupaj bodo poizkušali zmanjšati razliko za skupino, kjer večino dela opravlja Lopez. Higuaita ima pred Rogličevo skupino 40 sekund prednosti, medtem ko Pogačarjeva zaostaja za 1:20.

16.55 - Higuaita začel spust s prednostjo 40 sekund. Do zmage ga loči le še 18 kilometrov.

16.56 - Lopezu začne pomagati tudi Roglič, ki v skupnem seštevku zgolj povečuje svojo prednost pred Quintano.

17.04 - Higuaita pred uspehom kariere. 6 kilometrov pred ciljem ima še 36 sekund prednosti, medtem ko Pogačar trenutno proti Lopezu izgublja 55 sekund v boju za belo majico.

17.13 Zmaga Higuaite! Izvrstni mladi Kolumbijec je napadel na spustu s predzadnjega klanca in bil premočan za vse napade iz ozadja.

17.14 Roglič v cilju! Naš izvrstni kolesar je ciljno črto prečkal na drugen mestu ter si privozil še 6 bonusnih sekund. V ciljnem sprintuje je po fotofinišu ugnal Valverdeja.

17.15 V cilju tudi Pogačar! Naš mladi kolesar je izgubil belo majico ter v cilj prispel s približno minuto zaostanka za Lopezom.

Sergio Higuaita (Education First) je junak dneva, saj je mladi komaj 22-letni Kolumbijec z izjemnim napadom 50 kilometrov pred ciljem prišel do uspeha kariere ter etapne zmage na prestižni Vuelti.

Izjemen dan je tudi za našim Primožem Rogličem, ki je znova dokazal, da je najmočnejši kolesar na dirki ter le še povečal svoje skupno vodstvo. Pred Alejandrom Valverdejem ima tako prednost 2:50, medtem ko eden izmed poražencev dneva, Nairo Quintana, zaostaja že za 3:31.

Nekoliko slabši dan pa je imel naš Tadej Pogačar, ki je cilj sicer prečkal na zelo dobrem devetem mestu, a je v skupnem seštevku zdrsnil na peto mesto, saj ga je prehitel Miguel Angel Lopez, ki mu je tudi odvzel majico za najboljšega mladega kolesarja. Lopez za Rogličem zaostaja za 4:17 in ima pred našim Pogačarjem 32 sekund prednosti.

Komentarjev 3
  • agj84291 20:43 12.september 2019.

    Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 29736 dolara za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponio kući najmanje 7835 do 9454 dolara tjedno. ------- >>>> www.Trade46.com

Sorodne novice