Šport
679 ogledov

Đoković naprej, Serena in Osaka za finale

Novak Đoković Epa Novak Đoković.
Na prvem grand slamu sezone sta znana dva polfinalista in dve polfinalistki.

Srb Novak Đoković se je prebil v polfinale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Prvi nosilec turnirja in branilec lanskega naslova je v današnjem četrtfinalu po treh urah in 34 minutah premagal šestopostavljenega Nemca Aleksandra Zvereva s 6:7 (6), 6:2, 6:4 in 7:6 (6).

Triintridesetletni Srb se je devetič prebil v polfinale tradicionalnega turnirja v "deželi tam spodaj". Osemkratni zmagovalec enega največjih turnirjev na svetu v Avstraliji v letih 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019 in 2020 je v podaljšani igri izgubil uvodni niz proti deset let mlajšemu tekmecu iz Nemčije, nato pa zaigral sijajno in ukanil visokoraslega tekmeca.

Đoković je po dvoboju priznal, da mu poškodba trebušne mišice povzroča majhne težave, a da čuti, da lahko igra na visoki ravni. Na dvoboju proti Zverevu je dosegel 23 asov in 48 "winnerjev" ter naredil 56 neizsiljenih napak.

"Po izgubljenem uvodnem nizu sem se začel bolje premikati po igrišču in zaigral veliko bolje ter dosegel več asov od Zvereva, kar je pravi čudež. To je bil izjemno naporen dvoboj po telesni kot psihološki plati, četrtfinalni dvoboj me je čustveno pošteno utrudil," je po zmagi dejal Đoković.

Novak Đoković Nov sovražnik Šport Trener Serene Williams napadel Đokovića

Izjemna zgodba Rusa Aslana Karaceva se nadaljuje. Karacev se je prebil v polfinale uvodnega grand slama sezone, potem ko je v štirih nizih z 2:6, 6:4, 6:1 in 6:2 izločil nekoliko poškodovanega 18. nosilca, Bolgara Grigorja Dimitrova. Karacev je postal prvi debitant na turnirjih za grand slam, ki se je prebil v polfinale, in drugi kvalifikant po Bobu Giltinanu iz leta 1977.

"Neverjeten občutek. Prvič v polfinalu. Neverjetno!" se je po dvoboju smejalo Karacevu. "Začetek je bil težak zame, predvsem sem moral brzdati živce, a sem se trudil iskati pravo igro," je dodal Rus, ki je 114. na lestvici ATP, nižje od njega s polfinalom na grand slamih je bil le Hrvat Goran Ivanišević v Wimbledonu 2001, ko je bil 125.

Rus se je v polfinale prebil tudi zaradi težav Bolgara Dimitrova, ki je v tretjem nizu kazal znake bolečine in zahteval zdravniško pomoč zaradi krčev v spodnjem delu hrbta. Dimitrov se je vrnil na igrišče, a je imel težave predvsem pri servisu. A to ne bo zmanjšalo uspeha ruskega igralca, ki je bil doslej kar neznanka na najvišji ravni, saj je večino točk nabiral na turnirjih serije challenger.

Serena Williams | Avtor: Epa Epa

Ameriška zvezdnica Serena Williams, zmagovalka 23 turnirjev za veliki slam, na odprtem prvenstvu Avstralije še naprej naskakuje rekordni 24. naslov. Deseta nosilka je v današnjem četrtfinalu brez večjih težav s 6:3 in 6:3 odpravila drugo igralko na lestvici WTA Romunko Simono Halep.

Z zmago nad vedno neugodno Halepovo je Williamsova rabila vsega 83 minut, pri tem pa je dosegla kar 24 "winnerjev". V prvem nizu je z odvzemom servisa v drugi igri hitro prevzela vodstvo, sicer nato oddala svoj servis, a v šesti igri prišla do odločilnega "brejka" in niz dobila z igro na svoj servis brez oddane točke. V drugem nizu je Romunka sprva sicer ponudila večji odpor, na začetku celo prišla do vodstva z 2:0 in nato s 3:1, a je Williamsova z napadalno igro znova nadvladala na igrišču. S tremi zaporednimi "brejki" je zagotovila, da tretji niz ni bil potreben.

"To je bil najboljši dvoboj, ki sem ga odigrala na tem turnirju. Vedela sem, da bom svojo igro morala dvigniti na višjo raven," je takoj po zmagi dejala Williamsova.

V polfinalu se bo Američanka srečala s tretjo igralko sveta Japonko Naomi Osaka. Američanka in Japonka imata zgodovino, ki sega predvsem v finale OP ZDA leta 2018, ko je zdaj 23-letna Osaka njeni otroški vzornici v dramatičnem dvoboju preprečila izenačenje rekorda Courtove in prišla do svojega prve zmage na grand slamu. Za dramatičnost je poskrbela predvsem Williamsova z živčnimi izpadi zaradi sodniških odločitev.

Naomi Osaka | Avtor: Epa Epa

Japonka Naomi Osaka je v današnjem četrtfinalu je brez težav s 6:2 in 6:2 premagala eno od večjih presenečenj prvega turnirja za veliki slam tega leta Tajvanko Hsieh Su-wei. Trikratna zmagovalka turnirjev za veliki slam je potrebovala le 66 minut za zmago, pri tem pa dosegla kar 24 "winnerjev".

Izkušenejša Su-wei, ki je pri 35 letih postala najstarejša ženska s prvim nastopom v četrtfinalu na veliki četverici turnirjev, je na začetku dvoboja Osaki še povzročila nekaj težav. A je 23-letna Japonka sredi prvega niza našla svoj ritem in prevzela popoln nadzor nad srečanjem.

Osaka je doslej vsakič, ko je dosegla četrtfinale turnirja za veliki slam, na koncu tudi zmagala. V polfinalu jo čaka Serena Williams. Doslej sta se igralki srečali trikrat, v prednosti z dvema zmagama je Japonka, ki pa ne skriva velikega spoštovanja do Williamsove. Po današnji zmagi je o možnosti, da se bo v polfinalu pomerila prav z njo dejala: "Serene se vedno malce bojim, ko stoji na nasprotni strani mreže."

Slovenska teniška igralka Andreja Klepač kot zadnja slovenska predstavnica vztraja na odprtem prvenstvu Avstralije. Klepačeva je danes dobila dvoboj 2. kroga mešanih dvojic, skupaj z Američanom Nealom Skupskijem sta ugnala češko-slovaško navezo Lucie Hradecka/Filip Polašek s 6:7 (3), 7:6 (5) in 10:8. Slovensko-ameriška dvojica bo v četrtfinalu igrala proti Američanki Desirae Krawczyk in Britancu Joeju Salisburyju.

OP Avstralije (posamezno), četrtfinale:

MOŠKI:
Novak Đoković (Srb/1) - Alexander Zverev (Nem/6) 6:7(6), 6:2, 6:4, 7:6(6)
Aslan Karacev (Rus) - Grigor Dimitrov (Blg/18) 2:6, 6:4, 6:1, 6:2
Danil Medvedjev (Rus/4) - Andrej Rubljov (Rus/7)
Rafael Nadal (Špa/2) - Stefanos Tsitsipas (Grč/5)

ŽENSKE:
Ashleigh Barty (Avs/1) - Karolina Muchova (Češ/25)
Jennifer Brady (ZDA/22) - Jessica Pegula (ZDA)
Naomi Osaka (Jap/3) - Su-wei Hsieh (Tjv) 6:2, 6:2
Serena Williams (ZDA/10) - Simona Halep (Rom/2) 6:3, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice