Šport
129 ogledov

Đoković s težavami do 12. četrtfinala v Melbournu

Novak Đoković Epa
Na prvem grand slamu sezone je bil odigran del dvobojev osmine finala.

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković se je še 12. uvrstil v četrtfinale odprtega prvenstva Avstralije. V štirih nizih je s 7:6 (4), 4:6, 6:1, 6:4 premagal Kanadčana Miloša Raonića in pokazal, da težave s trebušno mišico niso težje narave oziroma tako hude, da bi mu preprečile nadaljnje nastopanje v deželi tam spodaj. Đoković sicer še zdaleč ni bil tisti pravi, a mu poškodovana trebušna mišica ni povzročala toliko težav kot v prejšnjem obračunu proti Američanu Taylorju Fritzu.

Po petkovem dvoboju je 33-letni Beograjčan pripomnil, da ne ve, ali bo lahko nadaljeval turnir. V soboto ni treniral, danes pa je stopil na igrišče in v dveh urah ter 55 minutah dobil še 12. medsebojni obračun proti Raoniću. Slednji je prvič v štirih dvobojih na grand slamih vzel niz Srbu, a ga bolj ni mogel ogroziti.

"Počutim se dovolj dobro, da lahko igram. Tako kot se počutim zdaj, je dovolj, da sem na igrišču, da tekmujem in lahko zmagam. V karieri sem se že kdaj počutil tudi bolje," je začel prvi nosilec. "Nazadnje sem igral v petek, šele dve uri pred današnjo tekmo pa sem se ogreval in poskusil, do kod lahko grem. Bil sem v dvomih, ali naj nadaljujem. Na tej točki kariere so turnirji za grand slam zame najpomembnejši. Na teh štirih turnirjih želim dati od sebe vse. Če bi šlo za katerikoli drugi turnir, ne bi nadaljeval," je po 48. uvrstitvi med najboljših osem na turnirjih velike četverice dejal Đoković.

Za vstop v polfinale bo tekmec številke ena lestvice ATP Nemec Alexander Zverev. Šesti nosilec je po treh nizih premagal Srba Dušana Lajovića s 6:4, 7:6 (5), 6:3 po dveh urah in 24 minutah. Triindvajseti nosilec ni bil brez možnosti. V prvem nizu je imel "break" prednosti, v drugem pa je po odvzemu servisa v 12. igri izsilil podaljšano igro. Nemec je bil na koncu 13. igre drugega in v celotnem tretjem nizu vendarle bolj zbran in se petič v karieri prebil med najboljših osem na največjih štirih turnirjih. Lani je na OP Avstralije izgubil v polfinalu proti Avstrijcu Dominicu Thiemu. Slednji ga je premagal tudi v finalu OP ZDA v New Yorku.

Drugi četrtfinalni par je zelo presenetljiv. Za mesto v polfinalu se bosta namreč pomerila kvalifikant, Rus Aslan Karacev in Bolgar Girgor Dimitrov. Devetindvajsetletni Bolgar ima več izkušenj s tovrstnimi dvoboji, saj bo šestič igral v četrtfinalu turnirja za grand slam, medtem ko je Karacev ob debiju na turnirjih velike četverice že postavil nekaj osebnih mejnikov. Tokrat je po zaostanku z 0:2 v nizih uspel dobiti obračun proti 20. nosilcu Kanadčanu Felixu Auger-Aliassimu. S tem je 114. igralec sveta postal prvi kvalifikant po Alexu Radulescuju pred 25 leti (Wimbledon), ki se je ob debiju na grand slamih prebil do četrtfinala.

Tam se bo pomeril z Dimitrovom, ki je izločil povsem anemičnega Thiema s 6:4, 6:4, 6:0. Thiem, letos tretji nosilec v Melbournu, je lani osvojil odprto prvenstvo ZDA, na turnirju v Avstraliji pa je lani klonil le proti Novaku Đokoviću v finalu. Po dvoboju z Avstralcem Nickom Kyrgiosom v tretjem krogu, je bil tokrat čustveno in fizično prazen. "Nisem stroj. Seveda bi kdaj rad bil, ampak včasih se zgodijo tudi zelo zelo slabi dnevi. Takoj, ko nisi 100-odstoten na tej ravni, pride do takšnih rezultatov. To se je zgodilo danes," je po tekmi dejal Avstrijec.

V ponedeljek bodo nastopili še preostali predstavniki v osmini finala prvega grand slama sezone. Pari v spodnji polovici žreba so Andrej Rubljov - Casper Ruud, Mackenzie McDonald - Danil Medvedjev, Stefanos Cicipas - Matteo Berrettini in Rafael Nadal - Fabio Fognini.

rafael nadal OP Avstralije Šport Nadalov hrbet vzdržal, za četrtfinale s Fogninijem

Romunska teniška igralka Simona Halep se je na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu prebila v četrtfinale po zmagi nad Poljakinjo Igo Swiatek. Druga nosilka je bila po uri in 51 minutah boljša s 3:6, 6:1, 6:4. S tem se je Romunka oddolžila Poljakinji za poraz na lanskem OP Francije. Devetindvajsetletnica iz Constante je bila pred dobrimi štirimi meseci povsem nemočna proti Swiatkovi na pariškem pesku, izgubila je z 1:6, 2:6. Tokrat se je zgodba v prvem nizu ponovila, Poljakinja je bila ob močni igri tudi natančna in osvojila prvi niz s 6:3. Nato je raven 19-letnice padla, zanesljiva Halepova pa je vse skupaj izkoristila in se petič uvrstila v četrtfinale OP Avstralije. Tam je leta 2018 že igrala v finalu, ko je izgubila proti že upokojeni Danki Caroline Wozniacki.

"Ta zmaga mi veliko pomeni, uživala bom. Lanski Roland Garros je bil zahteven, saj proti njej nisem imela ritma, nič mi ni šlo od rok. Tokrat sem nekaj malega spremenila in uspelo mi je. Ves turnir že dobro serviram, izboljšala sem ta del igre. Zaradi tega imam v igri več možnosti. Z variacijo pri servisu sem morda izsilila kakšno napako več od tekmice pri returnu," je obračun za Eurosport ocenila 29-letnica.

V četrtfinalu se bo Halepova pomerila z Američanko Sereno Williams, ki lovi 24. lovoriko na turnirjih velike četverice. Zadnjega je sicer osvojila prav v Melbournu leta 2017. Devetintridesetletna zvezdnica se je po zmagi s 6:4, 2:6, 6:4 nad Belorusinjo Arino Sabalenko med najboljših osem uvrstila že 54., 39-krat pa se je nato uvrstila v polfinale. "Vesela sem, da sem se prebila čez to oviro. Močno je sprožila pravzaprav vsak udarec," je tekmo ocenila Williamsova. Tudi sama je igrala močno, s servisom je celo presegla mejo 200 km/h in Sabalenko, ki je bila v sijajni formi, prisila v številne napake ob koncu dvoboja.

V drugem četrtfinalnem obračunu spodnje polovice ženskega žreba se bosta pomerili favorizirana Japonka Naomi Osaka in nepostavljena predstavnica Tajvana Su-wei Hsieh. Slednja se je po zmagi s 6:4, 6:2 proti Čehinji Marketi Vondroušovi prvič v 19-letni profesionalni karieri uvrstila med najboljših osem. Trikrat je sicer slavila med dvojicami na turnirjih velike četverice.

Osaka je v enem zanimivejših obračunov četrtega kroga po treh nizih slavila proti Španki Garbine Muguruza s 4:6, 6:4, 7:5. V dvoboju močnih udarcev je imela Muguruza dve priložnost za zmago v tretjem nizu pri vodstvu 5:3, a je tretja nosilka dobila naslednje štiri igre in ostaja v igri za svoj četrti naslov na turnirjih za grand slam, drugega na OP Avstralije. Prvič je v deželi tam spodaj slavila pred dvema letoma. "Vedela sem, da bom morala napraviti tudi nekaj napak, saj ji nisem želela na drugo stran igrišča pošiljati kratkih in lahkih žog. V zahtevnih trenutkih sem igrala po svojih zmožnostih in uspelo mi je," je po skoraj dve uri trajajočem dvoboju dejala 23-letnica iz Osake.

V ponedeljek bodo na sporedu še preostali ženski obračuni osmine finala. Ti so Ashleigh Barty - Shelby Rogers, Elise Mertens - Karolina Muchova, Donna Vekić - Jennifer Brady in Jessica Pegula - Jelina Svitolina.

OP Avstralije, posamezno (osmina finala):

MOŠKI:
Aslan Karacev (Rus) - Felix Auger-Aliassime (Kan/20) 3:6, 1:6, 6:3, 6:3, 6:4
Grigor Dimitrov (Bol/18) - Dominic Thiem (Avt/3) 6:4, 6:4, 6:0
Alexander Zverev (Nem/6) - Dušan Lajović (Srb/23) 6:4, 7:6 (5), 6:3
Novak Đoković (Srb/1) - Miloš Raonić (Kan/14) 7:6 (4), 4:6, 6:1, 6:4

ŽENSKE
Hsieh Su-Wei (Tvn) - Marketa Vondroušova (Češ/19) 6:4, 6:2
Naomi Osaka (Jap/3) - Garbine Muguruza (Špa/14) 4:6, 6:4, 7:5
Serena Williams (ZDA/10) - Arina Sabalenka (Blr/7) 6:4, 2:6, 6:4
Simona Halep (Rom/2) - Iga Swiatek (Pol/15) 3:6, 6:1, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice