Šport
23869 ogledov

Đoković odšel svobodi naproti, policija uporabila solzivec

novak đoković
1/10
Epa
Usoda najboljšega tenisača na svetu Novaka Đokovića bo še nekaj časa visela v zraku.

Avstralske oblasti si bodo za končno odločitev o usodi Novaka Đokovića vzele več časa, kot je bilo sprva predvideno.

Srbski tenisač je v zgodnjih jutranjih urah po slovenskem času slavil pomembno zmago, potem ko je sodišče razveljavilo vladno odločitev za preklic vizuma, a se je samo dobro uro pozneje spet znašel v pridržanju.

Po navedbah Đokovićeve družine je bil Novak ponovno aretiran, kar pa so avstralski novinarji zanikali in dejali, da je naloga policistov, ki so se postrojili pred poslopjem, v katerem se je nahajal tenisač, zgolj zagotavljanje varnosti.

novak đoković Velika drama Šport Šok vseh šokov: Novak Đoković spet aretiran?

Ne glede na ugoden razplet sodne bitke pa Đokovićeva usoda še naprej ostaja v rokah oblastnikov. Po obstoječi zakonodaji ima namreč minister za priseljevanje Alex Hawke izvršna pooblastila za vnovičen preklic vizuma. Minister bi moral odločitev sprejeti v štirih urah po izreku sodbe, rok pa se je iztekel ob 11:15 po srednjeevropskem času.

Novak Đoković navijači Tenis Šport Novo: Novak Đoković premagal Avstralijo na sodišču! A to še ni vse ...

Po poročanju avstralskih medijev se Hawke v omenjenem roku ni odločil za deportacijo srbskega tenisača, kar pomeni, da je lahko Đoković prizorišče zapustil kot svoboden človek. Kljub temu še naprej ostaja v negotovosti, saj bo minister končno odločitev sprejel jutri oziroma v prihajajočih dneh.

"Po današnjem zaslišanju na sodišču si minister Hawke še naprej pridružuje pravico, da odloči v primeru Đokovića in vprašanja ustreznosti vize," je za avstralske medije sporočil tiskovni predstavnik ministrstva. "Minister se o tem danes ne bo odločil, a proces odločanja še traja," je dodal, navaja avstralski The Age.

Avstralija Svet Takšne so omejitve v državi, ki bije bitko z Noletom

Đoković naj bi se skupaj z odvetniki odpeljal v črnem avtomobilu znamke Audi, ki ga je pred poslopjem obkrožila množica navijačev. Ti so udrihali pa avtu, razbijali po oknih in celo plezali na streho. "Osvobodite Noleta, osvobodite Noleta," je skandirala množica.

Vozilo se je sprva zelo počasi prebijalo skozi več stometrsko gmoto ljudi, preden so neznanim potnikom, ki so ostali skriti za zatemnjenimi vetrobranskimi stekli, na pomoč priskočili policisti in protestnike razgnali s solzivcem.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Sodišče je danes okoli 7.30 po slovenskem času odločilo v prid Đokoviću v primeru preklicane vize za vstop v Avstralijo. Sodišče je vladi naročilo takojšen izpust srbskega teniškega zvezdnika iz pridržanja za tujce, svojo odločitev pa obrazložilo predvsem z dejstvom, da srbski zvezdnik po zadržanju na letališču ni imel dovolj časa, da bi se posvetoval s pravnimi strokovnjaki glede preklica vize.

Avstralski mediji so objavili tudi vladne prepise pogovorov med Đokovićem in uradniki na melbournskem letališču po prihodu v sredo. Ti razkrivajo, kako je moral Đoković brez pravnih nasvetov zagotoviti tehtne razloge za preprečitev preklica vize ob 4. uri zjutraj po avstralskem času, potem ko so mu odvzeli telefon.

Uradniki so mu dali 20 minut časa, da zagotovi dokaze, ki jih je imel elektronsko spravljene na računalniku in ki bi mu jih lahko priskrbel odvetnik, v kolikor bi ga lahko poklical. V vsej zmedi 34-letni Beograjčan ni več razumel, kaj sploh želijo od njega ter kaj sploh še lahko stori oz. pove, da dokaže, da je do prihoda v Avstralijo prišel po vzpostavljenih pravilih.

Po preklicu vize so ga je v zgodnjih urah v četrtek nato odpeljala v hotel za tujce, kje je prebival do današnje sodbe.

Komentarjev 2
  • ico8 16:04 10.januar 2022.

    Ne serite, ker mora sodnik se celo cefursko dzokobogosluzje se prespati! Sele jutri je zadeva spuscena v WC!!! Butalalandski novinarji vidijo se kar samo do Sp.Kungote...

  • PaPajapopi 15:48 10.januar 2022.

    Srbjanska posla...