Šport
124 ogledov

Dopinški primer, ki meče slabo luč na izjemnega šampiona

Alberto Salazar Profimedia
Dopinški primer Salazar v rokah britanske protodopinške agencije.

Atletska zveza Velike Britanije je dopinški primer ameriškega trenerja Alberta Salazarja predala v roke britanske protidopinške agencije, so sporočili iz zveze. Britanski atletski zvezdnik Mo Farah je dolgo sodeloval s Salazarjem, ki je zaradi uporabe dopinga oktobra lani dobil štiriletno prepoved delovanja.

Salazar, ki zanika nečednosti, o katerih je v dokumentarcu poročal britanski BBC, se je na odločitev protidopinške organizacije ZDA (Usada) pritožil na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (Cas).

Enainšestdesetletni Salazar, na Kubi rojeni nekdanji ameriški atlet, je vodil skupino Nike Oregon Project, med leti 2011 in 2017 je treniral tudi britanskega atleta na dolge proge Faraha.

Skupaj z Jeffreyjem Brownom, zdravnikom skupine, je bil Salazar suspendiran zaradi prekupčevanja s testosteronom, manipuliranja z dopinškimi testi ter nedovoljenih metod intervenoznega vbrizgavanja l-karnitina.

Alberto Salazar | Avtor: Profimedia Profimedia

Mo Farah je Usadi v preiskavi večkrat zanikal jemanje dodatka l-karnitina pred londonskim maratonom leta 2014, preden je spremenil izjavo, ko je izvedel, da je njegov zdravnik preiskovalcem sporočil, da je Farahu vbrizgal sicer dovoljeni dodatek.

Pri tem je vprašljiv predvsem način uporabe. Salazar naj bi dodatek prek zveze v britanski atletski zvezi l-karnitin naročil v Švici, saj v Veliki Britaniji ni dostopen.

Farah, dobitnik štirih zlatih olimpijskih odličij in šestih zlatih kolajn s svetovnih prvenstev, ni bil nikoli pozitiven ali bil povezan z jemanjem prepovedanih sredstev, preden je izbruhnila afera Salazar.

mo farah | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.