Šport
1530 ogledov

Vse se je zarotilo proti Rogliču

Alejandro Valverde Epa Svetovni prvak je v ciljnem sprintu postal Španec Alejandro Valverde.
Kolesarsko svetovno prvenstvo v Innsbrucku se je zaključilo s cestno dirko v elitni konkurenci.

Španec Alejandro Valverde je novi svetovni prvak v cestni dirki. Na kolesarskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku je v ciljnem sprintu 258 km dolge preizkušnje premagal Francoza Romaina Bardeta, Kanadčan Michael Woods pa je zaokrožil trojico dobitnikov medalj. Slovencev ni bilo v ospredju.

SP v kolesarstvu Smola Šport Padec Rogliča oddaljil od medalje

Že po stotih kilometrih današnje dirke je bilo jasno, da bo po koncu preizkušnje znan nov svetovni prvak. Zmagovalec zadnjih treh preizkušenj na SP, Slovak Peter Sagan, je namreč v Innsbrucku odnehal po tretjem od sedmih krogov današnje zahtevne preizkušnje.

V uvodnih 60 kilometrih, ko so ubežniki pred glavnino imeli največ 19:30 minute prednosti, je bil slovenski osmerec ves čas v ospredju, na prvem vzponu sta se na čelo postavila Grega Bole in Jan Tratnik, ki sta pomagala pri narekovanju ritma tudi v uvodnih krogih. Matej Mohorič pa je ves čas spremljal kapetana Primoža Rogliča.

Ko se je dirka začela odvijati, je 62 kilometrov pred ciljno črto na desnem zavoju ob Američanu in Norvežanu Roglič padel. Simon Špilak mu je takoj priskočil na pomoč, pripeljal se je nazaj, a mu je kapetan pokazal, naj nadaljuje. Iz slovenskega vozila je Roglič dobil drugo kolo, ujel skupino s Špilakom, Janom Polancem in nekaterimi drugimi ter nadaljeval za glavnino, v kateri je bil Mohorič. Bole, Tratnik, Luka Pibernik in Domen Novak pa so do takrat že odstopili.

Roglič je bil nato v ospredju vse do zadnjih desetih kilometrov, ko je na zadnjem vzponu zaostal in moral boj za najvišja mesta prepustil tekmecem; na koncu je bil 34. Roglič je bil tudi edini Slovenec s končno uvrstitvijo.

"Padel sem, ni bilo najbolj prijetno. Na koncu je celotna ekipa dala svoj maksimum. Boril sem se do konca. Potrošil sem preveč moči z lovljenjem. Muka mi je bila priti čez zadnji klanec. Ni bilo možnosti, da odnehamo. Prišli smo se boriti, pokazali smo karakter. Hvala vsem fantom in navijačem, res je bilo lepo videti toliko Slovencev in slovenskih zastav," je današnjo dirko opisal Roglič.

Pojasnil je tudi, da do padca prišlo, ko se je zapel v vrečo na okrepčevalni postaji, ob padcu pa si je odrgnil bok ter ramo in poškodoval kolesarski čevelj. "Imam rezervne čevlje zraven, ampak ne moreš menjati, če ostaneš sam," je dodal z grenkim priokusom. "Ob lovljenju s Špilakom in Polancem smo potrošili celega boga, da smo prišli nazaj. Konec koncev je bilo to proti koncu dirk. Vsaka malenkost energije na koncu šteje. Smo razočarani, malo smo lahko. Če potegnemo črto, glede na razplet si nimamo kaj očitati. Lahko gremo ponosni naprej," je zaključil Roglič, ki upa, da bo zaradi posledic padca lahko kmalu spet dirkal, saj si želi unovčiti vse težke treninge, ki jih je opravil v zadnjih tednih.

Osemintridesetletni Valverde je na SP osvojil že svojo sedmo kolajno, a šele prvo zlato. V cilju je navdušeno proslavlja velik uspeh, se objemal z vsemi povprek in kričal od veselja. Pot do zmage je začel tlakovati na zadnjem vzponu dneva, na Höttinger Höll, klanec, ki na določenih mestih dosega 28-odstotni naklon. Tam je zdržal ob Bardetu, Woodsu in Italijanu Gianniju Mosconu. Italijan je pred vrhom omagal, trojici je na koncu spusta iz ozadja pridružil še Nizozemec Tom Dumoulin. Valverde je vedel, da je v sprintu od vseh najmočnejši, zmotilo ga ni niti, da je moral zadnjih 500 metrov preživeti na čelu skupinice.

SP v kolesarstvu, cestna dirka (Kufstein - Innsbruck, 252,8 km):

1. Alejandro Valverde (Špa) 6:46:41
2. Romain Bardet (Fra)
3. Michael Woods (Kan)
4. Tom Dumoulin (Niz) vsi isti čas
5. Gianni Moscon (Ita) +0:13
6. Roman Kreuziger (Češ) 0:43
7. Michael Valgren (Dan)
8. Julian Alaphilippe (Fra)
9. Thibaut Pinot (Fra)
10. Rui Costa (Por) vsi isti čas
...
34. Primož Roglič (Slo) 4:00
...

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice